Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haglund nauttii lobbarien luottamusta – "En käytä poliittista vaikutusvaltaani Milttonin asiakkaiden hyväksi"

Rkp:n puheenjohtaja vakuuttaa, ettei käytä omaa poliittista vaikutusvaltaansa Milttonin asiakkaiden hyväksi

Kotimaa
 
Carl Haglund: SAK on päävastuussa hallituksen pakkopäätöksistä
Carl Haglund: SAK on päävastuussa hallituksen pakkopäätöksistä
Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglundin mukaan on SAK:n syytä, että hallitus on leikkaamassa monia työntekijöiden etuuksia. Haglund muistutti HSTV:n Studio Kulmapöydässä, että SAK:lle tarjottiin kahdesti mahdollisuutta neuvotella hallituksen tavoittelemasta yhetiskuntasopimuksesta. "Jos huonosti käy, niin naisvaltaiset alat joutuvat maksajan rooliin, kun SAK:n miesvaltainen porukka ei halua luopua mistään saavutetuista eduista", hän sanoi.

On perjantaiaamupäivä, joten ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajalla Carl Haglundilla, 36, on kiire eduskunnan puhemiesneuvoston kokoukseen. Neuvosto käsittelee eduskuntatyön tärkeimmät käytännön asiat, kuten lakien käsittelyjärjestyksen.

Äänestäjien luottamuksen lisäksi kansanedustaja Haglund nauttii poliittiseen lobbaukseen erikoistuneen Miltton-yhtiön osakkaiden luottamusta.

Sami Kero HS
Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund kertoo, että hän tekee töitä puoluetoimistossa ja Milttonin hallituksen jäsenenä ilman palkkaa tai palkkiota.
Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund kertoo, että hän tekee töitä puoluetoimistossa ja Milttonin hallituksen jäsenenä ilman palkkaa tai palkkiota.

Osakkaat valitsivat Haglundin yhtiön hallituksen varsinaiseksi jäseneksi syyskuun alussa. Haglund myöntää, että hän pohti suostumustaan pitkään, kun Milttonin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, 65, kysyi häntä tehtävään.

"Aikaa kului, sillä halusin varmistaa, että tässä on selvä työnjako hallituksen tehtävien ja operatiivisen toiminnan välillä eri tytäryhtiöissä. En osallistu Milttonin operatiiviseen toimintaan."

Haglund kertoo suostuneensa Milttonin luottamustehtävään sen vuoksi, että hänellä on taustaa media- ja viestintäalalla sekä Brysselin ja Pohjoismaiden tuntemusta.

Ala on tuttu, koska Haglund perusti toimittajan uransa jälkeen mainos- ja viestintätoimiston.

Haglund haluaa korostaa, että hän istuu koko konsernin eli Miltton-ryhmän hallituksessa ja varsinaista lobbaustoimintaa tekee yhtiöryhmän osa Miltton Networks.

Se kertoo myyvänsä valtion päätöksentekoprosessien erinomaista tuntemusta, liiketoimintaan liittyvien mahdollisuuksien ja poliittisten riskien tunnistamista sekä lobbaamisen strategista neuvontaa.

Tämä tarkoittaa muun muassa neuvontaa siinä, miten yritykset saavat ajettua omia asioitaan läpi eduskunnassa.

Artikkeliin liittyvät

"En osallistu siihen neuvontaan enkä tule käyttämään omaa poliittista vaikutusvaltaani Milttonin asiakkaiden hyväksi. Se ei ole hallituksen jäsenen tehtävä. En edes tiedä, ketkä ovat Milttonin asiakkaita."

Miten Haglund pitää tämän rajan selvänä?

"Se on helppoa, koska rajan pitäminen selvänä ei ole kenenkään muun vastuulla. Olen tehnyt tämän selväksi myös Milttonin hallituksen puheenjohtajalle ja toimitusjohtajalle."

Entä kummalle hän on mahdollisessa ristiriitatilanteessa lojaali: Milttonille vai Suomen eduskunnalle?

"Joka tilanteessa olen vastuussa äänestäjille ja toimin lojaalisti sitä kohtaan. En näe tässä ristiriitoja", Haglund kertoo.

"Maalaat kuvaa, että Miltton ajaisi asioita puhemiesneuvostossa. Siellä ei tehdä poliittisia päätöksiä, vaan se johtaa käytännön työtä."

Haglund kertoo selvittäneensä, että 93 kansanedustajalla on luottamusasema jonkin yhtiön hallituksessa.

Haglundilla on toinenkin hallitustehtävä: hän istuu Vanilja-Venture Oy Ltd -nimisen yhtiön hallituksessa. Verottajan tietojen mukaan yhtiön toiminta on keskeytetty.

Mikä yritys tämä on?

"Se oli aikoinaan Facebookin tyyppinen sosiaalisen median palvelu nimeltään Vanilja. Päätimme keskeyttää yrityksen toiminnan, kun Facebook tuli ja veti maton alta. Toiminta ei enää ollut kannattavaa."

Haglund ja muut hallituksen jäsenet eivät lopettaneet yritystä, koska uskoivat sosiaalisen median muuttuvan ja kehittyvän niin, että markkinoita on taas joskus.

"En kyllä usko, että toiminta enää alkaa uudestaan."

Vanilja-Venturen tilinpäätös vuodelta 2008 kertoo, että tulos oli viisituhatta euroa tappiolla. Sen jälkeen yhtiö ei ole jättänyt kaupparekisteriin tilinpäätöstä eikä tasetta, vaikka lain mukaan näin täytyy tehdä.

Vastuu tilinpäätösten ilmoittamisesta kaupparekisteriin on varsinaisilla hallituksen jäsenillä. Lain mukaan myös toimintansa keskeyttäneen yrityksen pitää lähettää tuloslaskelmansa ja taseensa kaupparekisteriin.

"Elin siinä uskossa, että nollatilinpäätökset on jätetty myös vuoden 2008 jälkeen ja yhtiön kirjanpito ja hallinto ovat sen hoitaneet."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat