Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koko ulkomaankauppa uhkaa pysähtyä

AKT: Satamat hiljenevät, paperitehtaat pysähtyvät ja kuljetukset seisahtuvat

Kotimaa
 
Runo Rantala HS
Ruoholahden Citymarketin työntekijät marssivat perjantaina ulos vastalauseena hallituksen leikkauksille. "Leikkaukset tuntuvat kohtuuttomilta, etenkin kun on valmiiksi tiukka tilanne", sanoi Reeta Wilhelms, 37.
Ruoholahden Citymarketin työntekijät marssivat perjantaina ulos vastalauseena hallituksen leikkauksille. "Leikkaukset tuntuvat kohtuuttomilta, etenkin kun on valmiiksi tiukka tilanne", sanoi Reeta Wilhelms, 37. Kuva: Runo Rantala HS

Jättiläismäinen mielenosoitus uhkaa ensi perjantaina pysäyttää päiväksi koko Suomen ja katkaista ulkomaankaupan.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) mukaan satamien toiminta pysähtyy täysin ja suuret bussifirmat pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Joensuussa keskeyttävät ajonsa. Lisäksi koko kuorma-autoliikenne seisahtuu.

Liiton puheenjohtaja Marko Piirainen maalailee uhkakuvaa, että jopa lentoliikenne seisahtuisi, kun koneiden tankkaus ja ramppikuljetukset pysähtyisivät.

Mielenilmaus Helsingin Rautatientorilla alkaa kello 11. Kun väki lähtee maakunnista Helsinkiin, työpäivä menetetään kokonaan.

"Niin paljon palautetta olen saanut kentältä, että keskiarvo hipoo 90:tä prosenttia", Piirainen sanoo kaikkien alojen osallistumisaktiivisuudesta.

AKT:n hallitus pohtii yksityiskohtaisia toimia maanantaina.

Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava ovat kehottaneet kaikkia tulemaan paikalle puolustamaan järjestöjen vapaata sopimusoikeutta ja vastustamaan hallituksen päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ei osannut arvioida mielenosoituksen taloudellisia vaikutuksia jäsenyrityksiinsä.

"Suomen ulkomaankaupan arvo, siis viennin ja tuonnin yhteensä, on 400 miljoonaa euroa päivässä. En väitä, että se menetetään, mutta se kuvaa tilannetta", sanoo EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Paperi-, kartonki- ja sellutehtaat keskeyttävät tuotantonsa perjantaina, ja ne käynnistetään lauantaina aamulla. Käytännössä työtaistelun vaikutus on pidempi, sillä koneita ryhdytään ajamaan alas jo torstaina. Laitteiston uudelleenkäynnistys voi venähtää sunnuntain puolelle.

Metsäyhtiöiden etujärjestön työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen laskee, että kemiallinen metsäteollisuus menettää päivän lakon takia kahden vuorokauden tuotannon. Hänen mukaansa tappio on 35 miljoonaa euroa.

Outokummun Tornion-tehdas pysähtynee kokonaan, sillä väki on hyppäämässä perjantaina Helsingin-junaan. Pääluottamusmies Ari Keskitalo sanoo, että tehtaalla käytiin jo perjantaina neuvotteluja lakkorajoista. Keskitalon mukaan monenkaan ei tarvitse lähteä, että tehdas pysähtyy.

SSAB:n Raahen-tehtaan väki marssi ulos keskiviikkona, joten lakkoase on jo viritetty.

Palvelualojen ammattiliiton (Pam) keskolaisten ammattiosasto kutsui kaikki ammattiosastoaktiivit yleislakon suunnittelukokoukseen lokakuun 10. päiväksi. Pamin mukaan liitolla ei ole mitään tekemistä kutsun kanssa.

 

Kuinka poikkeuksellinen ay-liikkeen suurmielenosoitus hallituksen toimintaa vastaan on?
Poliittisen historian professori Pauli Kettunen Helsingin yliopistosta:

"Samankaltainen tilanne oli syksyllä vuonna 1991, kun keskusjärjestöt järjestivät Senaatintorille suurmielenosoituksen vastalauseena työnantajien ja hallituksen politiikalle. Vuonna 1956 pidetty yleislakko suuntautui pääasiassa työnantajia vastaan, mutta hallitus loi silloin omalla toiminnallaan edellytyksiä osapuolten väliselle konfliktille."

SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm:

"Pienempiä poliittisia mielenilmauksia oli 1980-luvulla useastikin. Esimerkiksi Helsingissä Pasilan konepajalta tai telakoilta marssittiin ulos aika herkästikin. Poikkeuksellista on, että nyt myös palvelualoilla on marssittu ulos. Markettien henkilöstön ulosmarssi on jotain uutta."

Mitä tällaisesta konfliktitilanteesta voi seurata?
Kettunen:

"Vaikuttaa siltä, että hallitus ei ole miettinyt loppuun asti, mitä kerrannaisvaikutuksia esityksillä on. Ne kohtelevat eri ryhmiä eri tavoin. Hallitus yrittää rajoittaa sopimusjärjestelmän sisälle kuuluvia asioita, mikä on ennennäkemätöntä. Jatko riippuu siitä, miten paljon luottamus hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä on rapautunut."

 

Bergholm:

"Oliko tämä nokitus neuvottelupelissä, vai katsotaanko kortit loppuun asti? Herää myös kysymys, miksi hallitus teki näin ison kertarysäyksen. Oliko viisasta turvautua pakkolakeihin, jos se ajaa maan sekasortoon? Lääkkeen sivuvaikutukset voivat olla niin arvaamattomat, että lääke ei ehkä autakaan."

Antti Aimo-Koivisto
Paperiteollisuuden seisokki voi venähtää paripäiväiseksi. Kuvassa Kymin sellutehdas.
Paperiteollisuuden seisokki voi venähtää paripäiväiseksi. Kuvassa Kymin sellutehdas.
Benjamin Suomela
AKT:n mukaan pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen, Oulun ja Joensuun suuret bussiyritykset keskeyttävät ajonsa ensi perjantaina.
AKT:n mukaan pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen, Oulun ja Joensuun suuret bussiyritykset keskeyttävät ajonsa ensi perjantaina.
Martti Kainulainen
Kotkan satama todennäköisesti pysähtyy perjantaina.
Kotkan satama todennäköisesti pysähtyy perjantaina.
Citymarkettien väki marssi ulos Helsingissä
Citymarkettien väki marssi ulos Helsingissä
Joka puolella Suomea Citymarkettien väkeä marssi varttitunniksi ulos vastalauseena hallituksen kiristystoimille. Ruoholahden marketti pysähtyi kokonaan seisauksen ajaksi. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat