Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Revontulet loimuavat nyt myös etelässä

Kotimaa
 
Pekka Sakki Lehtikuva
Revontulet näkyvät parhaiten keskiyötä ympäröivinä tunteina.
Revontulet näkyvät parhaiten keskiyötä ympäröivinä tunteina. Kuva: Pekka Sakki Lehtikuva

Revontulet ovat loimunneet tällä viikolla kirkkaina Etelä-Suomessakin. Taivaan tulet voivat näkyä viikonloppunakin, jos on kirkasta.

Myös perjantain ja lauantain välisenä yönä kannattaa tähyillä taivaalle, sillä Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan revontulien todennäköisyys Lappia etelämpänä on merkittävä.

"Aurinko on ollut aktiivinen, ja viime päivinä on ollut useita hiukkaspurkauksia", kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kirsti Kauristie.

Kauristien mukaan auringon magneettinen aktiivisuus alkoi taas kasvaa perjantaina iltapäivällä. Maapalloon osunut nopean aurinkotuulen vyöhyke ennakoi revontulia.

Revontulet ovat yleisiä juuri alkusyksyllä. Niitä voi nähdä etelässäkin, koska taivas on pimeä.

Revontulet syntyvät, kun Aurinko syöksee hiukkaspurkauksen kohti Maata. Tätä sähkömagneettista hiukkasvirtaa kutsutaan aurinkotuuleksi.

Hiukkaset törmäävät ensin maapallon ympärillä olevaan magneettikenttään, joka ohjaa varattuja hiukkasia kohti maapallon napoja. Nämä puuskat aiheuttavat revontulia.

Otollisimmat ajat revontulten esiintymiselle ovat kevättalvi ja alkusyksy.

Mitä pohjoisempana ollaan, sitä todennäköisemmin revontulia näkyy. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Lapin pohjoisimmissa osissa, kuten Kilpisjärvellä ja Utsjoella, revontulet loimuavat kolmena yönä neljästä.

Etelä-Suomessa revontulia on tilastollisesti kerran kolmessakymmenessä päivässä, mutta ne näkyvät valojen takia huonosti.

Parasta revontulten katseluaikaa ovat tunnit keskiyön molemmin puolin.

Viime maaliskuussa revontulinäytökset Etelä-Suomen taivaalla olivat Kauristien mukaan poikkeuksellisen voimakkaat. Auringon roihahtelu levitti revontulia jopa Helsingin ylle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuun geomagneettinen myrsky olikin voimakkain kymmeneen vuoteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat