Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoiden sosiaaliturva voi heikentyä

Kielitestin läpäisyllä saattaa saada "kielibonuksen"

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Sisäministeri Petteri Orpo, pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini tiedotustilaisuudessa.
Sisäministeri Petteri Orpo, pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini tiedotustilaisuudessa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaan kaavaillaan merkittäviä heikennyksiä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä sisäministeriö (SM) käynnistävät selvityksen, jonka päämääränä on niin sanotun vastaanottorahan pienentäminen.

Hallitus haluaa myös eriyttää turvapaikanhakijoille tarkoitetun kotouttamisrahan suomalaisesta asumisperusteisesta sosiaaliturvajärjestelmästä.

Kotouttamisrahan eriyttäminen tarkoittaisi, että myönteisen oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvan lähtötaso olisi muuta väestöä matalampi.

Nämä kaksi rahaa ovat "vetotekijöitä", joiden katsotaan houkuttelevan entistä enemmän turvapaikanhakijoita Suomeen.

Hallitus julkisti perjantaina maahanmuuttopoliittiset toimet. Kaikki myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat pyritään saamaan mukaan kotouttamistoimiin.

"Tätä ei voida jättää henkilön itsensä päätettäväksi, vaan viime kädessä tämä on asetettava erilaisten sosiaaliturvamuotojen ehdoksi", hallitus linjaa.

Sisäministeri Petteri Orpo kertoi, että on tarkoitus pohtia omaa kotouttamisjärjestelmää, "joka kannustaisi aktivoitumaan ja edistäisi integroitumista".

Jos oma järjestelmä toteutuu, kotouttamisjärjestelmän sisälle määritellään eri tukien myöntämisen perusteet muun muassa sen mukaan, kauanko henkilö on asunut yhtäjaksoisesti Suomessa.

Työvoimaviranomaisille harkitaan asetettavaksi ilmoittautumisvelvollisuus, jotta voidaan varmistua, ettei henkilö tosiasiallisesti oleskele muualla ja nosta samalla tukia.

Turvapaikanhakijat patistetaan myös aktiiviseen kielenopiskeluun. Suomen tai ruotsin kielen testin läpäisyllä on mahdollisuus saada "kielibonus".

Lisäksi turvapaikanhakijoita velvoitetaan osallistumaan työllisyyden edistämiseen tähtääviin toimiin, kuten työharjoittelun luonteiseen yleishyödylliseen työhön esimerkiksi kunnissa.

Suomi on päättänyt ottaa vastaan oman osuutensa eli 2 400 turvapaikanhakijaa EU:n eteläisistä maista, mutta vapaaehtoisesti.

EU:n komissio ehdotti keskiviikkona, että 120 000 turvapaikanhakijaa siirretään Italiasta, Kreikasta ja Unkarista muihin jäsenmaihin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi perjantaina, että hän on pyytänyt pakolaisasioista vastaavaksi avustajakseen Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtajan Antti Pentikäisen.

Pentikäinen ei saa avustajan työstään erillistä palkkaa.

Sipilä muistutti, että pakolaistilanne pahenee joka puolella Eurooppaa.

"Vierailuni vastaanottokeskuksessa Oulussa viime perjantaina avasi tilannetta entisestään. Toimimme hyvin kapeilla resursseilla. Niitä pitää vahvistaa, ja meidän pitää pystyä käsittelemään asioita nopeasti", Sipilä sanoi.

Turvapaikanhakijoita on tullut kuluvan vuoden aikana 8 400, kun koko viime vuoden hakijamäärä oli 3 651.

Jos tämän vuoden kokonaishakijamäärää arvioidaan koko alkuvuoden hakijamäärän perusteella, vuoden loppuun mennessä on odotettavissa lähes 10 000 hakijaa.

Jos sen sijaan otetaan huomioon kesästä lukien yhä kasvavat määrät, päädytään 25 000–30 000 hakijaan.

Kasvava trendi näyttää jatkuvan hallituksen mukaan myös ensi vuonna.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) mielestä tärkeintä olisi erotella turvapaikanhakijoista kaikkein hädänalaisimmat.

"Meidän pitää erotella kansainvälistä suojelua tarvitsevat, ja muut on palautettava mahdollisimman nopeasti lähtö- tai kauttakulkumaihin. Tätä varten tarvitsemme turvallisten maiden listan", Mäntylä sanoi puolueensa tilaisuudessa perjantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat