Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoisen junat saavat oman Pasilansa

Pääradan kaikki Oulun-junat alkavat ensi vuonna pysähtyä Kempeleessä

Kotimaa
 
Antti Leinonen
VR Trackin Ismo Huttunen asensi varolaitteita Kempeleen asemalla uuden asemalaiturin kohdalle.
VR Trackin Ismo Huttunen asensi varolaitteita Kempeleen asemalla uuden asemalaiturin kohdalle. Kuva: Antti Leinonen

Pääradan kaikki Ouluun saapuvat tai Oulusta lähtevät henkilöjunat alkavat pysähtyä ensi vuonna Kempeleessä.

Kempeleen hanke liittyy noin 880 miljoonaa euroa maksavaan Seinäjoki–Oulu-radan perusparannukseen, joka valmistuu vuonna 2017.

VR on avannut 2000-luvun aikana seitsemäntoista uutta tai aiemmin jo suljettua asemaa, kuten Nokian aseman Tampereen lähellä.

"Parannamme palveluja siellä, missä on suuret asiakasvirrat. Helsinki–Oulu-väli on meidän runkoreittimme", kertoo VR:n kaukoliikenteestä vastaava johtaja Tero Kossila.
VR:n elokuussa julkaisema säästöohjelma leikkaa kuitenkin junavuoroja myös väliltä Helsinki–Oulu. Eniten junavuoroja poistuu reiteillä Turku–Tampere ja Turku–Helsinki.

Lokakuussa VR lopettaa yhteensä yli sata junavuoroa.

"Oulun eteläpuolisen alueen väestön ikärakenne on Suomen nuorin, joten raideliikenteelle olisi myös lähimatkustamisessa kysyntää. Tavoitteena on rakentaa Kempeleeseen 20 vuodessa oma matkakeskus, jonne olisi helppo ajaa moottoritielle suunnitellun uuden Zatelliitin rampin kautta", kertoo Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi.

Oulun eteläpuolella ja lähikunnissa asuu noin 50 000 asukasta. Aseman kustannuksiin osallistuvat Kempeleen kunta, Liikennevirasto ja VR.

"Koko ratapihan uusiminen, johon sisältyy myös pysäköintialueen ja alikulkujen rakentaminen, maksaa noin 15 miljoonaa euroa", kertoo projektipäällikkö Tommi Rosenvall Liikennevirastosta.

Kempeleen vanhaa asemaa ei avata eikä remontoida, vaan junaa voi odottaa sateella katoksen alla. Sen sijaan auton voi jättää suurelle pysäköintialueelle, jollainen puuttuu Oulun aseman yhteydestä, koska Oulun matkakeskuksen rakentaminen on viivästynyt.

VR on vähitellen luopunut lähes kaikista asemarakennuksista, koska jo 80 prosenttia junalipuista ostetaan muualta kuin lipputoimistosta. Lisäksi 630 uuden lipunmyyntipisteen avaaminen R-kioskeille on vähentänyt perinteisen lipputoimiston käyttöä.

Joillain asemilla on R-kioski, joka palvelee lipunostossa. Lisäksi noin parikymmentä Matkahuollon toimipistettä myy VR:n lippuja.

VR:n lipputoimisto on Oulu–Helsinki-välillä enää yhdellätoista asemalla. Moni pieni asema on suljettu.

Junan mahdollisesta myöhästymisestä tiedotetaan tällaisilla "kylmillä asemilla" kaiuttimen välityksellä. Niissä ei ole myöskään wc:tä.

"Olemme yrittäneet saada kuntia ja yrittäjiä tarjoamaan asemapalveluja, koska junan odottaminen on tärkeä osa matkustuskokemusta", kertoo VR:n suunnittelujohtaja Antti Tuominen.

Esimerkiksi Pännäisten asema Kokkolan eteläpuolella on kiinni, mutta sisälle pääsee pakkasella lämmittelemään, kun painaa soittokelloa. Vartiointiliikkeen työntekijä avaa oven.

Pedersören kunta taas remontoi omistamaansa asemarakennusta.

Tapio Mainio HS
Kempele

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat