Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laittoman käteisrahan valvonta rajoilla on vähäistä

Poliisi ja Tulli arvioivat käteiskuljetuksiin liittyvän tiedettyä enemmän rahanpesua ja muuta rikollisuutta

Kotimaa
 
Sari Gustafsson Lehtikuva
Tullin rahakoira Massi haistaa matkustajien suuret käteisrahaerät.
Tullin rahakoira Massi haistaa matkustajien suuret käteisrahaerät. Kuva: Sari Gustafsson Lehtikuva

Suomen kautta Euroopan unioniin tai pois unionista virtaavan laittoman käteisrahan valvonta on vähäistä, ja rangaistukset käteisraharikkomuksista ovat mitättömiä.

On arvoitus, miten paljon esimerkiksi Venäjän ja Suomen välillä kulkee laitonta käteisrahaa.

"Meillä ei ole kattavaa käteisrahan valvontaa. Tulli ei mitenkään pysty valvomaan kaikkea liikennettä", arvioi rikostarkastaja Pekka Vasara keskusrikospoliisista.

Käteisen käyttö on tyypillinen tapa pestä rikoksilla hankittua rahaa puhtaaksi. Käteistä käytetään usein myös terrorismin rahoittamiseen.

EU:hun tulevan ja sieltä lähtevän matkustajan on lain mukaan tehtävä ilmoitus yli 10 000 euron käteiseristä.

Vuonna 2014 ilmoituksia tehtiin Suomessa vain 390, vaikka pelkästään Suomen ja Venäjän välisen rajan ylitti 11 miljoonaa matkustajaa. Suurimman osan ilmoituksista tekivät venäläiset.

"Tilastollisesti määrä on hyvin pieni", Vasara sanoo. Hän uskoo, että rajan yli virtaa suuria käteiseriä enemmän kuin on ilmoitettu.

"Matkustajavilkkauteen suhteutettuna ilmoituksia olettaisi olevan enemmän", sanoo myös Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Krp:n tutkinnassa on parhaillaan tapaus, jossa käteiskuriirina olleelta mieheltä löytyi vuonna 2012 kaakkoisrajalla käteistä 3,6 miljoonan euron arvosta. Taustalla oli monimutkainen suomalais-venäläinen yritysverkosto.

"Tässä tapauksessa kiinni jääminen oli enemmän sattumaa kuin järjestelmällisen tutkinnan tulos. Jos tämä jäi kiinni, niin mitä siellä sivussa tapahtuu?" Vasara kysyy.

Yksi varma keino suurten käteiserien havaitsemiseen on rahakoira. Sellaisia on tullilla vain kaksi: yksi Helsingin lentotullissa ja toinen kaakkoisrajalla.

Vuonna 2014 Suomessa tilastoitiin 53 käteisrahan ilmoittamisrikkomusta. Niistä määrättiin tyypillisesti vain muutaman sadan euron päiväsakko, vaikka laittomasti kuljetettu käteiserä saattoi olla suuruudeltaan satojatuhansia euroja.

Kiinni jääneistä suurin osa on ollut venäläisiä, jotka ovat tuoneet EU:hun euroja tai dollareita. Venäläisten motiivi suuren käteismäärän hallussapitoon liittyy usein siihen, että he haluavat pitää omaisuuden piilossa Venäjän viranomaisilta. Käteistä perustellaan myös epäluottamuksella Venäjän pankkijärjestelmään.

Yhdestäkään määräysten vastaisesta käteiserästä ei ole nostettu rikossyytettä.

Oikeustapausten perusteella Suomessa ei siis ole tapahtunut koskaan ensimmäistäkään käteisrahan tuontiin liittyvää rikosta vaan ainoastaan rikkomuksia. Grönbergin mielestä onkin syytä miettiä, onko päiväsakko tarpeeksi tehokas ja varoittava rangaistus.

"On pohtimisen paikka, toimiiko sakkomenettely riittävänä pelotteena", sanoo Poliisiammattikorkeakoulun turvallisuusasiantuntija Pirjo Jukarainen.

Grönbergin mukaan olisi myös syytä harkita EU:n sisäisen käteisrahan valvontajärjestelmän rakentamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat