Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttokeskustelu saa miehet lähettämään törkyviestejä etenkin naisille

Tutkijoiden mukaan vihaviestit luovat kuvaa vihollisleiristä, jolta saatetaan kieltää jopa ihmisyys

Kotimaa
 
Juha Metso
Veronika Honkasalo
Veronika Honkasalo Kuva: Juha Metso

Tätä artikkelia on mahdoton kirjoittaa ilman rankkaa kieltä.

Torakka. Ali-ihmispaskahuora. Ihmissaasta. Apina. Mistä on kyse, kun ihmiset käyttävät toisista ihmisistä tällaisia nimityksiä?

Suomalaisesta maahanmuuttokeskustelusta. Tällaisia vihaviestejä saavat monet tutkijat, poliitikot, toimittajat ja muut, jotka ovat kommentoineet maahanmuuttoa julkisesti.

Helsingin Sanomat vei viiden ihmisen saamat vihaviestit tutkijoiden analyysiin. Joukossa oli muun muassa kansanedustaja Nasima Razmyarin saamia viestejä. Viestejä pyydettiin maahanmuuton kannattajilta ja vastustajilta. Vastustajat eivät antaneet viestejä, kannattajat antoivat.

Yksi asia näyttää selvältä: vihaviestejä lähettävät pääasiassa miehet. Osa niistä on lähetetty nimellä varustettuna. Nimet voivat olla aitoja tai keksittyjä.

Oikeuslingvisti Tarja Salmi-Tolosen mukaan kirjoittajat vaikuttavat aikuisilta miehiltä. Teinejä he eivät ole, sillä lyhenteet ja emojit eli kuvamerkit puuttuvat. Toisaalta he eivät ole kovin vanhojakaan, sillä viestien yleisin sana on vittu. Iäkkäiden ihmisten tyypillisiä kirosanoja ovat saatana ja perkele.

Salmi-Tolosen mukaan myös nimettömät viestit vaikuttavat miesten kirjoittamilta.

"Viha kohdistuu enimmäkseen naisiin. Heitä haukutaan huoriksi ja toivotaan, että he joutuisivat raiskauksen uhreiksi. On vaikea kuvitella, että nainen kirjoittaisi naiselle näin."

Toisin kuin joskus väitetään, kirjoittajat eivät vaikuta syrjäytyneiltä reppanoilta. Viesteissä esiintyy useita eri tekstilajeja ja ironiaa. Lisäksi niissä leikitellään kielellä. Osalla kirjoittajista kielioppi on hyvin hallussa: virkkeet ovat kokonaisia, ja välimerkit ovat paikallaan. Osa taas on puhekielisiä ja välimerkittömiä.

"Mikään itse kielenkäytössä ei viittaa siihen, että kirjoittajat olisivat koulupudokkaita tai luusereita", Salmi-Tolonen sanoo.

Viestejä lähetetään sekä naisille että miehille, mutta naisten ja miesten saamien viestien sisältö on erilainen.

Miehille lähetetyissä viesteissä voidaan uhata kuolemalla ja väkivallalla, mutta niistä puuttuvat raiskausuhkaukset ja usein myös ulkonäön ivaaminen. Naisten saamissa viesteissä molemmat ovat yleisiä.

Sosiaalipsykologi Tuuli Anna Mähönen arvioi, että HS:n aineistossa naisten saamat viestit pursuavat rasismia ja naisvihaa, vaikka niiden lähettäjät voivat samalla kertoa halustaan suojella naisia.

Ristiriita on ilmeinen. Samassa viestissä saatetaan ensin kauhistella raiskauksia ja leimata maahanmuuttajamiehet raiskaajiksi. Heti seuraavassa lauseessa toivotaan, että viestin vastaanottaja joutuisi väkivaltaisen joukkoraiskauksen uhriksi.

Osassa viesteistä kuvaillaan yksityiskohtaisesti, millaista väkivaltaa kohteelle toivotaan.

Mähönen selittää ristiriidan. Maahanmuuton vastustajien kirjoituksissa luodaan selvät leirit. On meikäläiset: valkoiset syntymäsuomalaiset, jotka ymmärtävät, että maahanmuutto on pahasta. Sitten on ne muut, vastustajat: maahanmuuttajat, suvakit ja kukkahattutädit.

Kun jako viedään tarpeeksi pitkälle, vastustajien ryhmältä voidaan kieltää ihmisyys kokonaan. Silloin tuntuu luontevalta ja hyväksyttävältä nimittää toista torakaksi tai kirjoittaa keskustelupalstalle, että "en pidä Husua [keskustapoliitikko, bloggaaja Abdirahim Hussein ] ihmisenä vaan kävelevänä oireena".

Ihmisten jako meihin ja muihin ei ole pelkkää puhetta, vaan se näkyy myös aivotutkimuksissa. Sosiaalipsykologian professori Susan Fiske on havainnut tutkimuksissaan, että kun ihmisille näytetään kuvia kaikkein halveksituimmista ihmisryhmistä, katsojien aivoissa eivät aktivoidu empatian vaan inhon alueet.

Tutkija Katarina Pettersson tutkii maahanmuuttovastaisten poliitikkojen blogeja ja niissä käytettävää kieltä. Hänen mukaansa blogeista ja vihaviesteistä on löydettävissä paljon samaa.

Molemmissa luodaan kuvaa vihollisleiristä, joka on erilainen, uhkaava, tyhmä ja rikollinen.

Poliittisissa blogeissa kielenkäyttö on hillitympää: niissä ei uhkailla. Kannattajat vievät kuitenkin asian askeleen pitemmälle ja ottavat käyttöönsä uhkailun ja herjaukset.

Kielentutkija Salmi-Tolosen mukaan vihaviestien kielenkäyttö muistuttaa sodan kieltä.

"Viesteissä uhkaillaan sellaisella väkivallalla, johon sodissa syyllistytään oikeasti, kuten siviilien raiskauksilla. Luulen, että poikkeusoloissa tällaisiin raakuuksiin syyllistyvät nekin, jotka eivät muutoin voisi kuvitella sellaista tekevänsä. En tiedä, päteekö se näiden viestien lähettäjiin, mutta mielleyhtymää ei voi välttää viestejä lukiessaan."

Torakaksi ja ali-ihmiseksi haukkuminen ei ole tutkijoiden mukaan vaaratonta.

Petterssonin mukaan vihapuheen yleistyminen voi tehdä rasismista ja naisvihasta arkipäiväisempää. Samaan aikaan rasismi muuttuu: se ei enää kohdistu ihonväriin tai "rotuun" vaan kulttuuriin ja uskontoon.

"Muutos kulkee tavallaan kahteen suuntaan. Perinteinen rasismi vähenee. Harva enää puhuu 'neekereistä' tai väittää, että ihonväri kertoisi ihmisen älystä", Pettersson arvioi.

"Samaan aikaan nousee uudenlainen rasismi, joka on esimerkiksi islamin pelkoa ja muslimien leimaamista. Tämä rasismi on lisääntymässä. Mitä useammin netin keskustelupalstoilla kirjoitetaan islamin edustavan naisten sortoa, sitä useammin viesti myös uskotaan."

Vihaviestejä saanut nuorisotutkija ja vasemmistopoliitikko Veronika Honkasalo sanoo, että viesteistä on tullut entistä vihaisempia.

"Olen saanut vihaviestejä aiemminkin, mutta viime aikoina niiden sävy on raaistunut. Tekstin lisäksi on alettu lähettää videoita ja äärimmäisen väkivaltaisia kuvia. Nämä viestit eivät ole pelkkää tyhjää puhetta. Pitää muistaa, että sanat voivat johtaa tekoihin."

Vielä on selvitettävä, minkä vuoksi viestejä kirjoitetaan. Soitetaanpa henkilölle, joka on todennut nettikeskustelussa näin: "Voisko nyt kohta joku käydä ampumassa tän Husun?"

Miksi kirjoitit Abdirahim Husseinista tällä lailla?

"Jos hänellä on oikeus uhkailla suomalaisia, niin kyllä minulla on oikeus uhkailla takaisin."

Tosiasiassa viesti oli kirjoitettu juttuun, jossa lainattiin Husseinin blogikirjoitusta.

Siinä Hussein kertoi, miten Suomi hänen mielestään huolehtii kaikista asukkaistaan sekä takaa heille ihmisoikeudet ja tasa-arvon. Hän kiittää Suomea siitä, että näin maa noudattaa islamin periaatteita.

Jutussa ja blogikirjoituksessa ei ollut uhkailuja.

Juha Metso
Nasima Razmyar
Nasima Razmyar
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat