Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaaliturvan heikennys saattaa olla lainvastainen

Oikeusoppineet tyrmäävät turvapaikanhakijoille suunnitellut leikkaukset

Kotimaa
 

Hallituksen kaavailemat heikennykset turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaan voivat olla vastoin perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Hallitus ilmoitti perjantaina selvittävänsä mahdollisuutta, että oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat eivät kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin. Hallitus räätälöisi heitä varten oman kotoutusjärjestelmänsä, jossa tuen määrä olisi pienempi.

"Kysymys on yhdenvertaisuudesta. Jos ihminen on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen, hänellä tulisi olla yhdenvertaiset oikeudet sosiaaliturvaan kuten kaikilla muillakin. Yhdenvertaisuuden kääntöpuolena on syrjintä, josta tässä näyttää olevan kysymys", sanoo oikeustieteen akatemiaprofessori Kaarlo Tuori.

Perustuslain mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Ketään ei myöskään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

"Euroopassa on suuri inhimillinen ja humanitaarinen kriisi, ja Suomen hallitus askartelee yhdenvertaisuutta loukkaavien suunnitelmien kanssa. Prioriteetit ovat pahasti sekaisin", Tuori sanoo.

Euroopan ihmisoikeussopimuksessa syrjinnän kielto on niin painava, ettei siitä saa tinkiä edes poikkeusoloissa, kuten sodan aikana.

Myös Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen pitää hallituksen kaavailuja kyseenalaisina.

"Jos järjestelmä on sellainen, että se asettaa myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneet selvästi heikompaan asemaan, kyse on kielletystä syrjinnästä. Asiaa täytyy ehdottomasti pohtia yhdenvertaisuusperiaatteen ja syrjinnän kiellon kannalta."

Viljasen mielestä hallituksen pitäisi erilaisia toimia pohtiessaan selvittää jo ennalta huolellisesti niihin mahdollisesti liittyvät oikeudelliset kysymykset.

Huolellista ennakkovalmistelua vaatii myös Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.

"Mielestäni hallituksen kaavailut vaikuttavat syrjinnältä, koska turvapaikan saaneet eroteltaisiin pois kaikille kuuluvan sosiaalijärjestelmän piiristä. Tällaiset kaavailut herättävät väistämättä kysymyksen, missä määrin perustuslaki on käväissyt edes auttavasti hallituksella mielessä."

OIKAISU 14. 9. 2015 Uutisessa kirjoitetaan virheellisesti turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvaan suunnitelluista leikkauksista. Kyse on turvapaikan saaneille suunnatuista leikkauksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat