Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapin matkailukeisari pelasti joulupukin

Kirurgin työt jäivät, kun Pertti Yliniemi kasvatti Oloksesta Lapin suurimman matkailukonsernin

Kotimaa
 
Kaisa Sirén
Yrittäjä Pertti Yliniemen mukaan Lapissa ei arvostettu matkailutyötä vielä 1980-luvulla. Hän siirtyi tuolloin isänsä Arvo Yliniemen perustaman Oloksen matkailuyrityksen johtoon.
Yrittäjä Pertti Yliniemen mukaan Lapissa ei arvostettu matkailutyötä vielä 1980-luvulla. Hän siirtyi tuolloin isänsä Arvo Yliniemen perustaman Oloksen matkailuyrityksen johtoon. Kuva: Kaisa Sirén

Yrittäjä Pertti Yliniemi, 61, on pelastanut joulupukin. Lapin suurin safariyritys Lapland Safaris on ostanut Rovaniemen napapiirillä Joulupukin kammaria pitävän Dianordia Oy:n osake-enemmistön.

Näin varmistettiin, että matkailijat voivat tulevaisuudessakin vierailla joka päivä joulupukin luona.

Artikkeliin liittyvät

Verohallinto haki Dianordiaa konkurssiin yli 200 000 euron verosaatavien vuoksi. Uutinen joulupukin vararikosta levisi ympäri maailman.

"Joulupukkiuutisen luki lehdestä tai netistä yli 500 miljoonaa ihmistä. Joulupukki on liian tärkeä brändi hukattavaksi", Yliniemi perustelee osakekauppaa.

Lapland Safaris kuuluu Lapland Hotels Oy:n ympärille rakennettuun Lapin suurimpaan matkailukonserniin, jonka pääomistaja Yliniemi on. Olokselta laajentunut konserni työllistää sesonkiaikana noin tuhat työntekijää.

Yliniemen kantavana ajatuksena on tarjota kaikki palvelut majoituksesta ohjelmapalveluihin yhdeltä luukulta. Noin 90 prosenttia konsernin liikevaihdosta tulee ulkomaanmatkailijoilta ja autotestauksesta.

"Omistamme useita koira- ja kelkkasafariyrityksiä ja olemme myös verkottuneet muiden palvelu- ja matkailuyritysten kanssa. Nyt laajennamme ensi kertaa yhteistyötä naapurimaihin."

Lapin matkailuelinkeino verkottuu Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan matkailuyritysten kanssa ja aloittaa tähän mennessä suurimman yhteisprojektin nimeltä Visit Artic Europe. Siihen käytetään kuusi miljoonaa euroa.

Hanke saa myös EU-tukea.

Vaatimaton ja mielellään syrjään vetäytyvä Yliniemi ei halua paistatella julkisuudessa, vaikka hän on yksi Lapin vaikutusvaltaisimmista miehistä.

"Olen delegoinut tehtävät minua pätevämmille alaisilleni."

Yliniemi jäi matkailualalle osin velvollisuudentunnosta. Hän oli opiskellut lääkäriksi ja työskennellyt kirurgina Oulussa, Tromssassa ja Rovaniemellä.

Vuonna 1985 Yliniemi palasi jatkamaan isänsä Arvo Yliniemen perustaman Oloksen matkailuyrityksen toimintaa. Yritys täyttää tänä viikonloppuna 50 vuotta.

Yliniemen isä toimi 1950-luvulla postiautonkuljettajana ja joutoaikoinaan hiihdonopettajana Pallaksella. Näkökyvyn heikennyttyä hän siirtyi matkailuyrittäjäksi ja perusti hotellin ja hiihtokeskuksen Muonion liepeillä sijaitsevalle Olostunturille.

Isä kuoli vuonna 1991. Muoniossa asuva äiti oli kätilö.

"Moni ihmetteli ratkaisuani, sillä matkailualaa ei silloin arvostettu. Keittiömestari Tapio Soinnun anoppi Jenni Saari sanoi, että miksi tulit paskahommiin – olisit pysynyt lääkärinä", Yliniemi sanoo.

Pahat kielet kertovat, että Yliniemen rikastumisen taustalla olisi appiukko, joka olisi työskennellyt johtajana Volkswagen-konsernissa. Näin Yliniemi olisi haalinut saksalaiset autotestaajat omistamalleen testiradalle Muonioon.

"Tuo on täyttä puppua. Appiukko oli italialainen ja asui Yhdysvalloissa. Anoppi on saksalainen. Sen sijaan puolisoni Belinda Hagin on autoinsinööri ja työskentelee edelleen autotestausten parissa."

Vaimon lisäksi Yliniemen perheeseen kuuluvat 17- ja 19-vuotiaat lapset. Kotikieliä ovat suomi ja saksa.

Autotestaus alkoi Oloksen maisemissa jo Arvo Yliniemen aikaan 1980-luvun alussa, jolloin sen aloitti ensimmäisenä Audi.

Testaajien lisäksi Oloksella viihtyvät myös eri maiden kilpahiihtäjät, jotka harjoittelevat syksyisin Oloksen ensilumen ladulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat