Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK: Lakko vahingoittaa Suomen mainetta maailmalla

Toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi haitat noin sadan miljoonan euron suuruisiksi

Kotimaa
 

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtajat arvioivat perjantain suurmielenilmauksen aiheuttavan Suomelle suuria haittoja.

Tarkkoja taloudellisia arvioita on mahdotonta tehdä ennen kuin mielenilmaukseen osallistuvien työntekijöiden määrä on tiedossa. EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan vahingot ovat todennäköisesti noin sata miljoonaa euroa.

Summasta 35 miljoonaa euroa tulee metsäteollisuudesta ja 30–40 miljoonaa euroa satamien pysähtymisestä.

Taloudellisia vahinkojakin suurempi on mainehaitta, arvioivat Häkämies ja EK:n työmarkkinoista vastaava johtaja Ilkka Oksala.

"Suomen maine luotettavana toimittajana kärsii. On paljon kansainvälisiä toimitusketjuja tuotteille, joiden valmistajista osa tulee Suomesta. Tiedän monien ulkomaankauppaa tekevien suomalaisyritysten saavan nyt paljon ihmettelyä osakseen", Häkämies sanoo.

Oksala uskoo perjantain mielenilmauksen lyövän Suomen maineeseen maailmalla huomattavan loven.

"Meillä on jo nyt yrityksiä, jotka ovat joutuneet kaupanteon yhteydessä sitoutumaan siihen, että toimitus tapahtuu yrityksen Suomen ulkopuolella sijaitsevilta tehtailta. Jos perjantain kaltaiset ilmiöt lisääntyvät, Suomi on jatkossa entistä vähemmän houkutteleva sijoituskohde."

Oksala toivoo, että mahdollisimman harva osallistuu perjantaina mielenilmaukseen.

"Hallitus yrittää saada Suomessa tehdyn työn nykyistä kannattavammaksi. Lakkoilu johtaa täysin päinvastaiseen suuntaan."

EK:n toimitusjohtajan Häkämiehen mukaan palkansaajajärjestöjen toiminta ei pelkästään haittaa Suomea taloudellisesti vaan on kyseenalaista myös demokratian kannalta.

"Hallitus on saanut mandaatin kansalaisilta. Työtaistelutoimilla kiistetään hallituksen oikeus toimia parlamentaarisesti. Sanotaan, että hallitus on tullut työmarkkinoiden alueelle. Totean siihen, että meillä oli omat mahdollisuutemme, jotka eivät tuottaneet tulosta."

Myös Kuntatyönantajien KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ihmettelee perjantaiksi suunniteltua mielenilmausta.

"Tässä pyritään painostamaan hallitusta, mutta vaikutus kohdistuu tavallisiin kansalaisiin, lapsiin, opiskelijoihin ja koululaisiin. Ihmiset eivät pääset töihin. Ihmettelen ääneen, mikä tässä on tavoitteena."

Jalonen huomauttaa myös, että viranhaltijoilla, joista valtaosa on opettajia, kyseessä olisi laiton työtaistelutoimi. Virkasuhteisille – toisin kuin työsuhteessa oleville – poliittinen lakko on kielletty.

"Tulemme lähtökohtaisesti viemään kaikki laittomat työtaistelut työtuomioistuimeen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat