Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työtön diplomi-insinööri tähyää Lappeenrannasta Turkuun

Kotimaa
 
Juha Metso
Työtön diplomi-insinööri Tuomas Lähde suunnittelee jättävänsä kotiseutunsa Lappeenrannan, jos hän saa laivasuunnittelijan koulutuspaikan Turusta. Liikkuminen on luontevaa, jos kotipaikkakunnalla töitä ei ole, hän sanoo.
Työtön diplomi-insinööri Tuomas Lähde suunnittelee jättävänsä kotiseutunsa Lappeenrannan, jos hän saa laivasuunnittelijan koulutuspaikan Turusta. Liikkuminen on luontevaa, jos kotipaikkakunnalla töitä ei ole, hän sanoo. Kuva: Juha Metso

Työtön diplomi-insinööri Tuomas Lähde löysi elokuussa te-palvelujen nettisivuilta mielenkiintoisen koulutusilmoituksen, jonka avulla voisi urjeta ura laivasuunnittelijana.

Tosin paikka sijaitsi Turussa, 330 kilometrin päässä kotoa Lappeenrannasta.

Vaikka etäisyys oli suuri, 28-vuotias sinkku täytti hakemuksen ja on nyt kahden työhaastattelukierroksen jälkeen haun loppuvaiheessa. Muutto Suomen toiselle puolelle voisi koittaa jo ensi kuussa.

"Yleisesti työllisyystilanne kotiseudullani on huono eikä siellä ole tarjolla koulutustani vastaavaa työtä", kertoo konetekniikkaa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa lukenut Lähde.

"Asun yksin, eikä perhettäkään ole. Siksi on helppo lähteä työnhakuun muualle."

Te-toimisto teki Lähteelle kesällä työtarjouksen läheltä kotoa, mutta tuolloin paikka jäi saamatta.

Tuomas Lähde on tyypillinen kotiseutunsa ulkopuolelta työtä etsivä työtön: nuori, korkeakoulutettu ja mies.

Valtaosa työttömistä ja noin 60 prosenttia te-toimistojen liikkuvuusavustusta saavista työnhakijoista on miehiä.

Te-toimistoihin tehdyn soittokierroksen perusteella asiantuntijatehtävät keskittyvät puolestaan Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin, joihin kouluttautunut väki tulee perässä.

Yleisesti ihmisten valmius muuttaa työn perässä tai työskennellä pitkänkin matkan päässä on te-toimistojen mukaan ehkä hieman lisääntynyt, mutta halukkuus liikkua työn perässä riippuu joka tapauksessa yksilöstä.

"Jonkun puolisolla on työ täällä, talo on rakennettu tai juuret ovat alueella. Eivät kaikki ihmiset niin vain vaihda paikkakuntaa", sanoo palvelujohtaja Antti Ronkainen Kaakkois-Suomen te-toimistosta.

Te-toimistot rohkaisevat kuitenkin työttömiä liikkeelle.

"Työnvälitys lähtee meiltä aina ihmisen omista valmiuksista. Jos näyttää, ettei valmiuksia vastaavaa työtä löydy omalta alueelta, meidän työnkuvaamme kuuluu katsoa, missä työtä olisi", Ronkainen sanoo.

Tammi–heinäkuussa te-toimistojen tekemistä työtarjouksista 84 000 eli 40 prosenttia oli hakijan kotikunnan ulkopuolella sijaitsevaan työhön. Lähes 11 000 paikoista sijaitsi kokonaan toisen ely-keskuksen alueella.

Määrät itsessään eivät kerro, paljonko kaukaa tarjottua työtä otetaan vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat