Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n ilmavoimien tankkerikone lentää Lapin taivaalla

Hornet-lentäjät harjoittelevat ilmatankkausta

Kotimaa
 
Ilmavoimat
KC-135 Stratotanker lentää Suomeen Britanniasta.
KC-135 Stratotanker lentää Suomeen Britanniasta.

Lapin taivaalla kiitää suomalaisten Hornet-hävittäjien seurana viikon ajan Yhdysvaltain ilmavoimien ilmatankkauskone.

Pohjois-Suomessa järjestetään ilmatankkausharjoitus, joka kestää maanantaista perjantaihin.

Harjoituksessa on mukana enimmillään 20 Hornet-hävittäjää. Harjoitukset tapahtuvat 6–9 kilometrin korkeudessa.

Harjoituksen johtajan, everstiluutnantti Sami Puuperän mukaan tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikki Suomen hävittäjälentäjät osaavat tankata ilmassa.

Lentotoimintaa on pääosin Rovaniemen, Kuusamon ja Kajaanin välisellä alueella. Osa lennoista saattaa käydä myös Oulun edustalla Pohjanlahden yllä. Hornetit lentävät harjoitusalueelle Pirkkalasta, Rissalasta ja Rovaniemeltä.

Ilmatankkauskoneena toimii Yhdysvaltain Euroopan-ilmavoimien KC-135 Stratotanker. Se lentää maanantaina Mildenhallin tukikohdasta Britanniasta Suomeen. Kone tukeutuu harjoituksen aikana Rovaniemen lentokenttään.

Harjoitukseen osallistuvat koneet lentävät päivittäin kello 9–16.

Mildenhallissa toimii Yhdysvaltain Euroopan-ilmavoimien ainoa ilmatankkaukseen keskittyvä joukko-osasto. Lentokentälle on sijoitettu viisitoista Stratotankeria.

Stratotanker on Yhdysvaltain asevoimien tärkein ilmatankkauskone. Se pystyy kuljettamaan mukanaan lähes 91 000 kiloa polttoainetta. Koneella voidaan kuljettaa myös ihmisiä ja rahtia.

Yhdysvaltojen ilmavoimilla on aktiivikäytössä 167 Stratotankeria. Lisäksi kansalliskaartilla ja ilmavoimien reservillä on yhteensä 247 konetta.

Ensimmäinen Stratotanker otettiin käyttöön jo vuonna 1956. Kone pohjaa samanlaiseen perusrakenteeseen kuin Boeing 707 -matkustajakone. KC-135-koneita on muutettu myös lentäviksi komentopaikoiksi ja tiedustelukäyttöön.

Nelimoottorisen koneen pituus on runsaat 41 metriä. Siipien kärkiväli on noin 40 metriä. Miehistöön kuuluu normaalisti kaksi lentäjää ja tankkauspuomin käyttäjä.

Ilmatankkaus tehdään Stratotankerin perässä vedettävän polttoainepuomin kautta.

Joidenkin koneiden siipiin on rakennettu erilliset tankkauslaitteistot, jolloin Stratotanker pystyy antamaan polttoainetta kahdelle koneelle yhtä aikaa.

Suomen ilmavoimat on harjoitellut ilmatankkauksia säännöllisesti 2000-luvun alusta alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat