Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yökyöpelin unelmatyö on jälleen avoinna

Revontulivahti herättää turistit katsomaan odotettua luonnonilmiötä

Kotimaa
 
Kaisa Sirén
Revontulivahti vahtii taivasta matkailijoiden majojen vieressä.
Revontulivahti vahtii taivasta matkailijoiden majojen vieressä. Kuva: Kaisa Sirén

Rovaniemeläinen matkailualan yritys Arctic Snow Hotel etsii jo toista kertaa Lapin ehkä erikoisinta sesonkityöntekijää.

Revontulivahdin tehtävänä on valvoa yöllä ja tarkkailla taivaalta mahdollisia revontulia. Kun vahti huomaa revontulet, hän herättää hotellin asukkaat katsomaan niitä.

"Igluhuoneissa on summerit, jotka vahti voi käynnistää. Huoneen asukas voi tietenkin kytkeä summerin pois, mutta harva niin tekee", kertoo Arctic Snow Hotelin toimitusjohtaja Ville Haavikko.

Idea revontulivahdin palkkaamista syntyi pari vuotta sitten, kun hotellin työntekijät huomasivat japanilaisturistien jättävän ryhmänsä yhden jäsenen valvomaan revontulia.

Haavikko kertoo, että juuri aasialaiset ovat kiinnostuneimpia näkemään revontulia.

"Osa venäläisistä vieraista taas ei ole niin kiinnostunut revontulista, sillä niitä näkyy myös Venäjällä", hän puntaroi.

Arcticilla on tänäkin talvena kaksi revontulivahtia, joista toisen haku on tässä kuussa. Viime vuonna vahdiksi haki yli kaksisataa ihmistä.

Toinen vahti on viime talven konkari, posiolainen Matias Sarajärvi. Hän kertoo herättävänsä parhaina öinä asukkaat useaan kertaan.

"Odotan ensin, että revontulet voimistuvat ihan siitä minimistä. Sen jälkeen lähden herättämään porukat. Osa vieraista kömpii makuupussista ulos todella liukkaasti, sillä joskus revontulet näkyvät vain muutaman minuutin."

Haavikko kertoo, että vahdilta vaaditaan kolmea ominaisuutta. Ensinnäkin on osattava englantia ja toisekseen jaksettava valvoa yöllä.

"Vahdin pitää myös tunnistaa revontulet. Hän ei saa esimerkiksi sekoittaa niitä kuun tai katuvalojen aiheuttamiin heijastuksiin."

Työ sopii hyvin esimerkiksi Lapissa asuvalle matkailualan opiskelijalle, sillä työnantaja ei voi järjestää asuntoa.

Haavikko kertoo, että viime talvena vahdit pitivät revontulista lokikirjaa.

"Meidän piti koostaa tiedot havainnoista kesän aikana, mutta kun kesä ei alkanut täällä oikein missään vaiheessa", Haavikko nauraa. Hän arvioi revontulia näkyneen talvella noin joka toinen yö.

Mitä revontulivahti tekee pilvisinä öinä?

"Hotellilla on kaikenlaista huoltohommaa. Jos lunta sataa, kulkureitit ja portaat pitää siivota", kertoo revontulivahti Sarajärvi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat