Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maataloustuki­tarkastajien uhkailu on vähentynyt

Viljelijät suhtautuvat EU:hun paremmin kuin ennen, uskoo valvontapäällikkö

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Marjaana Spets ja Sanna Lempiäinen tarkastivat, että eläinten hyvinvointikorvauksen ehdot täyttyvät Timo ja Leena Pirilän sikatilalla. Kumpikaan tarkastaja ei ole kohdannut uhkaavia tilanteita.
Marjaana Spets ja Sanna Lempiäinen tarkastivat, että eläinten hyvinvointikorvauksen ehdot täyttyvät Timo ja Leena Pirilän sikatilalla. Kumpikaan tarkastaja ei ole kohdannut uhkaavia tilanteita. Kuva: Sami Kilpiö

Suomen maataloustukitarkastajat kohtaavat entistä vähemmän uhkaavia tilanteita työssään.

HS lähetti kyselyn ely-keskuksissa työskenteleville maataloustukitarkastajille. Vastanneista alle 20 prosenttia kertoi kohdanneensa tällä vuosikymmenellä fyysisen väkivallan uhkaa tai sanallista uhkailua.

Sanottua

Tukitarkastajien ikäviä kokemuksia

"Sanallista uhkailua puhelimessa joutuu kestämään joka vuosi. Yleensä uhkailu ei ole fyysisellä väkivallalla vaan lehdistöllä ja sosiaalisella medialla uhkailua. Kerran on kirjoitettu vastine, jossa on toivottu minun palavan helvetin tulessa."

"Kun ilmoitin puhelimessa valvonnasta, kiukkuinen isäntä sanoi, että voi tyrkätä minut ojaan. Valvontakerta sujui jäykästi mutta ilman väkivallan uhkaa."

"Valvontapöytäkirjan saanut viljelijä soitti ja vaati muuttamaan valvonnan tulosta. Soiton aikana hän käveli ulkona ja kertoi, että on menossa navetan taakse tainnutuspistooli kädessä: jos en suostu muuttamaan valvonnan tulosta, hän ampuisi itsensä. Ilmoitin asiasta maaseutusihteerille. Onneksi mitään ei ollut tapahtunut."

"Isäntä esitteli aseitaan sisällä talossa, jossa oli minä, isäntä ja koira. Jännitin tilannetta, kun olin yksin ja vasta muutama kuukausi sitten aloittanut ja isäntä haisi viinalta."

Vuonna 2008 valmistuneen tutkimuksen mukaan yli 72 prosenttia tarkastajista oli kohdannut työssään sanallista uhkailua.

"Viljelijät ovat hyväksyneet tarkastukset osaksi maatalousviranomaisten toimintaa. Koska tarkastus mielletään usein negatiivissävytteiseksi, yksittäiseltä suunsoitolta ei pysty välttymään. Nämä tilanteet on kuitenkin pystytty hoitamaan keskustelemalla", sanoo yksikönpäällikkö Harri Liven Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Maataloustukitarkastajat tekevät maatiloille vuosittain satoja tarkastuskäyntejä. Viljelijät saavat EU-viljelijätukia pinta-alan, eläinmäärän tai tuotetun määrän mukaan.

Valvonnalla halutaan varmistaa, että tuet on myönnetty oikein perustein ja oikeudenmukaisesti.

Valvontapäällikkö Ritva Vaittinen Etelä-Savon ely-keskuksesta uskoo, että viljelijöiden asenteet EU:ta kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi.

"Tähän vaikuttaa osaltaan se, että monella tilalla on tehty sukupolvenvaihdos. Nuoremmille viljelijöille on ihan luontevaa, että me kuulumme EU:hun ja että tarkastukset ovat tukijärjestelmän olennainen osa."

Varsinais-Suomessa on tarkastettu tällä vuosikymmenellä noin puolet tiloista. Sikatilallinen Timo Pirilä kertoo, että tarkastajien kanssa on usein tiukkoja keskusteluita hyvässä hengessä. Hän ymmärtää, että tarkastukset ovat osa tukijärjestelmää.

Artikkeliin liittyvät

Pirilää harmittavat muun muassa tukijärjestelmän jatkuvasti muuttuvat lupaehdot.

"Tukiasioiden paperityöt vievät noin 20 tuntia kuukaudessa. Tuntuu myös, että tilalla käy vähän väliä tarkastajia. Tila on tarkastettu vuoden aikana jo neljästi. Yksi tarkastuskerroista oli edellisen tarkastuksen arviointi", Pirilä huokaa.

HS:n kyselyyn vastanneista osa arvioi muutoksen johtuvan juuri viljelijöiden tottumisesta tarkastukseen.

"Nykyään ihmiset saattavat kysellä, miten nämä valvonnat hoidetaan Italiassa, Kreikassa ja Espanjassa: onko yhtä tarkkaa kaikkialla EU:ssa", kertoo eräs kyselyyn vastannut tarkastaja.

Valvontapäällikkö Vaittinen teki vuonna 2008 valmistuneen tutkimuksen tarkastajien kokemista uhkatilanteista. Hän laati myös turvaohjeet tarkastajien ongelmatilanteisiin.

Pahimmissa tilanteissa tarkastaja voi pyytää virka-apua poliisilta. Apuun turvautumisessa näkyy aluekohtaisia eroja.

Etelä-Savossa on jouduttu turvautumaan poliisin virka-apuun kerran kymmenessä vuodessa. Yksikönpäällikkö Liven kertoo, että Varsinais-Suomessa toimivat tarkastajat eivät ole joutuneet tämän vuosikymmenen aikana turvautumaan kertaakaan poliisin virka-apuun.

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen tarkastajat taas tarvitsevat virka-apua noin kerran vuodessa. Kymmenen viime vuoden aikana Pohjois-Karjalan tarkastajia kohti on ajettu kahdesti ajoneuvolla säikyttelymielessä.

Osa kyselyyn vastanneista tarkastajista arvioi, että ongelmatilanteet johtuvat yleensä viljelijän työkuormasta ja stressistä. Viljelijät purkavat pahaa mieltään tarkastajiin varsinkin puhelimitse. Eräs kyselyyn vastannut tarkastaja kertoo tilanteesta, jossa isäntä uhkaili navetan taakse viemisellä ja tappamisella.

"Lopulta selvisi, että tilalla oli palanut osa navettaa ja traktori oli hajonnut niittoaikana – ja sitten päälle tulee EU-tarkastaja pienen maapläntin takia", tarkastaja kertoo.

Myös naapurit käyvät joskus uhoamassa tarkastajille, varsinkin jos tarkastaja on tekemässä koko tilan tarkastuksia ilman viljelijää. Riitta Vaittinen kertoo, että tarkastajien on hyvä käydä kertomassa ulkopuolisille, millä asioilla he ovat.

"Maaseudulla liikkuu nykyään paljon enemmän ihmisiä kuin aiemmin. Varsinkin vanhemmat ihmiset ovat usein varpaillaan, että mitä porukkaa tuolla kulkee."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat