Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies päättää yhä autosta, nainen kodin sisustuksesta

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Nora Mäkelä-Vaarne koeajoi uutta autoa Autotalo Laakkosella Helsingissä.
Nora Mäkelä-Vaarne koeajoi uutta autoa Autotalo Laakkosella Helsingissä. Kuva: Mika Ranta HS

Marja-Leena ja Martti Haverinen ovat lyömässä lukkoon autokauppoja Herttoniemen Autotalo Laakkosella Helsingissä. Musta BMW on ajettu kaupan käytävälle odottamaan uusia omistajiaan.

Haveristen taloudessa lopullinen päätäntävalta menopelin mallista ja merkistä jää enemmän Martti Haveriselle, jolla on autoista kummankin mielestä laajempi tietämys ja kiinnostus.

Mika Ranta HS
Marja-Leena ja Martti Haverisen taloudessa miehellä on enemmän päätösvaltaa autokaupoilla, koska hän tietää ajoneuvoista enemmän kuin vaimonsa.
Marja-Leena ja Martti Haverisen taloudessa miehellä on enemmän päätösvaltaa autokaupoilla, koska hän tietää ajoneuvoista enemmän kuin vaimonsa.

"Auton valinnassa malli- ja merkkiasiat perustuvat pitkälti minun ajatuksiini", sanoo Martti Haverinen.

Nyt pariskunta on vaihtamassa vanhan BMW:n uudempaan vuosimalliin.

"Luotan asiantuntemukseesi mutta sanon itse intuitiivisen näkemyksen siitä, tuntuuko auto hyvältä", Marja-Leena Haverinen kertoo ja nyökkää miestään kohti.

Auton kulut pariskunta hoitaa yhteiseltä taloustililtä.

Pariskunnat noudattavat Suomessa ostopäätöksissään yllättävänkin perinteisiä sukupuolirooleja, sanovat tutkijat.

"Miehet päättävät enemmän auton ja kodinelektroniikan ostamisesta. Naisia kiinnostavat sisustus, ruokaostokset ja vaatteet, ja he päättävätkin näistä ostoksista miehiä useammin", tiivistää sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

Professori Wilskan mukaan ilmiö näkyy useissa kulutuskäyttäytymistä selvittävissä tutkimuksissa ja on myös kansainvälinen ilmiö.

"Viime vuosina tehtyjen kulutuskäyttäytymistä koskevien tutkimusten perusteella perinteiset sukupuoliroolit kuluttamisessa ovat vahvoja eivätkä ainakaan heikkenemässä. Esimerkiksi tietotekniikassa naisten rooli on enemmän käyttäjän rooli. Naiset käyttävät tietotekniikkaa paljon, mutta silti pariskunnilla tietotekniikan ostaminen on enemmän miesten alaa", Wilska huomauttaa.

Fakta

Naiset päättävät sisustamisesta

 Naiset päättävät suomalaisissa perheissä enemmän sisustamiseen, vaatteisiin ja muotiin liittyvistä ostoksista ja kosmetiikasta, terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä tuotteista sekä lomamatkoista.

 Miehet käyttävät päätäntävaltaansa enemmän autoihin, kodinelektroniikkaan ja tietotekniikkaan liittyviin ostoksiin sekä asumiseen liittyviin suuriin hankintoihin (pois lukien sisustaminen).

 Vapaa-ajan harrastuksiin liittyvistä hankinnoista vastaavat yhtä lailla naiset kuin miehetkin.

 

Asiantuntijoina sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta ja dosentti Anu Raijas Helsingin yliopistosta. Lähteenä on käytetty myös erikoiskauppojen tulevaisuutta selvittäneen Erika 2020 -tutkimushankkeen tuloksia.

Tekesin rahoittamassa erikoiskauppojen tulevaisuutta vuoteen 2020 saakka selvittäneessä Erika 2020 -hankkeessa on selvinnyt, että sukupuolten kulutuskäyttäytymisessä on muitakin eroja. Naiset haluavat miehiä useammin selvittää, onko tuote valmistettu eettisesti ja ympäristöä säästävästi.

"Miehet ovat enemmän merkkiuskollisia ja arvostavat kalliita ja tunnettuja brändejä. Naisia kiinnostavat selvästi enemmän ympäristöystävällisyys ja ekologisuus. Naisten ostoksia ei koeta samalla tavalla investoinniksi kuin miesten kiinnostuksen kohteita. Naiset keskittyvät enemmän pienempiin ja edullisempiin ostoksiin", Wilska arvioi.

Haveristen perheessä tätä ei allekirjoiteta ainakaan kaikilta osin.

"Vaatteet ovat henkilökohtaista aluetta, ja kumpikin ostaa ne itsenäisesti", sanoo Martti Haverinen.

Päätäntävalta selittyy tutkijoiden mukaan pitkälti kiinnostuksen kohteilla.

Välillä puhutaan, että miehiä kiinnostaa entistä enemmän esimerkiksi kosmetiikan ostaminen. Wilskan mielestä tämä on Suomessa vielä selvästi vähemmistöä koskeva ilmiö: se näkyy erityisesti nuorilla muttei miesten enemmistön ostopäätöksissä.

Wilska ja dosentti Anu Raijas Helsingin yliopistosta tutkivat jo vuonna 2007 kuluttamiseen liittyvää päätöksentekoa lapsiperheissä. Tuolloin selvisi, että aikuiset yleensä keskustelevat kodin isoista hankinnoista ennen päätöksiä.

Niin toimivat myös Nora Mäkelä-Vaarne ja Mika Vaarne, jotka valmistautuivat Autotalo Laakkosella koeajamaan Mäkelä-Vaarneelle uutta autoa. Pariskunnalla on omat autot eikä lainkaan yhteistä perheautoa.

"Isoista hankinnoista keskustellaan aina yhdessä, mutta pienempiä hankintoja voi kumpikin tehdä toiselta kysymättä", Mäkelä-Vaarne toteaa.

Mika Ranta HS
Milla Maaria Ojala sanoo, ettei lähtisi autokaupoille ilman miehensä Mikael Kansanojan apua. Pari tutustui myytäviin autoihin Autotalo Laakkosella Helsingissä lauantaina.
Milla Maaria Ojala sanoo, ettei lähtisi autokaupoille ilman miehensä Mikael Kansanojan apua. Pari tutustui myytäviin autoihin Autotalo Laakkosella Helsingissä lauantaina.

Maissa, joissa miehet ovat usein perheen elättäjiä ja naiset kotirouvia, on esitetty teorioita, että taloudellinen valta-asema vaikuttaa siihen, kumpi päättää kalliista hankinnoista.

"Suomessa ei ole pystytty osoittamaan, että miehen parempi palkka lisäisi miehen päätäntävaltaa tai että tilanne muuttuisi selvästi, jos nainen ansaitsee enemmän", sanoo Wilska.

Pariskunnan todella suuret tuloerot ovat Wilskan mukaan Suomessa melko harvinaisia toisin kuin vaikkapa monissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa. Joissain tilanteissa pariskunnan tuloeroilla näyttää silti olevan Suomessakin vaikutusta ostopäätösten tekemiseen.

"Jos naisella on selvästi paremmat tulot kuin miehellä, nainen voi olla perinteisillä miesten alueilla, kuten tietotekniikka- tai auto-ostoksilla, päävastuussa maksamisesta. Silloin naisen päätäntävalta ostoksiin selvästi kasvaa", Raijas sanoo.

Raijaksen mukaan myös sukupolvilla on eroa. Vanhemmilla pariskunnilla on enemmän yhteisiä tilejä kuin nuoremmilla ja rahoja pidetään muutenkin yleisemmin yhteisinä.

"Kun rahat ovat erilliset, hankinnatkin ovat usein erillisiä. Silloin päätöksentekokin pariskunnilla eriytyy", Raijas sanoo.

Nora Mäkelä-Vaarne maksaa itse oman autonsa ja Mika Vaarne omansa.

"Viime kädessä päätös nyt hankittavasta autosta on minun, koska se on tulossa minun käyttööni", Mäkelä-Vaarne tiivistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat