Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömät hakevat töitä yhä useammin yli 80 kilometrin päästä kotoa

Avustukset työnhakumatkoihin lisääntyivät selvästi Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Työttömyysturvalaki muuttui alkuvuodesta, eikä kukaan tiedä vielä seurauksia.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Australialainen Aleya Shalar (oik.) ilmoittautui perjantaina työttömäksi työnhakijaksi Uudenmaan te-toimistossa Helsingin keskustassa. Töitä hän ottaisi vastaan Helsingin seudun ulkopuoleltakin, jos te-toimisto niitä tarjoaisi."Tarvitsen kipeästi työtä, joten totta kai ottaisin", hän sanoo.Kotimaassaan yhdyskunta- ja ympäristötekniikan insinööriksi lukenut Shalar on työskennellyt rautatiesuunnittelun parissa Lontoossa ja etsii nyt vastaavaa työtä Suomesta. Hän saapui Suomeen suomalaisen miehensä Yaseen Faridin kanssa kolme viikkoa sitten.
Australialainen Aleya Shalar (oik.) ilmoittautui perjantaina työttömäksi työnhakijaksi Uudenmaan te-toimistossa Helsingin keskustassa. Töitä hän ottaisi vastaan Helsingin seudun ulkopuoleltakin, jos te-toimisto niitä tarjoaisi."Tarvitsen kipeästi työtä, joten totta kai ottaisin", hän sanoo.Kotimaassaan yhdyskunta- ja ympäristötekniikan insinööriksi lukenut Shalar on työskennellyt rautatiesuunnittelun parissa Lontoossa ja etsii nyt vastaavaa työtä Suomesta. Hän saapui Suomeen suomalaisen miehensä Yaseen Faridin kanssa kolme viikkoa sitten. Kuva: Leif Rosas

Entistä useampi työtön hakee työtä myös työssäkäyntialueensa ulkopuolelta.

Työttömyyden lisääntymisen ohella joillain alueilla syynä lienee työttömyysturvalain muutos, arvioivat te-toimistot. Te-toimiston tarjoamaa työpaikkaa on pitänyt joissain tapauksissa hakea vuodenvaihteen jälkeen työttömyysetuuden menettämisen uhalla myös silloin, kun työpaikka olisi yli 80 kilometrin päässä kotoa.

Työttömät hakevat töitä kaukaa kotoa myös omatoimisesti.

Liikkuvuus vaikuttaisi lisääntyneen etenkin Uudenmaan, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen alueilta. Sen sijaan esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa ei ole merkkejä lakimuutoksen vaikutuksesta.

Päätelmä perustuu te-toimistojen arvioiden ohella liikkuvuusavustusten määrien kehittymiseen. Avustusta voi saada esimerkiksi työhaastattelun matkakuluihin ja majoittumiseen, jos matka on pitkä.

Liikkuvuusavustusta myönnettiin tammi–heinäkuussa matka- ja muuttokustannuksiin kaikkiaan 7 700 työttömälle työnhakijalle, neljä prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Uudellamaalla, Pohjois-Savossa, Lapissa ja Varsinais-Suomessa liikkuvuusavustuksen saajia oli kussakin 500–700. Määrä kasvoi pääosin kymmenen prosenttia vuoden takaisesta mutta Uudellamaalla liki kolmanneksen.

"Liikkumisavustusten määrä kertoo tietenkin jotain tilanteesta, sillä sitä ei myönnetä liikkumiseen Uudenmaan sisällä. Avustusta saa matkakuluihin, jos menee esimerkiksi Ouluun tai Jyväskylään", sanoo palvelujohtaja Anna Viitanen Uudenmaan te-toimistosta.

Liike käy syrjäseuduilta kaupunkeihin ja etenkin Uudellemaalle. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa työttömille tarjotaan alueen ulkopuolelta töitä liki ainoastaan pääkaupunkiseudulta.

Varsinais-Suomeen väkeä tuovat puolestaan esimerkiksi Valmet Automotiven tehdas Uudessakaupungissa ja Meyerin telakka Turussa.

"Täällä on vakava työttömyystilanne mutta myös nämä pari isompaa yritystä, jotka ovat rekrytoineet", sanoo palvelujohtaja Jaana Hernelahti Varsinais-Suomen te-toimistosta.

"Täällä on selkeästi huomattu liikkuvuuden lisääntyminen."

Vuodenvaihteessa työttömyysturvalaki laajensi aluetta, jolta työtön velvoitetaan ottamaan työtä vastaan. Nyt työssäkäyntialueen ulkopuolelle suuntautuviin työmatkoihin saa kulua julkisella liikenteellä enintään kolme tuntia ja osa-aikaisilla kaksi tuntia päivässä. Julkisen liikenteen käyttöön perustuvan rajan vuoksi työssäkäyntialueensa ulkopuolelta tarjottujen töiden hakeminen ei ole kasvanut kaikkialla.

"Kaupungeissa, joissa julkinen liikenne toimii hyvin, voi olla vaikutusta, mutta täällä ei siltä näytä. Olen huolissani siitä, että VR ilmoitti vähentävänsä vuoroja Vaasan ja Seinäjoen välillä", sanoo Etelä-Pohjanmaan te-toimiston johtaja Annika Tuovinen.

Fakta

Työtarjouksissa korostuvat myyntityöt

 Työttömyysaste oli heinäkuussa 8,4 prosenttia, 1,4 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli 232 000.

 Te-toimistot tekivät heinäkuussa 40 000 työtarjousta. Eniten tarjouksia tehtiin myyjän työhön (5 300) ja hoivapalveluihin (4 600).

 Työtarjouksista hieman yli puolet on työnhakijan ammattia vastaavaan työhön.

 

Lähteet: Tilastokeskus, Ely-keskusten ja te-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus

Työttömyysturvalain muutoksen yhtenä tarkoituksena oli lisätä työvoiman liikkuvuutta. Kenelläkään ei silti tunnu olevan kokonaiskuvaa sen vaikutuksesta. Miksi?

"Meillä on ollut jo aiemmin ja tulee varmaan aina olemaan joukko työttömiä, jotka ottavat joka tapauksessa työtä vastaan kauempaakin. Siis täysin riippumatta siitä, mitä työttömyysturvalaissa säädetään vastaanottovelvollisuuksista ja seuraamuksista", sanoo vanhempi hallitussihteeri Timo Meling työ- ja elinkeinoministeriöstä.

"Ei ole selvitettävissä, kuinka moni kuuluu tähän joukkoon ja kuinka moni hakee töitä tiukennuksen motivoimana."

Meling kertoo, ettei te-toimistojen arvioita ole kuitenkaan syytä epäillä ja lakimuutoksen vaikutusta on tarkoitus arvioida myöhemmin.

"Lainvalmistelussa oli tiedossa, että vaikutukset voivat olla erilaisia eri puolilla maata, koska julkinen liikenne toimii eri tavoin eri paikoissa."

Kokonaisuuden arviointia vaikeuttaa myös tilastointi, sillä jokaisella työttömällä on oma laskennallinen työssäkäyntialueensa. Työttömälle tehtyjä työtarjouksia tilastoidaan ely-keskusten mukaan eikä sen mukaan, onko työpaikka henkilön työssäkäyntialueella.

Arviolta 7 100 työtöntä sai tammi–heinäkuussa te-keskukselta työtarjouksen työssäkäyntialueensa ulkopuolella sijaitsevaan työhön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat