Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapset syövät liikaa lihaa – uudet ravitsemussuositukset kehottavat kokkaamaan lapsille tofua ja papuja

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Suomalaislasten proteiininsaanti on suositusten ylärajoilla. Proteiinia saadaan etenkin lihasta ja maitotuotteista. Varsinkin punaista lihaa syödään perheissä enemmän kuin suositusten mukaan olisi hyväksi. Alle kolme punaisesta lihasta tehtyä ateriaa viikossa riittäisi, todetaan tuoreissa lapsiperheiden ravitsemussuosituksissa, jotka ovat parhaillaan lausuntokierroksella.

Suositukset puhuvat papujen, soijan ja tofun puolesta ja kehottavat vähentämään punaisen lihan määrää. Pelkät salaatit ja raasteet eivät niiden mukaan riitä, vaan perheiden olisi hyvä kokata myös lämpimiä kasvisruokia. Nykyisin lapset syövät vain noin puolet suositellusta kasvismäärästä.

"Lasten kasvisten käyttö on aika vaatimatonta ja lisäksi se on kapeaa. Perheissä syödään samoja tuttuja kasviksia, kuten tomaattia, kurkkua ja porkkanaa. Lämpimien kasvisruokien lisääminen parantaisi tilannetta. Palkokasvit, soija ja tofu ovat esimerkkejä raaka-aineista, jotka tekisivät lapsiperheiden ruokavaliosta monipuolisemman ja terveellisemmän", sanoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.

Tuore suositus varoittaa lasten liiasta proteiininsaannista. Lapset voivat saada turhan paljon proteiinia, jos perheessä käytetään erityisiä proteiinimaitoja ja –rahkoja. Kun proteiini-innostus on vallannut aikuiset, lapsillekin saatetaan antaa runsasproteiinisia tuotteita. Ravitsemussuositusten mukaan se on sekä turhaa että haitallista.

Liian suuri proteiinimäärä näyttää lapsilla olevan yhteydessä ylipainoon. Lisäksi se rasittaa munuaisia ja kasvattaa kakkostyypin diabeteksen riskiä. Lasten proteiinin saanti kasvaa loikkauksen noin yhden vuoden iässä, kun imetys tai äidinmaidonkorvikkeen käyttö lopetetaan ja lapsi siirtyy juomaan lehmänmaitoa, joka on huomattavasti äidinmaitoa proteiinipitoisempaa.

"Noin vuoden ikäisen ruokavaliossa proteiinin määrä kasvaa huomaamatta, kun lapsi alkaa syödä samoja ruokia kuin muu perhe. Siksikään proteiinilisät eivät ole lapselle suositeltavia, vaan tavalliset maitotuotteet riittävät hyvin. Lapset saavat paljon proteiineja myös leikkeleistä, joiden käyttöä voisi hyvin vähentää", Lyytikäinen sanoo.

Lyytikäisen mukaan jauheliha on edelleen lapsiperheen suosikki. Jos liha on vähärasvaista, se ei olekaan huono vaihtoehto arkiruuaksi.

"Vähärasvainen jauheliha on siinä mielessä hyvä vaihtoehto, että sitä syödään usein yhdessä viljatuotteiden ja kasvisten kanssa. Jauhelihakastikkeeseen lisätään usein tomaattia tai muita kasviksia ja jos sitä lisäksi syödään vaikka täysjyväpastan kanssa, kokonaisuudesta tulee kuitenkin monipuolinen", Lyytikäinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat