Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennätysmäärä suomalaisia täyttää syyskuussa 70 vuotta

Suuret ikäluokat ovat jo nyt eläneet 10 vuotta pitempään kuin syntymän aikoihin ennustettiin

Kotimaa
 

Syyskuussa 70 vuotta sitten elettiin kaikkien aikojen vauvakuukautta. Vuoden 1945 syyskuussa syntyi lapsia enemmän kuin koskaan aiemmin sitä ennen tai sen jälkeen. Sodan jälkeiset suuret ikäluokat alkoivat tulla maailmaan.

Nyt ensimmäiset heistä ovat täyttäneet 70 vuotta.

Loppuvuodesta 1944 sotilaat kotiutuivat rintamalta. Se näkyi valtavana vauvabuumina runsaan yhdeksän kuukauden kuluttua. Elokuusta lokakuuhun 1945 Suomessa syntyi reippaasti yli 10 000 vauvaa kuukaudessa. "Keskiarvo oli tuolloin vähän yli 400 lasta päivässä. Nyt se on vain 150 lasta, vaikka meillä on väkeä 1,5 miljoonaa enemmän ja synnytysikäisiä naisiakin paljon enemmän", kertoo Tilastokeskuksen eläkkeellä oleva kehityspäällikkö Pekka Myrskylä.

Toisen maailmansodan jälkeen muissakin länsimaissa syntyi suuria ikäluokkia. Suomalaiset ikäluokat ovat kuitenkin poikkeuksellisen suuria.

Suomessa suuriin ikäluokkiin luetaan vuodet 1945–1949, jotka ovat yli 100 000 vauvan vuosia. Silti 1950-luvullakin syntyvyys pysyi korkeana. Myös lapsikuolleisuus oli suurta.

Nyt suurista ikäluokista 70 prosenttia on elossa ja asuu Suomessa. Iso joukko muutti 1960–1970-lukujen taitteessa Ruotsiin.

Myrskylän mukaan 1940-luvun lopulla vastasyntyneiden eliniänodotteeksi arvioitiin miehillä 58 vuotta ja naisilla 62 vuotta. Myrskylä kuuluu itsekin suuriin ikäluokkiin.

"Jo nyt olemme eläneet kymmenen vuotta pidemmälle. Ja näyttäisi siltä, että vielä parikymmentä vuotta elämme. Suurten ikäluokkien oikea elinaika nousee pitkälti yli 80 vuoden", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat