Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutusyhtiö palkitsee tietoturvapuutteiden löytäjiä jopa 15 000 eurolla

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola ryhtyy palkitsemaan ihmisiä, jotka löytävät sen verkkopalveluista tietoturvapuutteita. Heikkouksien löytämisestä voidaan maksaa jopa 15 000 euroa. Suomalaisyritys kertoo tiedotteessaan olevansa finanssisektorilla Pohjoismaiden ensimmäinen palkinto-ohjelman perustanut. Palkitsemisohjelman nimi on Bug bounty.

Ohjelma koskee kolmea Lähi-Tapiolan sivustoa ja sen palkkiot ovat veronalaista tuloa. Ne maksetaan ainoastaan suomalaisille pankkitileille. Ohjelma on rajattu vain Suomessa asuville ihmisille.

"Tämä johtuu siitä, että sivustomme on suomenkielinen", kertoo Lähi-Tapiolan tietoturvapäällikkö Leo Niemelä. "Voisimme laajentaa ohjelman globaaliksi vaihtamalla kielen englantiin. Mutta jostain nyt oli aloitettava."

Niemelän mukaan ohjelma on luonteeltaan jatkuva. Mistään kokeilusta ei siis ole kyse.

Kaikki Lähi-Tapiolan tietojärjestelmät tietenkin testataan jo ennen niiden käyttöönottoa. Tämä ei kuitenkaan tee niistä murtovarmoja, sillä kaikkia maailman tietoturvapuutteita ei tunne kukaan. Uusia puutteita löydetään kansainvälisesti joka ikinen päivä.

Suomessa Lähi-Tapiolan lisäksi tietoturvapuutteista maksaa samassa hintahaitarissa tietoturvayhtiö F-Secure. Lähi-Tapiola tekee F-Securen kanssa yhteistyötä sille mahdollisesti raportoitavien puutteiden todentamisessa. Myös palkinnot, sadasta 15 000 euroon, ovat samansuuruiset kuin mitä F-Secure tarjoaa omille tuotteilleen suunnatussa ohjelmassa.

"Palvelun tuottaminen kilpailutettiin. Korkein palkintosumma oli pitkälti yhteistä mietintää F-Securen kanssa, ja se päätettiin vasta ihan loppumetreillä", Niemelä kertoo.

Tietoturvapuutteista on ryhdytty tarjoamaan taloudellisia hyvityksiä vasta 2000-luvun alkupuolella, ja käytännöt ovat edelleen kirjavia myös kansainvälisesti. Vielä viime vuonna esimerkiksi Nokia saattoi palkita tietoturvapuutteen löytäjän uudella puhelimella. Ennen Microsoft-kauppaa löydön tehnyt saattoi saada nimensä yhtiön sivuilla pidettyyn julkiseen kiitoslistaukseen.

Suomessa on tiettävästi nyt kaksi yritystä, joilla on haavoittuvuuksien palkitsemisohjelma: F-Secure ja Lähi-Tapiola.

Epävirallisia palkitsemiskäytäntöjä on useilla yrityksillä. Esimerkiksi verkko- ja puhelinoperaattori Elisalta kerrottiin HS:lle heinäkuussa, että haavoittuvuuksien löytäjät huomioidaan tapauskohtaisesti.

15 000 euron palkkio on Suomen mittakaavassa erinomainen, mutta ei vedä vertoja esimerkiksi Googlen tai Yhdysvaltojen poliisin ja tiedustelun tarjoamille jättipoteille. Vuonna 2007 Charles Miller kertoi myyneensä Linux-käyttöjärjestelmästä löytämänsä haavoittuvuuden 50 000 dollarilla Yhdysvaltojen valtion viraston edustajalle. Suurimmat tietoturvayhteisön tiedossa olevat palkkiot liikkuvat jopa sadoissa tuhansissa.

Lisätietoa Bug bountysta löytyy Lähi-Tapiolan sivuilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat