Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaistilanne ajaa oikeudet juristipulaan

Kustannukset uhkaavat kasvaa pitenevien valitusaikojen takia

Kotimaa
 
Oikeus- ja työministeri Lindström: Hallituksella ei ole aikeita tiukentaa lakko-oikeuksia
Oikeus- ja työministeri Lindström: Hallituksella ei ole aikeita tiukentaa lakko-oikeuksia
Palkansaajajärjestöt järjestävät ensi perjantaina suurmielenosoituksen Helsingissä. Suomi lähes pysähtyy, kun työntekijät osallistuvat samaan aikaan poliittisiin lakkoihin.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) arvelee, että oikeuslaitos tarvitsisi "kolmenumeroisen määrän" lisää juristeja käsittelemään kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden valituksia.

Päätösten venyminen tulee valtiolle kalliiksi, koska kielteisen päätöksen saanut henkilö saa oikeuskäsittelyn ajan valtiolta korvausta. Helsingin hallinto-oikeudessa toivotaan oikeusministeriöltä nopeasti määrärahoja juristien palkkaamiseen.

"Olen tietoinen, että hallinto-oikeudessa tarvitaan pikaisesti lisää resursseja, muuten valitusten käsittelyt venyvät aivan liian pitkiksi, jopa vuosien mittaisiksi", Lindström sanoo.

Lindström sanoo, että hallitus etsii parhaillaan erilaisia keinoja, joilla hakijoista koituvia kustannuksia pienennetään. "Olen siinä käsityksessä, että tarve on kolminumeroinen määrä juristeja, mutta tämä on vain arvio."

Määrää on vaikea arvioida, koska ei tiedetä, mistä maista hakijoita jatkossa tulee.

Kaikki turvapaikkapäätösten valitukset käsitellään keskitetysti Helsingin hallinto-oikeudessa.

Helsingin hallinto-oikeuden ylituomari Marjatta Mäenpää sanoo, että hallinto-oikeus on pyrkinyt käsittelemään valitukset puolessa vuodessa. Hallinto-oikeuteen tuli viime vuonna käsiteltäväksi 1 194 valitusta.

"Viisi esittelijää ja kymmenen tuomaria pystyy vuodessa käsittelemään tuhat valitusta", Mäenpää sanoo.

Arvio tämän vuoden turvapaikanhakijoiden määrästä kasvaa viikko viikolta. Nyt arvio on, että tänä vuonna Suomeen saapuu noin 30 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna Maahanmuuttovirastoon saapui 3 651 turvapaikkahakemusta. Kielteisiä päätöksiä oli 2 050.

Määrän arvellaan siis kasvavan seitsenkertaiseksi. Jos hallinto-oikeuteen tulee samassa suhteessa lisää valituksia, se tietää noin kahdeksaatuhatta valitusta vuodessa. Karkean laskelman mukaan tämä vaatisi 120 juristia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat