Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus aukeaa

Perjantaina Pohjois-Suomeen avautuva keskus tekee myös pikakäännytyksiä

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Petteri Orpo pitää turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksen perustamista "järeänä keinona".
Petteri Orpo pitää turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksen perustamista "järeänä keinona". Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Hallitus perustaa Pohjois-Suomeen ensimmäisen vaiheen vastaanottoyksikön eli niin sanotun järjestelykeskuksen. Sinne on tarkoitus ohjata maahan Ruotsin kautta pyrkivät turvapaikanhakijat. Yksiköstä on määrä tehdä päätös valtioneuvoston asetuksella torstaina, ja sen pitäisi aloittaa työt perjantaina.

Keskuksen tarkkaa sijaintia ei vielä päätetty.

"Tarkoitus on tavoittaa henkilöt, jotka ovat tulleet luvatta maahan ja ohjata heidät yksikköön identifioimista varten", sisäministeri Petteri Orpo (kok) kertoi maanantaina Brysselissä suomalaistoimittajille.

Orpo osallistuu maanantaina EU:n sisäministerien kokoukseen, jossa ratkotaan Euroopan pakolaiskriisiä.

Keskukseen on tulossa koneita, joilla tulijoilta otetaan sormenjäljet. Samalla heidät rekisteröidään, ja hakemukset otetaan vastaan. Sen jälkeen tulijat ohjataan vastaanottokeskuksiin eri puolelle Suomea.

Jos edellytykset turvapaikan saamiselle eivät täyty, voidaan tulijat käännyttää pikakäsittelyllä. Tulijoita voi pitää vastaanottoyksikössä korkeintaan viikon.

Hallitus ei ole katsonut tarpeelliseksi aloittaa rajatarkastuksia Ruotsin rajalla, vaikka niihin olisikin valmius. Orpon mukaan ensimmäisen vaiheen vastaanottoyksikkö on toistaiseksi tarpeeksi "järeä" keino. Orpo kutsui uutta yksikköä "hotspotiksi".

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan rajatarkastustenkin aloittaminen on mahdollista.

"En sulje tätä pois", hän sanoi Brysselissä maanantaina.

Soinin mukaan kukaan ei panisi Suomea "kepin nokkaan" rajatarkastuksista, koska Saksa on jo ilmoittanut aloittavansa ne.

Pohjois-Suomeen saapuu Ruotsista Tornioon päivittäin jopa satoja ihmisiä.

Viime viikolla koko maahan saapui 1 683 ja edellisviikolla 1 153 rekisteröityä ihmistä. Kasvua tuli viikossa puolentuhannen ihmisen verran.

"Tilanne Pohjois-Suomessa on nyt erittäin vaikea", Orpo sanoi.

Tähän mennessä turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen noin kymmenentuhatta, ja koko vuonna heitä arvoidaan saapuvan 25 000–30 000.

"Suomi ei ole läpikulkumaa, vaan kohdemaa", Orpo arvioi.

Ruotsista on sen sijaan tullut läpikulkumaa, jonka kautta pyritään Suomeen.

Sitä ennen reitti kulkee Länsi-Balkanin, Unkarin, Itävallan ja Saksan kautta Tanskaan.

Suomessa tavallisin reitti kulkee junalla Kemistä Helsinkiin. Myös Oulu, Tampere ja Turku vetävät tulijoita.

Niin sanottujen Dublinin sääntöjen mukaan turvapaikanhakijan pitäisi rekisteröityä siinä EU-maassa, jonne hän ensin saapuu. Orpo aikookin ottaa Pohjois-Suomen tulijavirran Brysselissä puheeksi ruotsalaiskollegansa kanssa.

Tavoitteena on lisätä tietojenvaihtoa ja yhteistyötä sekä tunnustella muitakin ratkaisuja.

Soini ei halunnut maanantaina arvostella Ruotsia, josta tulee satoja turvapaikanhakijoita päivässä Pohjois-Suomeen:

"En lähde naapuria ohjastamaan."

Pohjoisesta Etelä-Suomen isoihin keskuksiin turvapaikanhakijoita vetävät Suomessa jo asuvat maanmiehet ja -naiset. Isoin osa nyt tulleista on irakilaisia, joita Suomessa asuu vakinaisesti lähes 7 000 – suurin osa pääkaupunkiseudulla.

Torniossa turvapaikanhakijoiden tulotahdin hiljenemisestä ei ole vielä nähtävissä mitään viitteitä, kertoo poliisitarkastaja Jukka Hertell Poliisihallituksesta. "Talven tulo voi jonkin verran vaikuttaa, mutta tarkkaa arviota on hyvin vaikea tehdä. Paineet lähtömaissa ovat kovat ja Suomi on nyt suosittu kohdemaa. Tilanteet kuitenkin muuttuvat nopeasti", Hertell sanoo.

Tornion kautta saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä voidaan tehdä vain karkeita arvioita. Rajaa ei toistaiseksi valvota, eivätkä kaikki ilmoittaudu lähimmällä poliisiasemalla.

Orpon mukaan Suomessa on jo ainakin satoja ihmisiä, joiden olinpaikasta ei ole tietoa.

Annamari Sipilä HS
Marjo Valtavaara HS
Bryssel/Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat