Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supo selvittää väitettä suomalaismiehen itsemurhaiskusta Irakissa – Irakin armeija ei vielä vahvista iskijän kansalaisuutta

Irakin armeija ei vahvista väitettä, että itsemurhaiskun tekijä oli suomalainen

Kotimaa
 

Suojelupoliisi ja keskusrikospoliisi pyrkivät selvittämään väitettä porilaismiehen tekemästä autopommi-iskusta Irakissa.

"Jos tiedot pitävät paikkansa, kyseessä on meidän tietojemme mukaan ensimmäinen suomalainen tai Suomesta lähtenyt itsemurhaiskijä. Kun Suomesta osallistutaan konfliktialueiden väkivaltatoimintaan, niin tämänkaltaisen iskujen mahdollisuus on olemassa, on ollut aiemminkin olemassa ja näyttää siltä, että on jatkossakin olemassa", sanoo suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Miten vaikeaa tällaisen tapauksen varmentaminen on?

"On siinä omat haasteensa. Pyrimme selvittämään asiaa tiedustelutietojen avulla", Portaankorva toteaa.

Isisin käyttämä Twitter-tili väitti viikonloppuna, että Abu Hurairah Finlandi on tehnyt itsemurhaiskun Irakin armeijan tukikohtaan lähellä Baijin kaupunkia Pohjois-Irakissa. Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Kyseisellä Abu Hurairah Finlandi -nimellä on esiintynyt pakistanilaistaustainen porilaismies, jonka uskotaan lähteneen Syyriaan tai Irakiin viime vuoden syksynä. Väitettä itsemurhaiskusta ei ole vahvistettu.

Irakin armeija ei ole vielä kyennyt vahvistamaan tai kiistämään HS:lle tietoa, jonka mukaan iskijä olisi suomalainen.

Isku tapahtui Beijissä, joka on strategisesti tärkeä alue sekä terroristijärjestö Isislle että Irakin armeijalle. Kaupungin lähellä sijaitsee merkittävä öljynjalostamo.

"Beijin öljynjalostamossa tuotetaan noin puolet Irakin bensiinistä ja dieselistä. Jos Irakin armeija ei saa sitä pian hallintaansa, Irak alkaa kärsiä polttoainepulasta", sanoo kurdien peshmerga-armeijan prikaatikenraali Muhsin T. Arab HS:lle.

Beijin kaupunki samoin kuin öljynjalostamo ovat molemmat tällä hetkellä Isisin hallinnassa. Sodan kuluessa Irakin armeija on useita kertoja vallannut kaupungin ja jalostamon, mutta Isis on onnistunut valtaamaan ne aina uudestaan.

"Siellä käydään jatkuvasti rajuja taisteluja", prikaatikenraali sanoo.

Tikritin kaupungin ja Mosulin välillä sijaitseva Beiji on myös tärkeä etappi, jos Irakin armeija pyrkii valtaamaan Mosulin etelästä käsin.

Dakukin alueesta vastaava prikaatikenraali Araz Abdulkadir sanoi HS:lle viime viikolla, että Beijin öljynjalostamossa on tekniikkaa, jota Isis saattaa käyttää kaasuaseiden, kuten kloorikaasun, valmistamiseen. Isisin epäillään käyttäneen kurdeja vastaan useita kertoja kaasuaseita, kuten sinappikaasua ja kloorihappoa.

Suojelupoliisin tiedossa on kaikkiaan lähes 70 ihmistä, jotka ovat lähteneet Suomesta osallistumaan Syyrian konfliktiin. Osa heistä on voinut siirtyä Syyriasta Irakin puolelle.

"Viime vuosina pääpaino on ollut niissä, jotka pyrkivät mukaan nimenomaan väkivaltaiseen toimintaan. Voi sanoa, että viimeisen vuoden aikana lähes kaikki [ovat aikoneet osallistua väkivaltaisuuksiin]."

Tietoja uusista lähtijöistä tulee suojelupoliisille samaan tahtiin kuin aiemminkin.

"Ei ole tapahtunut merkittävää kasvua, mutta ei myöskään muutosta toiseen suuntaan. Tilanne on ennallaan", Portaankorva sanoo.

Irakin iskuun yhdistetystä porilaismiehestä on käynnissä rikostutkinta myös Suomessa. Miehen epäillään uhanneen muun muassa kansanedustajia tappamisella.

Miestä epäillään Suomessa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä laittomasta uhkauksesta, josta voidaan tuomita vähintään neljän kuukauden ja enintään kolmen vuoden vankeuteen.

Keskusrikospoliisi selvitti miehen tilannetta edellisen kerran viime viikolla, jolloin tulokseksi tuli, ettei miehen olinpaikasta ole vieläkään tietoa.

"Esitutkinta on ollut pitkään odottavalla kannalla, kun ei ole tullut uusia uhkauksia eikä henkilön olinpaikasta ole saatu muuta selvyyttä kuin se, ettei hän ole Suomessa. Kertomansa mukaan hän oli lähtenyt taistelemaan Isiksen riveihin Syyriaan", kertoo tutkinnanjohtaja, rikospoliisi Olli Töyräs keskusrikospoliisista.

Keskusrikospoliisi pyrkii omalta osaltaan saamaan vahvistuksen väitteelle itsemurhaiskusta.

"Viesti [iskusta] on yksi osa esitutkintaamme, mutta se ei sinänsä vahvista vielä mitään. Ongelmana on, ettei Syyriaan ja Irakiin ole viranomaisyhteyksiä asian varmistamiseksi", Töyräs sanoo.

Kyseessä on hieman yli 20-vuotias pakistanilaistaustainen mies, joka ilmoittautui viime syksynä opiskelemaan liiketaloutta Satakunnan ammattikorkeakouluun Poriin. Pian opintovuoden alkamisen jälkeen hän lähti Lähi-itään.

Ennen opintojaan mies oli käynyt varusmiespalveluksen Satakunnan tykistörykmentissä Niinisalossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat