Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio uhkaa työtaisteluun osallistuvia virkamiehiä

Työmarkkinalaitos uhkaa työtuomioistuimella ja palkanpidätyksillä

Kotimaa
 
Ohessa katkelma vain työnantajakäyttöön tarkoitetusta muistiosta. Sen mukaan "valtion työmarkkinalaitoksen linjana on nollatoleranssi kaikkiin työtaistelutoimiin".
Ohessa katkelma vain työnantajakäyttöön tarkoitetusta muistiosta. Sen mukaan "valtion työmarkkinalaitoksen linjana on nollatoleranssi kaikkiin työtaistelutoimiin".

Valtionhallinnon palkollisten työnantaja eli valtion työmarkkinalaitos pitää kaikenlaisia työtaistelutoimenpiteitä laittomina. Työmarkkinalaitos on antanut tiukat ohjeet vastatoimiin, mikäli valtionhallinnon virkamiehet tai työsuhteessa olevat osallistuvat työajalla ensi perjantain mielenosoitukseen.

Valtion työmarkkinajohtajan Juha Sarkion allekirjoittama "vain työnantajakäyttöön" leimattu paperi lähti valtionhallintoon virkatyönantajille viime torstaina. Lähetekirjeen otsikko on "Mielenilmauksiin varautuminen" ja varsinaisen ohjepaperin otsikko on puolestaan "Työrauhan turvaaminen valtionhallinnossa lähitulevaisuudessa".

Kirjeen mukaan kaikenlaiset työtaistelutoimenpiteet ovat laittomia valtion virkamiehille. Myöskään työsuhteessa valtioon olevat eivät voi työmarkkinalaitoksen mukaan osallistua työajalla mielenilmauksiin, koska hallituksen toimenpiteet "vaikuttavat suoraan" virka- ja työehtosopimuksilla sovittuihin ja lakisääteisten palvelussuhteen ehtoihin.

Valtion toimisuhteiset voivat osallistua myötätuntolakkoihin sellaisia tapauksissa, että sopimukset eivät ole voimassa. Tällä hetkellä ne kuitenkin ovat.

Työmarkkinalaitos kertoo nostavansa valmiutta kirjeellä, jossa on toimintaohjeita. Samalla työmarkkinalaitos muistuttaa, että tilannetta on "syytä olla kärjistämättä".

"Valmiuden nosto voi tapahtua myös hiljaisesti", kirjeessä muistutetaan.

Kirjeen liitteessä on ohjeet siitä, millaisia raportteja pelkästä työtaistelun uhkasta tai toteutuneesta työtaistelusta pitää lähettää valtion työmarkkinalaitokselle "välittömästi uhan syntymisen yhteydessä".

Kirjeessä on kerrottava muun muassa, keneltä tietoa työtaistelusta on tullut, millaiset ryhmät siihen osallistuvat ja mikä on arvio luottamusmiehen aktiivisuudesta työtaistelussa. Työmarkkinalaitoksen mukaan raporttien pitää olla "nopeita ja informatiivisia".

Työmarkkinalaitos muistuttaa, että sen linjana on nollatoleranssi kaikkiin työtaistelutoimiin.

Jos sellaisia tulee, työmarkkinalaitos aikoo reagoida niihin. Tämä tarkoittaa kannetta työtuomioistuimeen ja työnsä keskeyttäneen työntekijän palkan pidättämistä.

Kuntien palkollisten työnantaja Kuntatyönantajat tulkitsee tilannetta niin, että virkamiesten osallistuminen perjantain mielenosoitukseen on laitonta. Sen sijaan kuntien työsuhteisille perjantain mielenosoitus on laillinen työtaistelutoimenpide.

Virkasuhteisia on kuntien työntekijöistä noin 27 prosenttia, mikä on selvästi vähemmän kuin valtiolla.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo, että virkasuhteessa ovat muun muassa lääkärit, pääosa opettajista, palomiehet ja sosiaalityöntekijät.

"Jos he perjantaina sitten ovat poissa työpaikalta ilman syytä, niin se on laiton työtaistelutoimenpide", Jalonen sanoo.

Kuntatyönantaja teki maanantaina ohjetta siitä, mitä seurauksia työsuhteiselle voi vaikkapa perjantain myötätuntolakosta olla.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Kuntatyönantajat katsoo, että työtaisteluun osallistumisesta ei tule järjestäytyneille työntekijöille muita seuraamuksia kuin palkan menetys. Järjestäytymättömän viranhaltijan tai työntekijän osallistumisesta työaikana työtaisteluun voi kuitenkin seurata varoitus.

Kuntatyönantajat harkitsee lisäksi työtaistelun viemistä työtuomioistuimeen silloin, kun siihen osallistuu viranhaltijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat