Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Forssa yllättyi pikapäätöksestä

Kaupunkiin tuli 250 turvapaikanhakijaa hätämajoitukseen

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
SPR:n valmiuspäällikkö Ari Saarinen (keskellä) kertoi Forssaan saapuneille turvapaikanhakijoille talon säännöistä ja siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Syyrialainen Tampe Dagoz auttoi tulkkauksessa maanantai-iltana.
SPR:n valmiuspäällikkö Ari Saarinen (keskellä) kertoi Forssaan saapuneille turvapaikanhakijoille talon säännöistä ja siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Syyrialainen Tampe Dagoz auttoi tulkkauksessa maanantai-iltana. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Lapset leikkivät hotellin pihalla Forssassa. Sisälläkin leikkihuone täyttyy vilkkaista vieraista. Ruokasalissa on hiljaisia ryhmiä.

Tyhjillään ollut Rantasipi-hotelli muuttui pikavauhtia hätämajoitustilaksi, kun Maahanmuuttovirasto päätti viikonloppuna siirtää turvapaikanhakijoita Forssaan. Nyt kaupunkiin on tullut noin 250 turvapaikanhakijaa Helsingistä, jossa majoitustilat ovat täpötäynnä.

Artikkeliin liittyvät

Vastaanottotiskillä on ruuhkaa. Ihmiset ovat epätietoisia ja haluavat tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Syyrialaisen Tampe Dagozin, 40, kielitaidosta on apua. Hän toimii tulkkina kielitaidottomille. "Olen saanut hienoa apua suomalaisilta. Nyt haluan auttaa täällä."

Dagoz tuli Suomeen neljä kuukautta sitten. "Ajauduin tänne ja olin onnekas", hän sanoo.

Syyriasta oli Dagozin mukaan pakko lähteä. "Piti taistella tai lähteä. En halunnut tappaa ketään enkä tulla tapetuksi."

Dagoz toivoo saavansa myös Turkissa olevat vaimonsa ja kaksi poikaansa Suomeen. "Toivon, että he tulevat laillisesti. Rajojen ylittäminen on vaarallista."

Moni on rajoja ylittänyt. Suomeen tuli viime viikolla ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, lähes 1 700. Hätämajoitustiloista on nyt kova pula, ja vastaanottokeskukset ovat tupaten täynnä. Käyttöaste on 140 prosenttia, ja tulijoita on jouduttu majoittamaan lattialle patjoille.

Maahanmuuttovirasto yrittää purkaa sumaa etsimällä uusia tiloja ympäri maata.

Forssaan tuli sunnuntaina 200 turvapaikanhakijaa, ja maanantai-illaksi odotettiin 50:tä lisää.

Keskus polkaistiin tyhjästä. Tilat olivat valmiina, mutta valmisteluita tai keräyksiä ei ollut ehditty aloittaa. Vuorokausi ensimmäisten vieraiden tulon jälkeen kaaos on tasaantunut.

"Kovasti kiirettä ja tekemistä on ollut, mutta olemme saaneet asiakkaat majoitettua ja ruokahuollon ja välttämättömät terveydenhoitopalvelut kuntoon", sanoo valmiuspäällikkö Ari Saarinen toimintaa pyörittävästä SPR:n Hämeen piiristä. "On tullut paljon yhteydenottoja vapaaehtoistyöhön sekä vaate- ja materiaaliavun järjestämiseksi."

Forssan kaupungille hätämajoituskeskuksen perustaminen tuli yllättäen. Kaupunginjohtaja Sami Sulkko sai tiedon sunnuntai-iltana paikallislehden toimittajalta. "Ymmärrän toki, minkälaisessa paineessa Maahanmuuttovirastossa työskennellään, eikä kaikesta ehditä tiedottaa. Ei saisi kuitenkaan syntyä sellaista tilannetta, että asiat tulevat puskasta", Sulkko sanoo.

Sulkko kehottaa forssalaisia suhtautumaan avarakatseisesti ja ottamaan tulijat hyvin vastaan. "Nyt odotetaan, että saadaan kaikki mukaan ja toiminta kunnolla käyntiin."

Kaupungin keskustassa tunnelmat olivat uteliaat ja epätietoisia. Moni oli käynyt bongaamassa uusia tulokkaita. Omalla nimellään ihmiset eivät halunneet kommentoida. Useimmat olivat kuitenkin sitä mieltä, että apua pitää antaa.

Turvapaikanhakijat tuotiin busseilla Helsingistä, jossa vastaanottokeskukset ovat täynnä. Kaupungin kolmessa vastaanottokeskuksessa on yhteensä 446 paikkaa, mutta turvapaikanhakijoita oli viime viikon lopulla noin 2 200. Uusia tulijoita on ollut noin 50 joka päivä.

Hätämajoituspaikkoja on alueella perustettu Helsingin Koskelaan, Laajasaloon sekä Kirkkonummen Evitskogiin. Lisäksi turvapaikanhakijoita on majoitettu vastaanottokeskusten lattialle patjoille, kirkon tiloihin, hostelleihin ja yksityiskoteihin.

"Olemme koko ajan lisänneet hätämajoituspaikkoja, mutta nämä eivät vielä ole varsinaisia väliaikaisia vastaanottokeskuksia", kertoo sosiaali- ja terveysviraston päällikkö Hannu Juvonen.

"Huolehdimme toki velvollisuuksistamme, mutta jostain se resurssi on otettava. Tilanne edellyttää henkilökunnalta venymistä ja jonkin verran myös muusta tinkimistä."

Suomen vastaanottokeskuksissa asuu nyt yli 9 100 ihmistä. Viime viikolla rekisteröitiin 1 683 tulijaa. Lisäksi sunnuntaina pelkästään Tornioon tuli noin 500 ihmistä. Ruuhka onkin näkynyt erityisesti Pohjois-Suomessa.

Maahanmuuttoviraston mukaan uusien vastaanottokeskuksien avaamista valmistellaan Jyväskylässä, Kauhavalla ja Joutsassa. Joutsassa paikallisen hotellin omistaja on tarjonnut hotellin tilat vastaanottokeskuksen käyttöön ilmaiseksi.

Forssassa Rantasipin leikkihuoneessa irakilainen Niyaz Osman Mahmod, 25, seuraa Daro -pojan, 5, leikkiä. Hän tuli Suomeen kaksin poikansa kanssa, koska oli kuullut, että Suomi on hyvä maa. "Irakissa oli paha olla terrorismin vuoksi", hän sanoo.

Vastaanottotiskillä Tampe Dagoz tulkkaa. Tulokas haluaa tietää kouluista ja muista perhejärjestelyistä.

Heli Saavalainen HS
Forssa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat