Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laskuvarjohyppäämistä melkein koko elämä

Kotimaa
 
Juha Metso
Laskuvarjoharrastus vie suuren osan Harri Latvalan ajasta. Syyskuun alussa hän oli hyppäämässä Utin lentokentällä Kouvolassa.
Laskuvarjoharrastus vie suuren osan Harri Latvalan ajasta. Syyskuun alussa hän oli hyppäämässä Utin lentokentällä Kouvolassa. Kuva: Juha Metso

Ilman laskuvarjoharrastusta 69-vuotiaan Harri Latvalan elämä olisi tyystin toisenlaista. "Hyppääminen on niin kokonaisvaltainen laji, että se vie kaiken ajan ja rahan", naurahtaa liki 5 000 hyppyä tehnyt Latvala.

Kaverit raahasivat ammattimuusikkona maata kiertäneen 29-vuotiaan Latvalan puoliväkisin Porin laskuvarjokerholle 1975. Hän hurahti hyppäämiseen niin, että sen kautta löytyi myös ammatti. "1976 pääsin Porin lentokentän sääasemalle lomittajaksi ja myöhemmin vakituiseksi."

Työn ohessa Latvala opiskeli. Ylioppilaaksi hän pääsi hieman yli kolmikymppisenä, ja myöhemmin hän suoritti kauppaopiston.

Vuonna 1990 Latvala muutti Porista Helsinkiin ja meni töihin Helsinki-Vantaalle lennonvarmistukseen. Eläkkeelle hän jäi viisi vuotta sitten.

Vuonna 1946 syntyneellä Latvalalla on kolme sisarusta. "Elämä oli sodan jälkeen niukkaa, mutta päällimmäisenä muistona on, että hauskaa oli. Meitä oli hirveät määrät mukuloita nurkissa", Latvala kertoo.

Nykylapsilla materiaalinen hyvinvointi on kunnossa ja vaihtoehtoja enemmän. Toisaalta Latvala on ollut havaitsevinaan, että ongelmiakin on enemmän.

Latvalalla on tytär ja kaksi lastenlasta. Hän elelee sinkkuna. "On niin paljon ohjelmaa. Jos joku elämänkumppani olisi, hänen pitäisi olla kiinnostunut hyppäämisestä."

Talvisin liikuntaa rakastava Latvala lähtee noin kuukaudeksi Floridan lämpöön hyppäämään. Hyppäämisen hän lopettaa vasta, kun lääkäri sen kieltää.

Tuttavat sanovat, ettei Latvalaa millään uskoisi ikäisekseen. "Minulla on kolme vanhaa koulukaveria, joiden kanssa pidän yhteyttä. Kaikki muut ystävät ovat 20–30 vuotta nuorempia, ja se pitää mielen virkeänä." 

 

Elämänohje: "Täysillä eteenpäin vaan. On elettävä mahdollisimman voimakasta elämää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat