Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanoton ovet ovat auki eläkkeelläkin

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Ihotautilääkäri Terttuliisa Ahokas, 71, pitää edelleen vastaanottoa parina päivänä viikossa.
Ihotautilääkäri Terttuliisa Ahokas, 71, pitää edelleen vastaanottoa parina päivänä viikossa. Kuva: Sirpa Räihä HS

71-vuotias ihotautilääkäri Terttuliisa Ahokas tekee yhä töitä parina päivänä viikossa. Erikoislääkärin virasta Hyksistä eläköidyttyään hän päätti jatkaa vastaanoton pitämistä lääkärikeskus Dextrassa.

"Ammattimme on onneksi sellainen, että lääkäri voi olla lääkäri eläkkeelläkin. Olen ajatellut jatkaa vastaanottotoimintaa ainakin ensi kevääseen saakka. Jos olen terve, niin jatkan vielä pidempäänkin."

Lääkärin on jatkuvasti päivitettävä osaamistaan. Koulutukset, ulkomaankongressit ja vanhojen kollegoiden tapaaminen pitävät mielen vireänä, mutta Ahokkaan mukaan oman jaksamisen rajat täytyy pitää mielessä. Kiihkeimpien uravuosien aikaan Ahokas myöntää haalineensa itselleen liikaa töitä.

Ahokkaan mielestä iän tuoma varmuus helpottaa työntekoa. Erityistä jatkuvuuden tunnetta hän kokee, kun vastaanotolle saapuu potilas kolmannessa polvessa.

"Minulla on edelleenkin tunne, että osaamistani tarvitaan. Olen kovin sosiaalinen ihminen ja pidän potilaistani.

Ahokkaan mukaan joku saattaa luulla, ettei työuraansa pitkittävän ihmisen elämässä ole muuta sisältöä kuin työ.

"On vanhoja lääkäreitä, jotka eivät välttämä huomaa, että olisi jo syytä hellittää. Jos kokee, ettei potilaita osaa enää hoitaa, pitää ottaa järki käteen ja lopettaa."

Nuorena Ahokas opiskeli Mikkelin tyttölyseossa. Alun perin hänestä piti tulla saksanopettaja, mutta ylioppilaskeväänä syntyi ajatus lääketieteelliseen pyrkimisestä.

"Minulle tämä ammatti on ollut hirveän tärkeä asia. Valitsisin yhä saman miehen ja saman ammatin." 

 

Elämänohje: "Pitäisi löytää sellainen liikunnallinen harrastus, josta pitää ja joka antaa voimia. Elämästä täytyy myös nauttia, eli syödä ja juoda hyvin. Pitää myös olla itse aktiivinen, eikä olettaa, että joku tulee kotoa hakemaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat