Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaus voi viedä liikuntakyvyn mutta ei elämänasennetta

Kotimaa
 
Milla von Konow
Marja-Liisa Anderssonilla todettiin kolmekymmentä vuotta sitten ataksia, joka on neurologinen pikkuaivoihin vaikuttava sairaus.
Marja-Liisa Anderssonilla todettiin kolmekymmentä vuotta sitten ataksia, joka on neurologinen pikkuaivoihin vaikuttava sairaus. Kuva: Milla von Konow

Marja-Liisa Andersson, 70, tietää miltä tuntuu luopua terveydestä ja työelämästä jo nelikymppisenä. Tuolloin kolmen lapsen äitiä ihmetytti, miksi tasapaino alkoi tuolilta noustessa heittää. Jostakin oli aina otettava tukea.

"Aivan kuin olisin ollut kauheassa humalassa", Andersson toteaa.

Syy oireisiin selvisi vuonna 1985 tietokonekuvauksessa. Anderssonilla todettiin ataksia, neurologinen pikkuaivoihin vaikuttava sairaus.

Työelämä vaihtui työkyvyttömyyseläkkeeseen.

"Se oli kamalaa. Kaikkihan ovat siinä iässä työelämässä, joten diagnoosin kuuleminen ei ollut sen ikäiselle helppoa. Olin kouluttautunut ylioppilasmerkonomiksi ja opiskelin myös jonkin aikaa ravintola-alaa. Minulla oli oma kahvila, ja viimeisinä työvuosina tein myyntityötä kaupan leipätiskillä", Andersson kertoo.

Sairaus aiheuttaa tasapainohäiriöitä, puhekyvyn hidastumista, nielemisvaikeuksia ja käsien tärinää.

Nykyisin Andersson käyttää paljon pyörätuolia.

Sairaus on huonontanut liikuntakykyä, mutta ei nujertanut valoista elämänasennetta.

Kuntosalin, vesijumpan ja taideryhmässä käymisen lisäksi Andersson on elvyttänyt vanhan ratsastusharrastuksensa terapiamuodossa.

"Ratsastusterapia antaa minulle todella paljon. Suomenhevonen tottelee minua pelkillä painonsiirroilla", Andersson kertoo.

"Kela ei aluksi uskonut, että aikuinenkin voi haluta ratsastusterapiaan. Se nähtiin enemmän lasten terapiamuotona. En antanut periksi, ja onneksi minua uskottiin", Andersson sanoo.

"Koskaan ei saa antaa periksi millään elämänalueella." 

 

Elämänohje: "Älä jää sängyn pohjalle makaamaan minkään asian vuoksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat