Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenosoitus seisauttaa Suomen ainakin tunneiksi

Monet ammattiliitot osallistuvat perjantaina järjestettävään mielenosoitukseen. HS listaa, millä tavoin mielenosoitus vaikuttaa arkeen.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
antti aimo-koivisto lehtikuva
Junat seisovat perjantaina aamukuuden ja iltakuuden välillä.
Junat seisovat perjantaina aamukuuden ja iltakuuden välillä. Kuva: antti aimo-koivisto lehtikuva

Perjantaina järjestettävä ammattiliittojen mielenosoitus vaikuttaa suomalaisten arkeen koko maassa.

Työnteko pysähtyy useilla aloilla ainakin kello 11–13, jolloin mielenosoittajat kokoontuvat Helsingin Rautatientorille. Moni liitto on ilmoittanut, että työt seisahtuvat tätä pidemmäksi ajaksi, pisimmillään jopa vuorokaudeksi.

HS kokosi listan mielenosoituksen vaikutuksista.

JUNA- JA BUSSILIIKENNE

Auto- ja kuljetusalan etujärjestö AKT kertoi maanantaina, että se kutsuu kaikki jäsenensä ammattiliittojen poliittiseen mielenilmaukseen perjantaina Helsingissä.

Käytännössä se tarkoittaa liikenteen pysähtymistä koko maassa tilausajoja ja takseja lukuun ottamatta.

Katkos kestää yleisimmin perjantaina kello kuudesta aamulla perjantailtaan kello 18.

Joillain aloilla työnteko loppuu jo aamukolmelta ja työvuorot jatkuvat normaalisti vasta lauantaiaamuna.

Esimerkiksi linja-autoliikenteessä työt keskeytyvät perjantaiaamuna kello kolme ja alkavat uudelleen lauantaiaamuna kello kolme.

Linja-autoliikenteessä töiden seisahtuminen kattaa myös kaikki lähi-, paikallis- ja kaukoliikenteen sisältäen pikavuorot, mutta tilausvuorot ja tilausajoliikenne ajetaan koko Suomessa.

Junat seisovat perjantaina aamukuuden ja iltakuuden välillä. Ennen aamukuutta lähtevät junat ajetaan perille.

Taksit kulkevat todennäköisesti normaalisti.

LÄHILIIKENNE

Raitiovaunut ja metrot seisonevat ainakin mielenilmauksen ajan. Lähijunat seisonevat aamukuudesta kuuteen illalla.

Linja-autoliikenteessä töiden seisahtuminen saattaa kattaa myös kaikki lähiliikenteen vuorot.

LENTOLIIKENNE

Lentoliikenne Suomessa näyttää pysähtyvän ainakin kahdeksi tunniksi perjantaina, sillä lennonjohtajat ja lentokenttien maahenkilökunta ovat lakossa kello 11–13. Jo aiemmin työnseisauksesta ilmoittivat lentoemännät ja stuertit.

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen (SLSY) päätös jättää yhdistyksen mukaan perjantaina kentälle kolmetoista Finnairin vuoroa.

Vuorot ovat kotimaan lentoja sekä Euroopan sisäisiä lentoja, mutta eivät mannerten välisiä lentoja. Jokainen voi lentolipustaan tarkistaa, lähteekö hänen Finnair-lentonsa silloin.

Lentoliikenne voi häiriintyä pidemmäksikin ajaksi, sillä AKT:n lentokentillä toimiva jäsenhenkilöstö lopettaa työt koko päiväksi.

KOULUT

Opettajien ammattijärjestö OAJ kannustaa jäseniään osallistumaan perjantain mielenilmaukseen, mutta se miten koulut ja päiväkodit ovat perjantaina auki, on vielä epäselvää.

Todennäköisesti osa kouluista on perjantaina kiinni. Opettajien ammattijärjestö OAJ on ohjeistanut paikallisyhdistyksiään niin, että mahdollisimman moni pääsee mukaan mielenilmaukseen, kunhan lasten turvallisuus ei vaarannu. Ylioppilaskirjoitukset hoidetaan normaalisti.

Ainakin Helsingin opettajien ammattiyhdistys HOAY sanoo, ettei se ole perjantaina sulkemassa kouluja Helsingissä.

PÄIVÄKODIT

OAJ on kehottanut jäseniään eli myös lastentarhanopettajia osallistumaan mielenilmaukseen. Helsingissä lastentarhanopettajia on päiväkodeissa vähän yli1 500, lastenhoitajia puolestaan 2 500. Lastenhoitajien tilanteesta ei vielä ole mitään tietoa.

Todennäköisesti osa on kiinni. Esimerkiksi Helsingin päiväkodeissa tehdään parhaillaan tarkkoja laskelmia siitä, miten ja missä ovet voidaan pitää lapsille auki perjantaisen mielenilmauksen aikana.

Helsingissä varmimmin auki ovat ympärivuorokautiset päiväkodit sekä kehitysvammaisten ja monivammaisten lasten ryhmät. Herkimmin suljetaan avointa toimintaa, siis esimerkiksi leikkipuistoja.

TERVEYSKESKUKSET

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöt Tehy ja Super kehottavat jäseniään mukaan mielenosoitukseen, mutta vain työajan ulkopuolella. Mielenosoituksen ei pitäisi siis vaikuttaa terveyskeskusten toimintaan.

Jatkossa Tehy on myös valmis lakkoon, jos hallituksen kanssa ei löydy neuvottelutietä, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo sanoo tiedotteessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Husissa lähdetään siitä, että töitä tehdään perjantaina normaalisti joko työpaikalla tai etänä. Sen sijaan sairaanhoitopiirissä on mietitty kiivaasti, miten työntekijät pääsevät paikalle, kun joukkoliikenne ei toimi ainakaan kokonaan.

Husissa on suunniteltu, että osa normaalisti joukkoliikennettä käyttävien työntekijöiden työmatkoista voidaan korvata taksilla tai omalla autolla perjantaina. 

KAUPAT

Palvelualojen ammattiliitto Pam ohjeistaa jäseniään osallistumaan mielenosoitukseen tai keskeyttämään työt sen ajaksi perjantaina kello 11–13. Tämä vaikuttaa ainakin kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden aukioloon lounasaikaan.

"Kyllä joitakin kauppoja menee kiinni, ja kaupassa asiointiin aiheutuu joka tapauksessa häiriötä. Vaikutus tulee olemaan koko Suomen alueella", arvioi järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen Pamista.

Lehikoisen mukaan kokonaiskuva tilanteesta hahmottuu kuitenkin vasta lähipäivien aikana. Työt ovat ilmeisesti seisahtumassa mielenilmauksen aikana ainakin Citymarketeissa.

PANKIT, POSTIT JA APTEEKIT

Osuuspankin, Danske Bankin ja joidenkin pienempien pankkien toimihenkilöitä edustava ammattiliitto Pro kehottaa jäsenistöään osallistumaan puolen päivän molemmin puolin pidettävään mielenilmaisuun.

Pankkien ja konttorien johto päättää, pitääkö pankin auki vai ei. Se riippuu siitä, onko heillä toimihenkilöitä.

Kaikki postin toiminnat sanomalehden varhaisjakelua lukuun ottamatta pysäytetään kello 6:n ja 18:n väliseksi ajaksi. Posti ei siis kulje perjantaina, ja postikonttorit ovat käytännössä kiinni koko päivän, todennäköisesti siis myös kello 18 jälkeen.

Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset, kuten laboratorionäytteet, verilähetykset ja ruokakuljetukset on suljettu työnseisauksen ulkopuolelle.

Apteekkariliiton mukaan mielenosoitus ei sulje perjantaina apteekkeja, vaikka osa henkilökunnasta osallistuisi siihen. Apteekkarit pyrkivät pitämään apteekit auki työssä olevan henkilökuntansa kanssa.

Ammattiliitto Pro edustaa noin 120 000:ta yksityisen sektorin toimihenkilöä esimerkiksi pankeissa, teollisuudessa ja viestinnässä. Mielenilmaus voi näkyä kuluttajalle myös silloin, jos teleyhtiöiden kuten Soneran, Elisan ja Dna:n väki lähtee työpaikoiltaan ulos.

Vakuutusyhtiöissä työskenteleviä edustava Vakuutusväen liitto suosittelee omia jäseniään ja jäsenyhdistyksiään osallistumaan mielenilmaisuun koko päivän.

POLIISIT

Palkansaajajärjestö Pardia on mukana perjantain mielenosoituksessa, järjestön hallitus päätti maanantaina.

Se tarkoittaa käytännössä, että myös poliisit ovat siinä mukana.

"Pääosa poliiseista varmaan osallistuu. Minimimiehitys pidetään töissä", Pardian puheenjohtaja Niko Simola kertoi poliisien osallistumisesta HS:lle maanantaina päivällä.

Mielenilmaisuun osallistuvien joukkoa rajataan, jottei kansalaisten henkeä ja terveyttä vakavasti vaaranneta tai omaisuutta uhata.

"Yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja ei vaaranneta", Simola linjaa.

HS-työryhmä: Maija Aalto, Heikki Arola, Jukka Harju, Juha-Pekka Raeste ja Suvi Vihavainen

Oikaisu 15.9. kello 9.05: Toisin kuin uutisesta saattoi ymmärtää, ammattiliitto Pro ei edusta kaikkia vakuutusyhtiöissä työskenteleviä. Lisätty myös maininta Vakuutusväen liiton kannasta.

antti aimo-koivisto lehtikuva
Vielä ei tiedetä, miten koulut ja päiväkodit ovat perjantaina auki.
Vielä ei tiedetä, miten koulut ja päiväkodit ovat perjantaina auki.
tuomas selänne
Jotkin kaupat ovat kiinni ainakin mielenosoituksen ajan.
Jotkin kaupat ovat kiinni ainakin mielenosoituksen ajan.
antti aimo-koivisto lehtikuva
Linja-autoliikenteessä ajo keskeytyy perjantaina aamukolmelta vuorokauden ajaksi.
Linja-autoliikenteessä ajo keskeytyy perjantaina aamukolmelta vuorokauden ajaksi.
tuomas selänne
Lentokoneiden kulku häiriintyy ainakin kahden tunnin ajaksi.
Lentokoneiden kulku häiriintyy ainakin kahden tunnin ajaksi.
milla takala lehtikuva
Terveyskeskusten pitäisi olla auki normaalisti.
Terveyskeskusten pitäisi olla auki normaalisti.
sari gustafsson lehtikuva
Todennäköisesti osa päiväkodeista on kiinni.
Todennäköisesti osa päiväkodeista on kiinni.
sami halinen lehtikuva
Pankkien ja konttorien johto päättävät, pidetäänkö pankit auki.
Pankkien ja konttorien johto päättävät, pidetäänkö pankit auki.
vesa moilanen lehtikuva
Taksit ja tilausajot kulkevat normaalisti. Niissä saattaa siksi olla ruuhkaa.
Taksit ja tilausajot kulkevat normaalisti. Niissä saattaa siksi olla ruuhkaa.
matti björkman lehtikuva
Mielenosoitus osuu juuri ravintoloiden ja kahviloiden lounasaikaan. Se saattaa vaikuttaa siis työpaikkaruokailuun.
Mielenosoitus osuu juuri ravintoloiden ja kahviloiden lounasaikaan. Se saattaa vaikuttaa siis työpaikkaruokailuun.
AKT:n Piirainen kertoo mielenilmauksen laajuudesta
AKT:n Piirainen kertoo mielenilmauksen laajuudesta
Taksit kulkevat, ja linja-autoliikenteen tilausvuorot, lääkehuolto- ja ruokapalveluajot hoidetaan, mutta melkeinpä kaikki muut AKT:n jäsenien hoitamat työtehtävät ovat katkolla 18. syyskuuta 2015 poliittisen mielenilmauksen vuoksi. Videolla AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen kertoo tiedotustilaisuudessa yksityiskohtaisesti, kuinka poliittinen mielenilmaus toteutetaan AKT:n sopimusaloilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat