Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OECD: Tietokoneista kouluissa enemmän haittaa kuin hyötyä

Hallitus panostaa peruskoulujen digitalisoimiseen kärkihankkeessaan

Kotimaa
 

Tietotekniikka halutaan ottaa osaksi suomalaiskoulujen opetusta aiempaa paremmin. Peruskoulujen digitalisoiminen on yksi hallituksen kärkihankkeista, ja monet kaupungit ovat hankkineet oppilaille tabletit. Kokeiluja on käynnissä muun muassa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Tietotekniikan opetukselle tuomat hyödyt saattavat kuitenkin jäädä haittoja pienemmiksi.

OECD:n kansainvälisen tutkimuksen mukaan tietotekniikkaan panostaminen kouluissa ja koululuokissa ei nimittäin paranna oppilaiden oppimista. Päinvastoin, muun muassa Pisa-tutkimusten tuloksia ja tietotekniikan käyttöä vertailleen tutkimuksen mukaan tietotekniikan hyödyntäminen opetuksessa näyttää heikentävän oppimistuloksia.

OECD:n opetusjohtaja Andreas Schleicher sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että teknologialle asetetaan kouluissa liiaksi vääriä toiveita.

"Jos tarkastelee [testeissä] parhaiten menestyviä opetusjärjestelmiä vaikkapa Kaakkois-Aasiassa, niin ne käyttävät tietotekniikkaa luokkahuoneissa hyvin harkitusti. Oppilaat, jotka käyttävät usein tabletteja ja tietokoneita, pärjäävät testeissä pääsääntöisesti huonommin kuin oppilaat, jotka käyttävät niitä maltillisemmin", Schleicher sanoo.

Tietotekniikan käyttöä suomalaiskouluissa 80-luvulta lähtien tutkinut Turun yliopiston kasvatustieteen professori Erno Lehtinen näkee ongelmaan useita mahdollisia syitä.

"Jos otetaan ne perinteiset oppimisen kriteerit, niin voi olla, ettei tietokoneista näytä olevan hyötyä. Ne opettavat kuitenkin yleisempiä taitoja, jotka ovat yhteiskunnallisesti yhä merkittävämpiä, vaikka eivät testeissä olekaan vielä mukana", hän sanoo.

Lehtisen mukaan Pisa-tutkimuksiin vertaaminen saattaa antaa muutenkin harhaanjohtavan kuvan. Menestyneissä Aasian maissa opetus perustuu tiukkaan testaamiseen, jatkuvaan paineeseen sekä pitkiin päiviin. Oppilaat myös harjoittelevat Pisa-tutkimusta varten ja siihen osallistuvat valikoidaan. Esimerkiksi Suomessa oppilaita ei tutkimusta varten valita sen enempää kuin valmistella.

Se on kuitenkin fakta, että viimeisen 15 vuoden aikana Suomi on tippunut koulujen tietotekniikan käytössä kärkijoukosta keskivaiheille. Viime vuonna Suomen peruskouluissa oli käytössä keskimäärin kolme tietokonetta kymmentä oppilasta kohden.

"Siitä on selvät näytöt, että Suomessa tietotekniikan käytön yleisyys kouluissa ei ole 90-luvun lopun jälkeen kehittynyt ollenkaan samassa määrin kuin Länsi-Euroopassa tai vaikka Pohjois-Amerikassa", Lehtinen sanoo.

Lehtisen mukaan tietotekniikan käytön vähäisyydelle voi olla useita syitä.

"Monesti syyksi sanotaan, että opettajat ovat muutosvastarintaisia tai tekniikkaa on vaikea käyttää, mutta siihen voi olla toinenkin syy. Se, että toistaiseksi on olemassa hyvin vähän vakuuttavia tietotekniikkaa hyödyntäviä opetusmalleja."

Samanlaisia havaintoja voi tehdä OECD:n tutkimuksesta.

"Teknologiaan on aina liittynyt paljon vääriä toiveita. Ihmiset tapaavat ajatella, että oppiminen muuttuu jotenkin paremmaksi vain sillä, että kouluissa ryhdytään käyttämään tekniikkaa", Schleicher sanoo.

Schleicherin mukaan tietotekniikka saattaa olla jopa häiriöksi luokkahuoneissa, ja oppilaat saattavat tehdä kotitehtäviään vain kopioimalla vastauksia internetistä.

Hänen mukaansa tuloksia ei pidä kuitenkaan käyttää tietotekniikan välttelyyn vaan ennemmin se kannattaisi ottaa innoittajana uusien ja tehokkaampien opetustapojen etsimiselle. Lehtisen mukaan Suomessa moni tutkimusryhmä painii parhaillaankin juuri tämän saman ongelman parissa.

"Tekniikalla on periaatteessa mahdollisuuksia päästä perinteistä oppimista syvemmälle tai nousta jopa sen yli. Toisaalta meneillään on laajoja kokeiluja, joissa oppilailla on esimerkiksi tabletit, joilta sitten luetaan digitaalisia oppikirjoja. Kysymys on se, miten ne lopulta eroavat perinteisestä, jos ne eivät tuo mitään lisää? Voisiko se sovellus tai käyttötapa tuoda jotain sellaista uutta, mitä tavanomaisella kirjalla ei tavoiteta", Lehtinen pohtii.

Se on myös selvä, että tietotekniikka on tullut kouluihinkin jäädäkseen.

"Maailma muuttuu oppilaiden ympärillä siitä huolimatta, sopeutuvatko koulut tietotekniikan käyttöön vai eivät", Schleicher sanoo.

Tutkimustulosten valossa suomalaiskoulujen jälkijättöisyys tietotekniikan omaksumisessa saattaa olla lopulta hyvä asia. Tekniikkaa kun on turha käyttää vain käyttämisen vuoksi.

"Suomessa on perinteisesti hyvin korkeasti koulutetut opettajat, ja he ovat hyvin vastuullisia. He eivät ehkä käytä tietotekniikkaa, jos eivät näe siitä selvää hyötyä oppilaidensa kehittymiselle", Lehtinen toteaa.

Britanniassa niin kuin Suomessakin osa opettajista on tietotekniikasta kuitenkin haltioissaan.

Lontoolaiskoulun rehtorina 24 vuotta työskennellyt John Morris näkee tietotekniikan saaneen lapset osallistumaan opetukseen ihan eritavalla kuin ennen niitä.

"Me valmistelemme lapsia töihin, joita ei vielä ole olemassakaan. Me opetamme heitä käyttämään teknologiaa, jota ei ole vielä keksittykään. Miten ihmeessä me voisimme unohtaa tekniikan opettamisessa sen enempää kuin teollisuudessakaan?", Morris kysyy.

Myös Lehtinen näkee tietotekniikan tulleen kouluihin jäädäkseen. Kysymys siitä, miten tietotekniikkaa voitaisiin hyödyntää opetuksessa nykyistä tehokkaammin niin, että se hyödyttää myös oppilaita, on yhä vailla vastausta.

Sitä etsivät nyt Lehtisen tavoin tutkijat ympäri maailmaa.

"Meidän on mietittävä nyt huolella sitä, mihin tekniikkaa todella kouluissa tarvitaan ja missä sitä kannattaa käyttää. Olemme olleet tekniikan hämmentämiä jo vähän liian pitkään", Britannian hallituksen käytösasiantuntija Tom Bennett sanoo BBC:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat