Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perjantain suurlakkoa voi seurata sopu – tai entistäkin tukalampi tilanne

Lakkojen jälkeen sopuun on paljon aineksia, mutta Suomi voi myös ajautua entistä vaikeampaan tilanteeseen

Kotimaa
 
Suomi pysähtyy perjantaina, miten tähän päädyttiin?
Suomi pysähtyy perjantaina, miten tähän päädyttiin?
Palkansaajien laaja mielenilmaus vaikuttaa kaikkien suomalaisten arkielämään perjantaina. Video kertaa lyhyesti tilanteeseen johtaneen tapahtumaketjun. Toimittaja: Mark Autio, grafiikka: Uolevi Holmberg, editointi: Arttu Luhtala.

Helsingin Rautatientorille kokoontuu perjantaina todennäköisesti tuhansia palkansaajia osoittamaan mieltään. He vastustavat hallituksen viime viikolla tekemiä esityksiä, joilla hallitus yrittää saada Suomeen lisää vientituloja ja työpaikkoja. Keinoina ovat yritysten maksujen ja yksikkötyökustannusten leikkaukset, jotka johtavat monien työntekijöiden työehtojen heikennyksiin.

Suomi on perjantaina yleislakkoa muistuttavassa tilassa.

On monia syitä, miksi mielenilmaus ja siihen liittyvät poliittiset lakot ovat haitallisia Suomen tulevaisuuden kannalta, mutta löytyy myös perusteluja sille, että lakoista olisi jotain hyötyäkin.

Ensin haitat.

Työnantajat ovat laskeneet, että perjantain lakkojen hinta voi olla noin sata miljoonaa euroa. On vaikea sanoa, mikä on oikea hinta, mutta tuotanto ja vienti kärsivät. Lakot eivät tuo investointeja eivätkä paranna ilmapiiriä. Työntekijät eivät saa palkkaa lakon aikana.

Lakkojen takia työnantajien ja työntekijöiden suhteet voivat heikentyä työpaikoilla, mutta myös eri ammattien välillä. Osa työntekijöistä ajattelee, että lakot pahentavat Suomen tilannetta.

On täysin mahdollista, että moni ei pääse kuljetusliittojen lakkojen takia töihin, ja he menettävät näin palkkansa ilman omaa syytään.

Matkustus vaikeutuu ja ulkomaanmatkoja jää ehkä väliin.

Rautatientorille tuskin tulee vain rauhallisia palkansaajia, vaan myös anarkisteja, maahanmuuttomielenosoittajia ja lakkojen vastustajia.

Väkivalta ja ilkivalta ovat täysin mahdollisia.

Entä hyödyt?

Palkansaajien keskusjärjestöjen oli lähes pakko järjestää mielenilmaus, jotta työpaikoilla syntynyt raivo saadaan purettua.

Jos mielenilmaisu rauhoittaa palkansaajia, se saattaa auttaa pääsemään hyvin tulehtuneesta tilanteesta työmarkkinoilla.

Hallitus on valmis muuttamaan lakot aiheuttanutta listaansa ja poistamaan esimerkiksi palkansaajille vaikeimmat asiat, kuten pakkolait ja korvausleikkaukset, jos työmarkkinajärjestöt löytävät tilalle keinoja, joilla toteutuu hallituksen toivoma viiden prosentin yksikkötyökustannusten alennus.

Hallitus toivoo ehdotuksia jo ensi viikoksi.

Palkansaajajärjestöistä korkeasti koulutettujen Akava ja toimihenkilöiden STTK ovat valmiita etsimään ratkaisua.

Avainroolissa ovat siis SAK ja työnantajien EK.

Ratkaisuun löytyy vaihtoehtoja, jotka eivät iske palkansaajien tuloihin ainakaan yhtä epätasaisesti kuin hallituksen esitys.

Kilpailukykyloikkaa voidaan etsiä kolmesta suunnasta: palkanalennuksista, työajan pidentämisestä ja työnantajien sivukulujen leikkaamisesta.

Uutta ehdotusta ei kuitenkaan tule niin kauan kuin SAK pitää kiinni siitä, että se ei suostu neuvottelemaan hallituksen etukäteen määrittelemästä päämäärästä.

Viime kuukausien yhteiskuntaneuvotteluissa on usein ollut esillä lomarahojen leikkaaminen. Niiden puolittaminen alentaisi yksikkötyökustannuksia hiukan päälle kaksi prosenttia.

Hallituksen esityksessä vaikeimmat kohdat ovat pakkolakien ohella korvauksien leikkaukset. Niiden vaikutus hallituksen päämäärään eli viiden prosentin yksikkötyökustannusten leikkaukseen on yksi prosenttiyksikkö.

Yksikkötyökustannukset alenevat prosentin, jos työaikaa pidennetään viisi minuuttia päivässä. SAK on kuitenkin ilmoittanut, että se ei suostu neuvottelemaan kokonaistyöajan pidennyksestä.

Ihmeitä tapahtuu, mutta pikaisen ratkaisun tiellä on se, että hallitus on tiukentamassa muun muassa ansiosidonnaista eläketurvaa ja muuttamassa paikallisen sopimisen ehtoja.

SAK todennäköisesti haluaa katsoa, millaiset ovat hallituksen muut työelämän esitykset ennen kuin se harkitsee uusia ehdotuksia.

Sopua vaikeuttaa myös se, että palkansaajat odottavat EK:lta vastaantuloa. Mutta miksi se antaisi lisämyönnytyksiä, kun yritykset saavat haluamansa muutenkin?

SAK on ilmoittanut olevansa valmis pitkään marssiin, jonka lopputaistelut käytäisiin ensi syksynä alkavissa työehtoneuvotteluissa. Työsopimusten päätyttyä lakot olisivat sallittuja.

Pitkä marssi tarkoittaisi rauhatonta aikaa, joka ei tietäisi hyvää Suomen hauraalle taloudelle. Jos työttömyys lähtisi lakkoilujen takia entistä rajumpaan nousuun, saattaisi se tietää lisää leikkauksia julkisiin menoihin.

kaisa rautaheimo / hs
Sairaanhoitaja Triin Ladva harkitsee muuttoa kotimaahansa Viroon, jos Suomen hallituksen esitykset vuorolisien leikkauksista toteutuvat. Perjantaina hän aikoo tulla töihin aamuvuoroon Meilahden sairaalan kardiologian osastolle. ”Ihmiset eivät voi valita, milloin sairastuvat. Ei olisi mahdollisuutta jäädä pois.”
Sairaanhoitaja Triin Ladva harkitsee muuttoa kotimaahansa Viroon, jos Suomen hallituksen esitykset vuorolisien leikkauksista toteutuvat. Perjantaina hän aikoo tulla töihin aamuvuoroon Meilahden sairaalan kardiologian osastolle. ”Ihmiset eivät voi valita, milloin sairastuvat. Ei olisi mahdollisuutta jäädä pois.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat