Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älypuhelimet pesevät takavuosien pöytäkoneet

Puhelimet alkavat hyödyntää pilvipalvelimien laskentatehoa

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Tietokoneiden suorittimia valmistava Intel esitteli tänä vuonna viidennen sukupolven Intel Core -prosessorin, jossa on 1,3 miljardia transistoria. Se on yli kymmenkertainen määrä verrattuna vuonna 2004 esiteltyyn Intel Pentium 4 -prosessoriin. Siksi moni voi ihmetellä, miksi uuden tietokoneen käynnistämisessä tuntuu kestävän miltei yhtä pitkään kuin takavuosinakin.

Itse asiassa kotitietokoneiden ja älypuhelinten laskutehon kehitys on viimeisen vuosikymmenen aikana ollut paljon hitaampaa kuin vielä 1990-luvulla, kertovat asiantuntijat.

Käänne tapahtui vuosien 2005–2007 paikkeilla. Tuolloin huomattiin, että prosessorien suoritustehoa ei ylikuumenemisesta johtuvien ongelmien vuoksi pystytty entiseen tapaan kasvattamaan, vaikka transistoreja saatiinkin ahdettua yhä pienempään tilaan. Laitevalmistajat alkoivatkin lisätä laitteisiin useita rinnakkaisia prosessoreja. Se ei silti lisännyt nopeutta yhtä paljon kuin yksittäisen prosessorin tehon moninkertaistaminen.

"Jos yksinkertainen ohjelma puksuttaa samaa kuin ennen, neljä prosessoriydintä ei muuta yhtään mitään. Se etenee melkein samalla vauhdilla, vaikka laskentateho olisi virallisesti nelinkertaistunut", sanoo tietotekniikan professori Jorma Skyttä Aalto-yliopistosta.

Raskaampi, mutta paremmin koodattu ohjelma saattaa taas pyöriä uudella koneella nopeammin, jos tekijät ovat osanneet ohjelmoida sen hyödyntämään useita prosessoreita.

Toisaalta harvalla on käytössään sellaista 3d-mallinnukseen sopivaa työasemaa, jota voitaisiin pitää jatkumona vanhojen PC-koneiden kehitykselle. Monelle riittää läppäri, tabletti tai pelkkä älypuhelin, jolloin tehon sijaan etusijalla kehitystyössä on saattanut olla hinta, koko tai pihistely virrankulutuksessa.

Skyttä arvioi, että nykyiset huippuälypuhelimet ovat silti tehokkaampia kuin kymmenen vuoden takaiset perus-PC:t. Tämän voi päätellä siitä, että älypuhelimien näytöissä on enemmän pikseleitä kuin vanhoissa näytöissä, ja suuri osa tehosta menee grafiikan pyörittämiseen.

Ovatko vuoden 2025 älypuhelimet sitten tehokkaampia kuin nykyaikaiset työasemat? Eivät välttämättä. Teknologian osalta prosessoritekniikan kehityksessä on näkymä 5–10 vuoden päähän, kertoo tietotekniikan professori Martti Mäntylä Aalto-yliopistosta. Kaupallistaminen on oma kysymyksensä.

"Onko tällaisille laitteille riittävästi kysyntää, jotta valmistajat ovat niihin halukkaita investoimaan? Uusissa tuotantolinjoissa on kyse sellutehtaisiin verrattavista miljardi-investoinneista", Mäntylä pohtii.

Laskenta siirtyneekin yhä enemmän pilvipalveluihin, joita kevyetkin laitteet voivat käyttää nopean tiedonsiirron ansiosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat