Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäri: Imettäjä voi hyvin juoda pari lasia viiniä

Kotimaa
 

Uudet perheiden ravitsemussuositukset antavat hieman aiempaa väljemmät ohjeet imettävän äidin alkoholinkäyttöön. Ohjeiden mukaan imettäjä voi juoda lasillisen viiniä kerran tai kaksi viikossa, eikä se vielä aiheuta riskiä lapselle.

Ohjeet ovat sallivammat kuin ennen, mutta monen lääkärin mielestä silti liian tiukat. Gynekologi ja perinatologian erikoislääkäri Hanna Kahila Naistenklinikalta toteaa, että äidinmaitoon erittyvä alkoholi ei ole vauvalle ongelma, jos alkoholinkäyttö on kohtuullista.

"Ohje on turhan tiukka. Se määrä alkoholia, jonka vauva voi rintamaidosta saada, on niin pieni, ettei se aiheuta ongelmia. Ongelmia tulee, jos äiti tai isä hoitaa vauvaa humalassa, jolloin on tietysti olemassa tapaturman vaara", Kahila sanoo.

Jos äiti juo alkoholia, hänen rintamaidossaan on alkoholia saman verran kuin veressä. Päihdelääkärit Riitta Alaja ja Kaija Seppä sekä työterveyslääkäri Aleksis Pohjola julkaisivat jo vuosia sitten Lääkärilehdessä artikkelin, jossa on laskettu äidinmaitoon erittyvän alkoholin määriä.

Jos äiti juo kaksi lasia viiniä ja imettää sen jälkeen, vauva saa äidinmaidosta alkoholia saman verran kuin päivittäisestä Jekovit-D-vitamiiniannoksestaan.

Pohjola onkin sitä mieltä, että nykyiset ohjeet imettäjille asettavat äideille turhiakin rajoituksia.

"Äidinmaidossa on alkoholia niin häviävän pieni määrä, ettei se ole ongelma. Alkoholinkäytöstä ei sen takia tarvitse kokonaan pidättäytyä eikä parin viinilasillisen tai oluen jälkeen myöskään tarvitse pitää varoaikaa ennen imettämistä", Pohjola sanoo.

Neuvoloiden antamat ohjeet vaihtelevat, mutta monet terveydenhoitajat antavat imettäjille tiukat ohjeet. Osastonhoitajat niin Helsingin kuin Tampereenkin neuvoloista kertovat, että alkoholinkäyttöä imetyksen aikana ei suositella.

Vs. osastonhoitaja Anne-Maarit Stüber Tampereen kaupungin lasten ja nuorten terveyspalveluista toteaa, että tiukassa ohjeistuksessa pitäydytään siksi, että turvallista alkoholinkäytön rajaa on vaikea määritellä.

"Suhtaudumme alkoholin käyttöön imetysaikana samoin kuin raskausaikanakin: emme suosittele. Jos nyt joku kuitenkin haluaa ottaa lasillisen silloin tällöin, neuvomme pitämään vähintään kahden tunnin tauon imettämisessä. Alkoholi jakaa mielipiteitä paljon, ja yksiselitteisten ohjeiden antaminen on vaikeaa siksikin, että kohtuukäyttö merkitsee eri ihmisille niin eri asioita."

Äidit itsekin suhtautuvat alkoholinkäyttöön vaihtelevasti, kertoo Helsingin Kallion, Töölön ja Vallilan neuvoloiden osastonhoitaja Anni Mäkinen. Useimmat äidit pohtivat alkoholinkäyttönsä vaikutusta vauvaan hyvinkin tarkasti.

"Osa äideistä jättää alkoholinkäytön kokonaan imetyksen ajaksi. Monet taas kertovat, että he imettävät lapsen ja pumppaavat maitoa varastoon ennen kuin lähtevät juhlimaan ja ottavat alkoholia. Sitten on tietenkin äitejä, jotka eivät niin paljon välitä tästä asiasta, mutta he harvoin imettävät pitkään", Mäkinen sanoo.

A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki ymmärtää sekä tiukkojen rajojen antajia että niitä arvostelevia.

"Tämä on ikuisen kiistan aihe. Tottahan se on, että ei sitä alkoholia äidinmaitoon paljon erity. Tiukkoja rajoja suositaan varmuuden vuoksi. Jos annetaan ohje, että silloin tällöin voi kohtuullisesti juoda, joku ymmärtää sen kuitenkin väärin."

Simojoki kaipaakin neuvoloihin yksilöllisempää ohjausta, sillä kaikille samanlaiset ohjeet eivät sovi hyvin oikein kenellekään.

"Neuvonnan pitäisi olla yksilöllisempää. Silloin alkoholia haitallisesti käyttävät saisivat apua eikä kohtuukäyttäjille annettaisi ehdottomia rajoituksia. Toisaalta voi kysyä, onko alkoholia pakko imetysaikana käyttää. Kyse on kuitenkin rajallisesta ajasta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat