Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikkooko Sipilän hallitus perusoikeuksia? HSTV:n suuri oikeuskeskustelu on katsottavissa kokonaisuudessaan

Kotimaa
 
HSTV:n suuri oikeuskeskustelu: Onko perustuslaki demokratian riippakivi?
HSTV:n suuri oikeuskeskustelu: Onko perustuslaki demokratian riippakivi?
Asiantuntijat väittelivät HSTV:ssä hallituksen toimien laillisuudesta sekä oikeuden ja politiikan suhteesta.

Juha Sipilän (kesk) hallitus kertoi perjantaina aikovansa pikaisesti selvittää, voitaisiinko myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneille kehittää oma erillinen sosiaaliturvajärjestelmä, jossa tukien tasot olisivat alhaisempia kuin nykyisessä asumisperusteisessa sosiaaliturvassa.

Julkisoikeuden apulaisprofessori Juha Lavapuro ja valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen tyrmäsivät hallituksen kaavailut Perustuslakiblogissaan.

Fakta

Perustuslaki

 Oikeusjärjestyksen normihierarkian ylimmänasteinen säännös, joka määrittelee yhteiskuntajärjestelmän perusteet.

 Turvaa käytännössä kaikkien Suomen oikeudenkäyttöpiirissä olevien ihmisten perus- ja ihmisoikeudet.

 Suomen nykyinen perustuslaki tuli voimaan vuonna 2000. Kaikkien perustuslakien esikuvana pidetään Magna Cartaa vuodelta 1215.

Professoreiden mukaan ei tarvita mitään selvitystä, kun pelkkä vilkaisu perustuslain pykäliin kertoo, ettei erillinen, tasoltaan matalampi sosiaaliturvajärjestelmä ole sallittu.

"Ei voi olla mitenkään kestävää, että hallitus tuottaa liki päivittäin julkisuuteen uusia ehdotelmia ja linjanvetoja, jotka heti perään osoitetaan julkisuudessa vakavalla tavalla ongelmallisiksi joko Suomen kansainvälisoikeudellisten velvoitteiden tai perustuslain kannalta", kaksikko kirjoitti blogissaan.

Perustuslailliset kysymykset ovatkin viime aikoina nousseet ennen näkemättömällä tavalla esille poliittisessa päätöksenteossa. Hallituksen kaavailut työmarkkinajärjestöjen sopimisoikeuden rajoittamiseksi pakottavalla lainsäädännöllä saattavat olla perustuslain vastaisia. Tai ristiriidassa kansainvälisen työjärjestön ILO:n työelämän perusperiaatteita ja -oikeuksia koskevan julistuksen kanssa.

Sote-uudistus tyssäsi talvella siihen, että se oli ristiriidassa perustuslain kunnallista itsehallintoa ja demokraattista päätöksentekoa koskevien pykälien kanssa.

Myös hallitusohjelman leikkauksia kohtaan on noussut perustuslakiin nojaavaa kritiikkiä.

HSTV järjesti keskiviikkona suuren perustuslakikeskustelun. Keskustelu on katsottavissa kokonaisuudessaan tallenteena.

Onko perustuslaki kehityksen tulppa, joka estää kaikki uudistukset?

Miksei hallitus kunnioita Suomen kansainvälisiä sopimuksia, kansalaisten perusoikeuksia ja perustuslakia?

Keskustelussa pohditaan myös sitä, pitäisikö Suomessa olla erillinen perustuslakia tulkitseva tuomioistuin – nyt se hoituu kansanedustajien voimin eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, joka kuulee asiantuntijoita.

Keskustelu kestää niin pitkään, että asiat saadaan selviksi.

Keskusteluun osallistuvat Helsingin yliopistosta valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen ja siviilioikeuden professori Heikki Halila. Halilan mukaan vuoden 1995 perusoikeusuudistusta voi luonnehtia "perusoikeusmurrokseksi". Halilan mukaan oikeustieteilijät voi jakaa kahteen ryhmään: innostuneisiin ja epäilijöihin.

"Jälkimmäisten piiristä on kuultu puheenvuoroja perusoikeuksien ylitulkinnoista sekä siitä, että koko oikeusjärjestys halutaan nähdä vinoutuneesti alisteisena perusoikeuksille", Halila kirjoitti pari vuotta sitten Helsingin Sanomissa.

Lisäksi keskusteluun osallistuu Turun yliopiston oikeustieteen tutkijatohtori ja THL:n erikoistutkija Eeva Nykänen, joka on erikoistunut sosiaali- ja pakolaisasioihin.

Ja kun perustuslaista keskustellaan, studiossa on tietysti myös kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok), joka on jo pitkään käynyt yhden miehen sotaa valtiosääntöoppineita, tai hänen kielellään perusoikeusfundamentalisteja vastaan.

Marja Airio/Lehtikuva, Jussi Nukari/Lehtikuva, Vesa Moilanen/Lehtikuva, Rio Gandara/HS
Siviilioikeuden professori Heikki Halila (vas.), Turun yliopiston oikeustieteen tutkijatohtori Eeva Nykänen, kansanedustaja Ben Zyskowicz ja valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen keskustelevat HSTV:ssä tänä iltana.
Siviilioikeuden professori Heikki Halila (vas.), Turun yliopiston oikeustieteen tutkijatohtori Eeva Nykänen, kansanedustaja Ben Zyskowicz ja valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen keskustelevat HSTV:ssä tänä iltana.

Oikaisu kello 13.36: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että hallitus olisi esittämässä eriytettyä sosiaaliturvajärjestelmää turvapaikanhakijoille. Hallituksen suunnitelma, sekä professoreiden Juha Lavapuron ja Tuomas Ojasen reaktio siihen, koskee nimenomaan turvapaikan saaneita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat