Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kipeitä päätöksiä on pakko tehdä"

Keskustan ja kokoomuksen piirijohtajilta ymmärrystä hallituksen ratkaisuille

Kotimaa
 

Keskustan ja kokoomuksen kenttäväellä riittää ymmärrystä hallituksen politiikalle. Puolueiden suurimpien piirien puheenjohtajat korostavat, että hallitus tekee kipeitä päätöksiä pakon edessä.

"Elämme yli varojemme, eikä näin voi jatkaa", kokoomuksen Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Heikki Arikka sanoo.

Hallituksen politiikka vastaa hyvin keskustan vaalilausetta "Suomi kuntoon!", sanoo puolueen Pohjois-Savon piirijohtaja Juha-Pekka Rusanen.
"Kipeitä päätöksiä on pakko tehdä", hän muistuttaa.

HS haastatteli keskustan ja kokoomuksen jäsenmääriltään neljän suurimman piirin johtajat. Useimmat heistä uskovat, että suomalaisten enemmistö ymmärtää vaikean taloustilanteen.

"Kriisitietoisuus kentällä on vahva", vakuuttaa keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Matias Ojalehto.

"Parempi kertarysäys kuin jatkuva kitkuttaminen. Suurinta myrkkyä taloudelle on epätietoisuus tulevasta", kokoomuksen Helsingin piirin puheenjohtaja Pekka Majuri sanoo.

Kaikki kiittelevät hallituksen kykyä tehdä päätöksiä.

"Edellisessä hallituksessa kuusi puoluetta puuhasteli jotakin eikä saatu mitään aikaiseksi", kokoomuksen Uudenmaan piirin puheenjohtaja Ari Konttas sanoo.

Kaikkien mielestä olisi ollut parempi, että yhteiskuntasopimus työmarkkinajärjestöjen kanssa olisi syntynyt. Vastuu epäonnistumisesta on heidän mielestään erityisesti SAK:n jäsenliitoilla.

"Ay-liike ei jättänyt muuta mahdollisuutta kuin toimia näin", kokoomuksen Konttas sanoo.

"Työmarkkinajohtajien olisi pitänyt tajuta, että Sipilä ei pelleile tällaisten asioiden kanssa", keskustan Matias Ojalehto sanoo.

Varsinkin keskustan piirijohtajat odottavat vielä, että työmarkkinaosapuolet tarjoaisivat oman vaihtoehtonsa.

"Toivon, että EK ja ay-liike tuovat oman vaihtoehtonsa, miten Suomi pelastetaan. Maailmaa ei rakenneta riidellen," keskustan Keski-Suomen piirijohtaja Leila Lindell sanoo.

Lindell korostaa, että jokainen joutuu nyt luopumaan jostakin. Hänen mielestään kaikki suomalaiset eivät ole vielä ymmärtäneet, miten vakava tilanne on.

Moni muistuttaa, että esimerkiksi työttömillä on vaikeampi tilanne kuin palkansaajilla.

"Muutama mahtiala pitää kiinni saavutetuista eduista, vaikka työttömiä tulee koko ajan lisää", keskustan Etelä-Pohjanmaan piirijohtaja Esko Lehtimäki huomauttaa.

"Minultakin lähtee kahdeksan lomapäivää, mutta en ole siitä pahoillani. Oleellisempaa on se, miten autetaan niitä, joilla ei ole mitään."

Kaikki sanovat ymmärtävänsä, että hallituksen ratkaisut herättävät voimakkaita tunteita.

"Tuskin kenellekään on yllätys, että ay-liike pystyy pysäyttämään Suomen. Mutta senkin energian olisi voinut käyttää siihen, että olisi oikeasti mietitty vaihtoehtoja", kokoomuksen Majuri sanoo.

Osa harmittelee, että ratkaisut eivät kohtele kaikkia tasapuolisesti.

"Vuorotyöläisiin kohdistuu nyt enemmän kuin muihin. Ehkä tätä voidaan vielä jotenkin viilata," kokoomuksen Pirkanmaan piirijohtaja Kalervo Kummola pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat