Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinsuojelussa turvaudutaan harvoin järeisiin keinoihin

"Monesti annetaan vain hallinnollisia määräyksiä määräysten perään"

Kotimaa
 

Eläinsuojeluviranomaisilla pitäisi olla nykyistä enemmän rohkeutta puuttua laiminlyönteihin heti ja ryhtyä kiireellisiin toimiin eläinten kärsimysten lopettamiseksi, sanoo ylitarkastaja Minna Ruotsalo maa- ja metsätalousministeriön eläin- ja kasviterveyden yksiköstä.

"Monesti annetaan vain hallinnollisia määräyksiä määräysten perään, vaikka pitäisi ryhtyä kiireellisiin toimiin. Eläimen ei pidä olla kuoleman kielissä, ennen kuin niihin voidaan ryhtyä", Ruotsalo painottaa.

Kiireellisiä toimia ovat muun muassa hoidon tai hoitajan hankkiminen eläimelle muualta kuin tilalta, rehun hankkiminen sekä viime kädessä eläinten myynti tai lopettaminen.

Ruotsalo valmistelee parhaillaan eläinsuojelulain kokonaisuudistusta, jonka yhteydessä tarkastellaan myös hallinnollisia pakkokeinoja ja seuraamusmaksuja.

Hoidon laiminlyönnin taustalla ovat Ruotsalon mukaan usein eläinten omistajan omaan jaksamiseen liittyvät henkilökohtaiset syyt, kuten alkoholismi tai mielenterveysongelmat, mutta joskus myös suoranainen välinpitämättömyys.

Viranomaiset tekevät tuotantotiloille sekä otantatarkastuksia että epäilyyn perustuvia tarkastuksia.

Viime vuoden otantatarkastuksissa laiminlyöntejä havaittiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan 22 prosentissa tuotantoeläintiloilla. Määrä laski hieman vuodesta 2013, jolloin laiminlyöntejä todettiin 29,5 prosentilla tiloista.

Epäily eläinsuojelusäännösten vastaisesta eläintenpidosta johti Eviran mukaan viime vuonna yli 5 000 tarkastuskäyntiin. Noin puolet tarkastuksista johti viranomaistoimiin. Määrä on pysytellyt samalla tasolla viime vuodet.

Kolmannekselle annettiin määräys korjata havaitut puutteet määräajassa tai kielto jatkaa eläinsuojelusäädösten vastaista menettelyä.

Vakavia laiminlyöntejä, joiden johdosta viranomaiset ryhtyivät kiireellisiin toimenpiteisiin eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi, havaittiin yhdeksällä prosentilla tarkastuskäynneistä. Tällaisissa välittömiä toimenpiteitä vaativissa tapauksissa pienet eläimet toimitetaan useimmiten hoidettavaksi muualle, kun taas isommille eläimille tai eläinmäärille järjestetään ensiapuna ruokaa ja vettä sekä hoitaja paikan päälle. Mikäli eläinten hoidon järjestäminen ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista, ne voidaan myös myydä tai lopettaa.

Laiminlyöntien prosentuaalinen osuus Eviran raportin mukaan on pysynyt viime vuodet samana. Eläinsuojelulain mukaisia kieltoja tai määräyksiä on annettu viimeisen viiden vuoden aikana 32–38 prosentissa tarkastetuista kohteista. Kiireellisiin toimiin on ryhdytty 6–9 prosentissa tapauksista.

Lemmikkieläinten tarkastukset koostuivat pääosin koirien ja kissojen sekä kanien, erilaisten jyrsijöiden, kalojen ja matelijoiden tarkastuksista, kun taas tuotantoeläinlajien osalta tarkastuksen kohteina olivat useimmiten naudat, hevoseläimet ja lampaat. Myös sikoja, vuohia, kanoja ja muuta siipikarjaa tarkastettiin merkittäviä määriä.

Tuotantoeläinten osalta eläinsuojelulain mukaisia kieltoja tai määräyksiä annetaan lähes puolella epäilytarkastuksista, mutta kiireellisiin toimenpiteisiin on ryhdytty vain harvoin, viime vuonna kolmessa prosentissa tarkastuksista.

Lievien eläinsuojelullisten epäkohtien korjaamiseksi tarkastuksen suorittaja – kunnan virkaeläinlääkäri, terveystarkastaja tai poliisi – antaa eläimen omistajalle ohjeita ja neuvoja. Hänet voidaan määrätä korjaamaan eläinten olosuhteet annetussa määräajassa tai määrätyt toimet voidaan teettää laiminlyöjän kustannuksella.

Vakavissa tapauksissa päädytään useimmiten eläimen kiiteelliseen haltuunottoon, myyntiin tai lopettamiseen.

Törkeä eläinsuojelurikos, eläinsuojelurikos ja lievä eläinsuojelurikos ovat rikoslain alaisia tekoja. Jos henkilö tuomitaan eläinsuojelurikoksesta, voidaan hänet samalla tuomita menettäneeksi oikeutensa omistaa, pitää tai hoitaa eläimiä. Eläintenpitokielto voi olla joko määräaikainen tai pysyvä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat