Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin tietotekniikka muuttaa kotien arkea lähitulevaisuudessa

Tietotekniikka on muuttunut kymmenessä vuodessa enemmän kuin moni muistaa, ja myös seuraavan vuosikymmenen aikana on tapahtumassa paljon. HS pyysi tietotekniikan asiantuntijoita ja tulevaisuuden tutkijoita nostamaan esille sellaisia lähihistorian ja -tulevaisuuden käännekohtia, jotka vaikuttavat suomalaiskotien arkeen.

Kotimaa
 
Hans Eiskonen
Kuva: Hans Eiskonen

Vastauksen antoivat tietokirjailija Petteri Järvinen, sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä, tekoälyn tutkija Tapani Raiko Aalto-yliopistosta, lisätyn todellisuuden tutkija Charles Woodward VTT:ltä sekä professori Sirkka Heinonen ja projektitutkija Juho Ruotsalainen Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.
 

2006

Teinit innostuvat Web 2.0:sta
Suomalaisen Irc-Gallerian suosio huipentui vuonna 2006, jolloin siitä kasvoi Pohjoismaiden suosituin verkkopalvelu. Samaan aikaan myös toinen suomalaispalvelu, kolmiulotteinen chat- ja pelimaailma Habbo teki maailmanvalloitustaan. Suomessa puhuttiin lähinnä "Web 2.0:sta". Sosiaalisen median käsite ei ollut vielä yleistynyt.

 

2007

Facebook ja Youtube rantautuvat Suomeen
Alkuvaiheessa Facebook kilpaili etenkin Irc-Gallerian ja Koulukaverit.com-sivuston kanssa, mutta vuonna 2008 sen suosio alkoi nakertaa kotimaisia kilpailijoita. Sosiaalisen median amerikkalaisjättien tulevien vuosien valta-asema ratkaistiin aikaisessa vaiheessa.

 

2009

Navigaattorit yleistyvät
Navigointilaitteita alettiin myydä pian vuosituhannen vaihteen jälkeen, mutta kunnolla ne yleistyivät vasta vuonna 2009. "Navigaattori parantaa turvallisuutta, vähentää polttoaineen kulutusta sekä mahdollistaa ajamisen, pyöräilyn ja kävelyn ilman kartanlukijaa vieraissa kaupungeissa", Järvinen toteaa.

 

2010

Kosketuslaitteet hurmaavat kuluttajien massat
Mobiililaitteiden toinen vallankumous kiteytyi Järvisen mukaan vuoteen 2010. Apple esitteli silloin iPadin ja iPhonen. Myös Androidin vaikutus alkoi näkyä Suomessa. Uudenlaiset, kosketukseen perustuvat älypuhelimet johtivat Nokian puhelinvalmistuksen turmioon. Kosketuslaitteet alkoivat korvata pöytäkoneiden ja läppärien käyttöä. Se tiesi myös Windowsin ja Microsoftin valtakauden päättymistä.  

 

Liikunta yhdistyy pelaamiseen
Microsoftin Xbox 360-pelikonsolille suunnittelemien Kinect-pelien syvyyskamerateknologia mullisti konsolipelien käyttöliittymät. Perinteisten hiirien ja joystickien rinnalle tulivat liikuntaan, tanssiin ja eleisiin perustuva vuorovaikutus sekä puheentunnistus.

 

2011

Puolet työikäisistä käyttää sosiaalista mediaa
Tilastokeskuksen vuoden 2011 kyselyn mukaan vajaat puolet 16–74-vuotiaista suomalaisista käytti jotain yhteisöpalvelua. Facebookin ja Tilastokeskuksen tietojen perusteella Pönkä on laskenut, että ensimmäistä kertaa yli puolet 13–63-vuotiaista käytti tuolloin sosiaalista mediaa, lähinnä Facebookia.

 

2012

Some siirtyy mobiiliin
Vuodesta 2012 lähtien yli puolet Facebookin käyttäjistä on käyttänyt palvelua myös kännykällä. Mobiilisiirtymän myötä suosituimpien sosiaalisen median palvelujen joukkoon alkoivat seuraavina vuosina nousta WhatsApp, Instagram ja Snapchat. Nykyään Facebookin 1,49 miljardista käyttäjästä mobiilikäyttäjiä on jo 1,31 miljardia eli lähes 90 prosenttia. Nykynuorille kännykkä tai tabletti on ensimmäinen oma laite, jolla tutustutaan sosiaaliseen mediaan, aiemmille sukupolville taas pöytäkone tai läppäri.

 

2015

Kodit 3D-pelimaisemiksi
Syvyyskamerateknologia mahdollistaa eletunnistuksen lisäksi myös kodin 3D-mallinnuksen, Woodward kertoo. Ensimmäiset kodin 3D-mallia hyödyntävät lisätyn todellisuuden mobiilipelit ovat jo markkinoilla.

 

2016

Terveyspalvelut verkossa
1990-luvulta saakka valmisteltu Kansallinen terveysarkisto eli Kanta otetaan kokonaisuudessaan käyttöön vuonna 2016. Järjestelmä helpottaa potilastietojen siirtämistä lääkäriltä toiselle, ja siihen kuuluu myös sähköinen resepti. Järvinen arvioi, että Kanta parantaa aidosti ihmisten elämänlaatua ja terveyttä. "Parasta on, että kansalainen voi itse katsoa omia tietojaan, lisätä arkistoon esimerkiksi verikokeiden tuloksia ja toivottavasti jatkossa myös kehoanalyysivaakojen, aktiivisuusrannekkeiden ynnä muiden tuottamaa dataa."

 

2018

Sensorit keittiöissä
Asumisen varusteluun aletaan pian kaupata rakenteisiin ja materiaaleihin upotettua älyinfraa, Heinonen ja Ruotsalainen ennakoivat. Keittiössä sensorit ohjaavat ruoan valmistusta ja säätävät lämpötilaa ruoan pilaantumista torjuen. Makuuhuoneissa sensorit säätelevät lakanoiden lämpötilaa ja herättävät biorytmin mukaan ihanteellisimmassa ajankohdassa.

 

Itseohjautuvat taksit
Raiko ennakoi ensimmäisten itseohjautuvien taksien tulevan käyttöön ehkä jo vuonna 2018. Palvelu voi yleistyä nopeasti, mikäli lainsäädäntö ja muu liikenne pysyvät perässä.

 

2020

Facebook keski-ikäistyy
Nykyisellä ikääntymisvauhdilla laskettuna Facebook-käyttäjien keski-ikä ylittää Suomessa 40 vuotta noin vuonna 2020, kun se nykyään on 34 vuotta, arvioi Pönkä. Nuorimpia ikäryhmiä siirtyy muihin sosiaalisen median palveluihin, mutta vanhemmat ja kooltaan isommat ikäryhmät lisäävät Facebookin käyttöä.

 

Sovituskoppi verkkokaupassa
Kehon 3D-skannaus ja vaatteiden reaaliaikainen animointi mahdollistavat sen, että kuluttajat voivat todentuntuisesti sovittaa vaatteita verkkokaupoissa.

 

Datalasit arkipäivää
Woodward arvioi, että datalasit lyövät aluksi läpi kapeammilla sovellusaloilla kuten liikunnassa. Datalasien sosiaalisen hyväksynnän myötä mahdollistuvat monet hyötysovellukset. Käyttäjän näkymään voidaan tuoda tietoa vaikka hänen kohtaamistaan ihmisistä kasvontunnistustekniikan avulla.

 

2022

Elinympäristö kytketty nettiin
Laitteet keräävät yötä päivää dataa ihmisten käyttäytymisestä. Algoritmit alkavat ymmärtää ihmisten ajatteluprosesseja ja niistä muodostuu "toinen alitajunta". Sovellukset tietävät usein jo ennen ihmistä itseään, mitä tämä haluaa. Koska data sijaitsee yritysten pilvipalvelimilla, useilla on tunne, että heitä tarkkaillaan. Syntyy uudenlaista vainoharhaisuutta, Heinonen ja Ruotsalainen ennakoivat.

 

2025

Kadun vilinä näkyy toiselle puolen maailmaa
Nykyään voimme katsoa Googlen Street Viewin kautta katunäkymiä eri puolilla maailmaa. Woodward ennustaa, että 2020-luvulla Google tarjoaa miltei reaaliaikaisen kolmiulotteisen näkymän kattavaan valikoimaan kaupunkeja. Tekniikkaa perustuu kamerakuvaan toisten käyttäjien datalaseilta.

 

Kolmiulotteinen etäläsnäolo
3D-mallinnusta ja syvyyskameroita yhdistelevät teknologiat mahdollistavat ihmisten reaaliaikaisen 3D-skannauksen. Woodwardin mukaan tätä voidaan hyödyntää keskustelukumppaniemme "teleporttaamiseen" datalasiemme näkymään. Puhekumppani näyttäytyy reaaliaikaisena avatarhahmona samaan tapaan kuin Obi-Wan Kenobi Star Wars -elokuvissa.

 

Kielimuurit häviävät
Ihmiset ovat tauotta kytkeytyneet tietoverkkoihin ja niiden kautta toisiin ihmisiin. Heinosen ja Ruotsalaisen mukaan syntyy joukkoäly, jossa yksilöiden väliset rajat alkavat hälvetä. Kun puhe kääntyy eri kielille reaaliaikaisesti, myös kielimuurit alkavat hävitä. Samalla yhteiskunnat alkavat hajaantua elämäntapayhteisöihin, joissa samanmieliset ovat virtuaalisesti jatkuvasti tekemisissä toistensa kanssa. Myös tekoälylle juttelu arkipäiväistyy, Raiko ennustaa. Älylaitteita käytetään sujuvasti puhumalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat