Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seppo Tiitisen seuraajahaku alkaa – kovapalkkaiseen virkaan odotetaan runsaasti hakijoita

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Seppo Tiitinen
Seppo Tiitinen Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Eduskunta käynnistää vuoden vaihteessa eläköityvän pääsihteerinsä Seppo Tiitisen seuraajavalinnan ensi torstaina. Eduskunnan kansliatoimikunnan on määrä laittaa paikka hakuun kolmen viikon ajaksi.

Tiitisen seuraaja valitaan eduskunnan täysistunnossa marraskuun puolivälissä. Käytännössä uuden pääsihteerin nimen ratkaisevat eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Nimipeli käy jo vilkkaana. Näkemyseroja on muun muassa nimityksen poliittisuudesta. Tiitisen mukaan nimitys on poliittinen.

"Virka on politiikan teon päätalossa. Kyllä virkakunnankin pitää vähän ymmärtää, mitä maailmassa tapahtuu", Tiitinen sanoo.

Tiitinen tunnustaa olevansa keskustamielinen.

"En ole puolueen jäseneksi koskaan liittynyt, mutta olen maksanut aina keskustan lakimiesten jäsenmaksun."

Hakijalistalistasta odotetaan runsasta. Työ on yksi valtion hallinnon kovapalkkaisimmista viroista. Kuukausipalkka on noin 12 500 euroa.

Pääsihteerin tehtävänä on johtaa eduskuntaa. Virkaan haetaan mieluiten juristia, jolla on hyvä eduskuntatyön tuntemus ja käytännössä osoitetut johtamistaidot.

Eduskunnan sisällä vahvana ehdokasnimenä pidetään hallintojohtajaa, oikeustieteen lisensiaatti Pertti Rauhiota.

Demaritaustainen Rauhio työskenteli aiemmin muun muassa ex-valtiovarainministerin Eero Heinäluoman (sd) poliittisena valtiosihteerinä. Hallintojohtajaksi Rauhion nimitti viisi vuotta sitten kuitenkin kokoomuslainen puhemies Sauli Niinistö.

Eduskunnasta paikkaa uskotaan hakevan myös vuosi sitten apulaispääsihteeriksi nimitetty oikeustieteen kandidaatti Timo Tuovinen.

Keskustassa katsotaan, että paikka kuuluu suurimmalle puolueelle. Vahva nimi on keskustan ministeriryhmän poliittinen valtiosihteeri, oikeustieteiden maisteri Jari Partanen. Partanen toimi aiemmin keskustan eduskuntaryhmän pääsihteerinä seitsemän vuotta.

"Katson, miten prosessi eduskunnassa etenee: milloin virka tulee auki, mitkä ovat vaatimukset ja hakemisen määräajat ja sen jälkeen päätän, haenko", Partanen sanoo.

Partanen pitää nimitystä poliittisena valintana.

"Jos eduskunnan täysistunto tekee ratkaisun pääsihteeristä, sehän on poliittinen päätös tietenkin. Näin sen näen."

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtajan Arto Satosen mukaan pääsihteerin virkaan haetaan pätevin.

"Mitään keskustelua ei asiasta vielä ole ollut. Minulla ei ole tiedossani, että tässä olisi joku poliittinen läänitys kyseessä, eikä pidäkään olla. Uskon, että tehtävään haetaan ihan avoimesti pätevintä", Satonen sanoo.

Perussuomalaisten ryhmyri Sampo Terho ei halua asiaa vielä kommentoida.

Nimityksen valmistelee kansliatoimikunta, johon kuuluvat eduskunnan puhemiehistö, puhemies Maria Lohela (ps) ja varapuhemiehet Paula Risikko (kok) ja Mauri Pekkarinen (kesk) sekä neljä eduskunnan valitsemaa edustajaa.

He ovat Heinäluoma, Timo Kalli (kesk), Anne Louhelainen (ps) ja Sinuhe Wallinheimo (kok)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat