Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Koneiston pysäyttäminen on ainoa keino"

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
"Vähän niin kuin Matti Nykäsen sanoin, fifty–sixty on tämä homma", pohtii sekatyömies Tuomo Varjola perjantaisen mielenilmauksen vaikutusta.
"Vähän niin kuin Matti Nykäsen sanoin, fifty–sixty on tämä homma", pohtii sekatyömies Tuomo Varjola perjantaisen mielenilmauksen vaikutusta. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Sekatyömieheksi itseään kutsuva Tuomo Varjola on Metalliliiton jäsen. Hän kertoo hyötyneensä jäsenyydestä esimerkiksi työehtosopimuksiin liittyen.

"Olen saanut neuvontaa. Lomautettuna ollessa olen saanut päivärahaa. Ei ole tarvinnut juosta Kelassa ja muualla", hän kertoo kahvitauolla helsinkiläisellä kioskilla.

"Parikymppisenä silloinen esimies neuvoi, miksi kannattaa kuulua. Siitä lähtien olen kuulunut aina kun olen ollut töissä."

Jos perjantain mielenilmaus toteutuu, Varjola keskeyttää työt liiton kehotuksen mukaisesti aamulla kello 6. Tauko kestää vuorokauden. Päätös töistä poisjääntiin ei ollut helppo.

"Mietin, keitä lakkoilu ja mielenilmaus hyödyttävät ja keitä eivät. Omassa työssäni energia-alan yrityksen aliurakoitsijan palveluksessa huolehdin tällä hetkellä infrastruktuurin toimivuudesta ja siitä poisjääminen vähän epäilyttää."

Varjola ei tiedä, miten pattitilanne ay-liikkeen ja Suomen hallituksen välillä voitaisiin helpoiten purkaa.

"Tulee mieleen vanhan työtoverin sanat, että 'ennen vanhaan oli semmoinen äijä, joka tuli paikalle ja sanoi, että te annatte noille ne liksat ja te menette takaisin töihin', ja sitten kaikki toimi. Tämä on mennyt nyt tähän valiokuntiin ja parlamentarismiin, erilaisiin liikkeisiin, joissa venkuloidaan keskenään. Muut olemme vain osa koneistoa. Emme pysty vaikuttamaan muuten kuin pysäyttämällä koneiston."

Yksi ehdotus sekatyömiehellä olisi Suomen saamiseksi nousuun. Epäselväksi jää, kuinka tosissaan Varjola on.

"Ehkä helpompaa olisi, että palautetaan se lauantai työpäiväksi, niin kuin ennen oli. Sillä lailla kuin mummit ja ukitkin ovat tehneet. Se olisi helppoa. Sitten ei tarvitsisi itkeä. Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan, se on työmiehen lauantai!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat