Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO: Pahoinpitelystä tuomittu isä ei saa lupaa jäädä Suomeen

Kotimaa
 

Pienen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä tuomitulle afganistanilaiselle isälle ei voida myöntää oleskelulupaa, vaikka hän on maansa tilanteen takia toissijaisen suojelun tarpeessa. Tähän päätyi korkein hallinto-oikeus (KHO) ennakkopäätöksessään.

Miehelle myönnettiin kuitenkin tilapäinen oleskelulupa, koska häntä ei voida turvallisesti palauttaa Afganistaniin. Lupa on voimassa vuoden kerrallaan.

KHO otti päätöksessään kantaa siihen, millainen törkeä rikos estää oleskeluluvan myöntämisen. Ulkomaalaislain mukaan oleskelulupa toissijaisen suojelun tarpeen perusteella jätetään myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä, että hakija on syyllistynyt törkeään rikokseen.

Afganistanilaismies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen viiden kuukauden ikäisen poikansa törkeästä pahoinpitelystä. Lasta oli muun muassa ravisteltu, hänet oli heitetty metrin korkeudesta useita kertoja sängyn pintaan sekä purtu kasvoihin niin, että lapselle oli tullut vakavia vammoja.

Lapsi oli otettu huostaan ja sijoitettu kiireellisesti pahoinpitelyepäilyjen takia.

Maahanmuuttovirasto katsoi, ettei miehelle voida myöntää oleskelulupaa perhesiteen perusteella. Miehen ainoa perheside liittyi huostaan otettuun lapseen, jonka törkeästä pahoinpitelystä isä oli siis tuomittu. Mies ei enää asunut yhdessä lapsen äidin kanssa.

Maahanmuuttovirasto kuitenkin totesi, että miehen kotiseudulla Afganistanissa on aseellinen selkkaus, joten palautuksen jälkeen mies voisi joutua todelliseen vaaraan. Koska miestä ei voida palauttaa turvallisesti, hänelle myönnettiin tilapäinen oleskelulupa.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi päätöksen. Se olisi myöntänyt miehelle oleskeluluvan, sillä sen mielestä rikos ei ollut laissa tarkoitettu törkeä rikos. KHO oli toista mieltä ja palautti Maahanmuuttoviraston päätöksen voimaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat