Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haminan rauhasta Euroopan ideaan

Kotimaa
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Yöjuna Tukholmasta tuli, ja näkymä Tornionjoen rantatöyräiltä muuttui kerralla. Turvapaikanhakijoiden virta Pohjois-Ruotsin kautta Suomeen on johtanut jo puheisiin sisärajatarkastusten paluusta.

Haaparannan–Tornion läpi pyrkii päivittäin satoja tulijoita, pääosin irakilaisia. Suomen puolelle ollaan nyt perustamassa niin sanottua järjestelykeskusta, jotta tilanne saataisiin jotenkin hallintaan. Muuten tyydytään toistaiseksi tehostettuun rajavalvontaan. Se tarkoittaa poliisin, Tullin ja rajavartioston partiointia ja muuta yhteistyötä rajan pinnassa.

Tilanne on uusi rajalla, jota on pidetty maailman vapaimpana. Mutkattomalla kanssakäymisellä on Tornionjokivarressa vuosisataiset perinteet. EU-jäsenyyden ja Schengen-sopimuksen myötä vähätkin jäykkyydet unohtuivat, tulliasemat joutivat kahviloiksi, rajavartijat siirtyivät itärajalle ja Tallinnan-satamiin.

Raja syntyi Haminan rauhassa vuonna 1809, kun Ruotsi luovutti Suomen Venäjälle. Seudun asukkaille jäi maita ja sukulaisia kahden puolen rajaa. Kieli ja identiteetti säilyivät.

Jännitteittä ei tämäkään raja toki ole säästynyt. Etenkin salakuljetuksesta tuli osa rajajoen historiaa, kun Suomen tavarapula houkutti laajamittaiseen "joppaukseen".

Sota teki rajasta hetkeksi näkyvän, mutta tuolloinkin ihmisten kohtalonyhteys säilyi katkeamatta. Oma isäni joutui katselemaan vastarannalta, kun kotitalo paloi. Lapin sodan jäljet näkyvät yhä kontrasteina jokivarren rakennuskannassa.

Nuoruudessani 1980-luvulla tulliasemat olivat yhä miehitettyjä, mutta syyni oli enemmän vitsailun aihe kuin kireää kontrollia. Väliin tullimies ei kääntänyt television katselulta edes katsettaan, kun hän viittoi kulkijaa jatkamaan matkaa.

Luulen ymmärtäväni Euroopan idean. Rajaton Tornionlaakso symboloi minulle arvoa, jota kannattaa puolustaa. Maanosa, joka lohkotaan omiin ja vieraisiin piikkilangoin, asein ja univormuin, olisi pelon Eurooppa – ei toivon Eurooppa.

"Sellaista maailmaa ei enää ole, että voisimme sulkea rajamme", muistutti sisäministeri Petteri Orpo (kok) keskiviikkona.

Pakolaistilanne on varmasti vaikea, ja se vaatii päättäjiltä myös meillä määrätietoisia toimia. Mutta toivottavasti ei ovien sulkemista toisten edessä.

Isäni pääsi lapsena turvaan sodan jaloista, kun perheet rajan takana avasivat ovensa, auttoivat ja olivat ihmisiä toisilleen.

Niin vain kuului tehdä.

Antero Mukka antero.mukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat