Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö: Isot kiintiöt mutta hallittu muutto

Sisäministeri Orpo pitää Unkarin toimia epäinhimillisinä

Kotimaa
 
Presidentti Niinistö kertoi ideaaliratkaisunsa Euroopan pakolaiskriisiin
Presidentti Niinistö kertoi ideaaliratkaisunsa Euroopan pakolaiskriisiin
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi keskiviikkona, miten hän ratkaisisi Euroopan pakolaiskriisin. Toimittaja ja leikkaaja: Heidi Asplund, kuvaaja: Terhi Liimu.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo, että Euroopan maat ottaisivat käyttöön suuret pakolaiskiintiöt. Samalla rajojen ylitse kulkeva hallitsematon liikenne pitäisi saada kuriin.

"Jos tässä ideaaliratkaisua ajatellaan, niin minusta se olisi sen tyyppinen, että kiintiöt olisivat tuntuvia, mutta samalla sitten hallitsematon liikenne ja muuttaminen olisi hallussa", Niinistö sanoi keskiviikkona virka-asunnollaan Mäntyniemessä, kun hän oli tavannut eduskuntapuolueiden johtoa.

"Se tarkoittaisi, että meillä olisi selkeitä YK:n, kansainvälisen yhteisön, huolehtimia suurempia vastaanottoleirejä kriisien lähialueilla ja sieltä sitten järjestyksessä poimittaisiin ihmisiä."

Presidentti totesi, että hän on huolissaan pakolaiskriisin vaikutuksesta Suomeen. "Onko tämä tilanne hallinnassa? -- Tilanteen hallinta tarkoittaa sekä maahantulijoille että täällä oleville tarpeellista olosuhdetta."

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ei lämpene ajatukselle siitä, että Suomi palauttaisi rajatarkastukset Schengen-rajoilleen. Rajoja ei aiota sulkea Pohjois-Suomessakaan, jonne on tullut Ruotsin kautta paljon turvapaikanhakijoita.

"Tämä rajat kiinni pohjoisessa -keskustelu on nyt ollut vahvaa. Me olemme EU- ja Schengen-maa ja toimimme sen mukaisesti jatkossakin. Vaikka ottaisimme sisärajatarkastukset käyttöön, mikään ei estäisi ihmisiä hakemasta turvapaikkaa rajaviranomaisilta", hän sanoo.

Orpo tyrmää täysin esimerkiksi Unkarin ratkaisun rakentaa Serbian vastaiselle rajalleen aita.

"Unkarin toiminta ei ole hyväksyttävää. Se on epäinhimillistä eikä kunnioita ihmisoikeuksia. Lapset ja piikkilanka eivät kuulu yhteen tämän päivän Euroopassa. Aidat ja muurit eivät ylipäätään kuulu nykyajan Eurooppaan, eivätkä ne sitä paitsi auta mitään. Nyt on jo huomattu, että ihmiset ylittävät rajat jostakin toisesta paikasta."

Orpo toivoo, että Tornioon kaavailtu järjestelykeskus aloittaisi toimintansa perjantaina. Hän aikoo esitellä asian torstaina.

Tarkoitus on rekisteröidä turvapaikanhakijat järjestelykeskuksessa ja kuulla heitä mahdollisimman nopeasti.

Keskus on yksi syy sille, miksi rajavalvontaa ei tarvitse palauttaa: sen avulla turvapaikanhakijat saadaan Orpon mukaan rekisteröityä yhtä tehokkaasti kuin rajavalvonnalla.

Turvapaikkaprosessiin pääsevät ihmiset sijoitettaisiin viikon kuluessa vastaanottokeskukseen. Perusteettomat turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin nopeasti, ja ihmiset palautettaisiin lähtömaihinsa. Jos ihminen on jo rekisteröity johonkin Dublinin sopimusta noudattavaan maahan, hänet palautettaisiin sinne.

Presidentti Niinistön tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan: Lisää kiintiöitä mutta hallitumpaa liikkumista
Presidentti Niinistön tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan: Lisää kiintiöitä mutta hallitumpaa liikkumista
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi pakolaiskriisiä ja suurvaltojen jännittyneitä suhteita keskiviikkoiltana tiedotustilaisuudessa Mäntyniemessä. HSTV taltioi koko tilaisuuden. Toimittaja: Heidi Asplund HS, kuvaus: Terhi Liimu HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat