Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paperisen rekisteriotteen kaivelu hansikaslokerosta jää historiaan – auton rekisteröinti muuttuu sähköiseksi

Auton voi varmenteen avulla rekisteröidä kohta itse netissä. Paperista todistusta ei tarvitse enää pitää autossa.

Kotimaa
 
Pekka Fali
Seppo Saarela rekisteröi peräkärryä A-katsastuksen konttorissa Oulussa. Jatkossa rekisteröinnin voi tehdä itse tietokoneella netin kautta.
Seppo Saarela rekisteröi peräkärryä A-katsastuksen konttorissa Oulussa. Jatkossa rekisteröinnin voi tehdä itse tietokoneella netin kautta. Kuva: Pekka Fali

Paperista rekisteröintitodistusta ei tarvitse enää säilyttää auton hansikaslokerossa eikä sen kakkososaa piirongin laatikossa, sillä rekisteröinti muuttuu täysin sähköiseksi. Rekisteröintiä koskeva lainsäädäntö muuttuu marraskuun puolessa välissä.

"Paperista otetta ei tarvita, sillä poliisi on jo pitemmän aikaa nähnyt ajoneuvotiedot poliisin omalla tietojärjestelmällä Trafin tietokannasta", kertoo liikennekomisario Pekka Mik kol a Oulun poliisista.

Fakta

Varmenteessa kuusi merkkiä

 Rekisteröintiin tarvittavassa varmenteessa on kuusi koodimerkkiä. Kertakäyttöinen koodi on yhdistetty tiettyyn ajoneuvoon ja voimassa 14 vuorokautta.

 Varmenne haetaan sähköisesti autoa myytäessä. Varmenteella ilmoitetaan vain omistaja- ja haltijatietojen muutokset.

 Ajoneuvon omistaja tai haltija voi katsoa Trafin verkkosivuilta oman ajokin tiedot. Palvelusta näkee muun muassa seuraavan katsastusajankohdan ja muut rekisteröintitodistuksen teknistä osaa vastaavat tiedot.

Autossa pitää jatkossakin olla mukana katsastuksesta saatava tarkastuskortti.

Uudessa mallissa sähköinen varmenne toimii pin-koodina, jonka avulla jokainen voi itse tehdä ajoneuvon omistajanvaihdon rekisteröinnin.

Pin-koodissa on kuusi merkkiä. Koodi annetaan vain rekisteriin merkitylle omistajalle.

"Auton hankkimisen jälkeen sinun ei siis tarvitse lähteä rekisteröimään sitä katsastusasemalle", kertoo kehityspäällikkö Esa Aaltonen Trafista.

"Uusi käytäntö helpottaa elämää. Voimme rekisteröidä itse tai ottaa takaisin liikennekäyttöön rakentamiamme autoja, joita ajamme esimerkiksi autonäyttelyyn", sanoo oululainen autoharrastaja Matti Saarela.

Hän rekisteröi maanantaina katsastusasemalla isältään Seppo Saarelalta ostamaansa peräkärryä nimiinsä.

"Onko peräkärryn rekisteröintiotteen kakkososa myyjällä mukana?" kysyy A-katsastuksen virkailija Katri Polojärvi.

"Se on kadonnut" , Saarela vastaa ja joutuu täyttämään katoamisilmoituksen saadakseen uuden.

"Sähköisen varmenteen avulla päästään myös kadonneiden kakkososien todistusten aiheuttamasta vaivasta. Kakkososa on aika usein kateissa. Itsepalvelumenetelmä laskee palvelumaksuja ja nopeuttaa prosessia", Aaltonen kertoo.

"Samanlaista uudistusta on tapahtunut muillakin aloilla. Kodinkoneiden ostokuitteja ei tarvitse välttämättä säilyttää, sillä tiedot löytyvät myös myyjäliikkeen tietokannasta", Aaltonen lisää.

Jotta ajoneuvo voidaan rekisteröidä, sillä on oltava liikennevakuutus, muistuttaa Finanssialan keskusliiton kehityspäällikkö Timo Tuominen.

Pakollisen liikennevakuutuksen voi hankkia netistä.

"Yli 99 prosentissa rekisteri-ilmoituksista käsitellään tietoa, joka löytyy myös ajoneuvon vakuutussopimuksesta ja vaikuttaa vakuutukseen", Tuominen kertoo.

Uusi menettely säästää aikaa ja rahaa, sillä Suomessa tehdään vuosittain noin 2,2 miljoonaa rekisteröintiä.

Rekisteröinneistä suurin osa on ajoneuvon omistajanvaihdoksia.

Vuosittain myydään noin satatuhatta uutta autoa.

Rekisteröinnin yhteydessä on viime vuosina tulostettu arviolta yhdeksän miljoonaa A4-kokoista paperia.

Sähköinen rekisteröinti ei poista mahdollisuutta henkilökohtaiseen asiointiin.

Rekisteröinti voidaan hoitaa samoin kuin ennenkin rekisteröintejä vastaanottavassa vakuutusyhtiössä, autoliikkeessä, katsastusasemalla tai jossain muussa liikkeessä, jolla on edellytys toimia Trafin rekisteröintikumppanina.

Tapio Mainio HS
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat