Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkansaajat suunnittelevat vastaehdotusta

Hallitus vaatii myös työnantajia mukaan ehdotukseen

Kotimaa
 

Palkansaajajärjestöissä on valmisteilla kilpailukykyä parantava esitys, jolla työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen välisestä tulehtuneesta tilanteesta päästäisiin eroon. Päämääränä on saada muutoksia hallituksen työehtoja heikentäviin esityksiin ja työnantajat neuvottelupöytään.

Kaikissa palkansaajien keskusjärjestöissä on jo jonkin aikaa pohdittu esitystä, jolla ne ovat valmiit neuvottelemaan maan hallituksen tavoittelemasta viiden prosentin kilpailukykyhypystä vaihtoehtona leikkauksille. Toimihenkilökeskusjärjestön STTK:n hallitus keskusteli keskiviikkona vaihtoehtoisen suunnitelman tekemisestä, mutta päätöksiä kokouksessa ei tehty. Akavan työvaliokunta kokoontuu torstaina tekemään päätöksen sopimuksen mahdollisesta sisällöstä.

"Me olemme valmiit katsomaan palvelussuhteen ehtoja osana sopimusta. Vastineeksi haluamme muutosturvaa ja työaikapankkeja", kertoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Fjäder toivoo, että myös SAK lähtee mukaan valmistelemaan esitystä. SAK:n työvaliokunta pohtii maanantaina omia askelmerkkejään ja se ilmoittanee viimeistään seuraavana päivänä aikeensa. Neuvonpitoa palkansaajapuolet ovat pitäneet keskenään, mutta työnantajan tai hallituksen kanssa ei ole käyty neuvotteluja.

Hallitus on valmis ottamaan vastaan työmarkkinaosapuolten esityksen hallituksen keinojen sijaan, pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) kirjoittivat artikkelissaan, joka julkaistiin keskiviikkoiltana samaan aikaan kuin Sipilän tv-puhe alkoi.

Kolmikko korosti, että esityksen on oltava kaikkien osapuolten – työntekijöiden ja työnantajien – yhteinen.

Hallitus toivoi työmarkkinajärjestöjen ehdotuksia jo ensi viikoksi. Ehdotusten pitää olla sellaisia, joilla toteutuu hallituksen toivoma viiden prosentin yksikkötyökustannusten alennus.

Jos työmarkkinajärjestöt löytävät uusia keinoja, hallitus on valmis muuttamaan perjantain mielenilmauksen aiheuttanutta listaansa, esimerkiksi poistamalla pakkolait ja korvausleikkaukset.

Vaihtoehtoja on useita. Vaikka palkansaajajärjestöt saisivat yhteisen ehdotuksen, sen hyväksyntä etenkin SAK:n hallituksessa istuvissa liitoissa ei ole lainkaan varma. Esimerkiksi SAK:n kuljetusliittojen on vaikea hyväksyä hallituksessa esitystä, jossa vain tehtäisiin vastaesitys hallituksen esityksiin niin, että hallitus vetäytyisi aikeistaan säätää pakkolailla rajat muun muassa ylityö- ja sunnuntaikorvauksiin.

Olennaista yhteisen esityksen etenemisen kannalta on se, miten vaikutusvaltaisimman vientiliiton Metallin puheenjohtaja Riku Aalto suhtautuu mahdolliseen palkansaajien yhteiseen esitykseen.

SAK:ssa mietitään, kuinka laaja esityksen pitäisi olla. Yksi vaihtoehto on, että järjestöt ilmoittavat ensi viikolla alkavansa rakentaa yhteistä esitystä ja esittävät työnantajalle kutsun saapua neuvottelupöytään.

Työnantajien kiinnostus neuvotteluja kohtaan ei ole kummoinen, koska hallituksen pakkolakiesitys laskee jo yritysten yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla.

"EK on osoittanut passiivisuutta yhteiskuntasopimusta kohtaan ja vain odottanut hallituksen esityksiä. Tähän on tultava muutos, jotta asioissa voitaisiin edetä", STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Ay-liikkeessä mietitäänkin, mikä muu kuin lakkoilu saa työnantajat kiinnostumaan neuvotteluista. SAK:ssa on aikaisemmin toivottu laajaa ratkaisua, johon sidottaisiin laajasti erilaisia työelämän kysymyksiä. Työnantajat haluavat neuvotella seuraavista työehtosopimuksista liittojen, ei keskusjärjestöjen välillä. Työnantajat haluavat, että palkankorotukset pysyvät nollan tuntumassa, mutta alakohtaisista työehdoista neuvotellaan tarkemmin kuin yleensä tapahtuu silloin, kun keskusjärjestöt neuvottelevat palkkarajat. Työehtosopimukset päättyvät syksyllä 2016 ja talvella 2017.

Palkansaajajärjestöissä mietitään myös, antavatko ne mahdollisen täsmällisen esityksensä lähiviikkoina vai vasta vaikkapa lokakuussa. Hallitukselta on tulossa lokakuussa muun muassa paikallista sopimista edistävä esitys ja ansiosidonnaista työttömyysturvan leikkaus. Palkansaajapuolella olisi kiinnostusta sitoa ne osaksi esitystä, mutta hallitus ja työantajat tuskin tähän suostuvat.

Palkansaajien päämäärä on löytää ratkaisut, joissa eri alat voisivat valita niille itselleen parhaiten sopivat kilpailukykyä parantavat keinot. Eniten raivoa hallituksen esityksessä ovat nostaneet pakkolakien ohella sunnuntai- ja ylityökorvauksien leikkaukset, jotka iskevät epätasaisesti eri työntekijäryhmiin.

Keinovalikoimassa ovat palkat, työaika ja työnantajien sosiaaliturvamaksut. Työaikaan puuttuminen on SAK:lle vaikeampaa kuin palkkoihin kuten lomakorvauksiin, koska palkat on helpompi neuvotella joskus takaisin kuin työehtojen rakenteelliset muutokset kuten pekkaspäivät. Lomarahojen puolittaminen alentaisi yli kaksi prosenttia yksikkötyökustannuksia. Jos työaikaa pidennetään viisi minuuttia päivässä, alentaa se yksikkötyökustannuksia yhdellä prosentilla.

Yksi pelinappula on työnantajamaksut, joista osa saatetaan siirtää palkansaajien maksettavaksi. Työnantajilta palkansaajat haluavat todennäköisesti myönnytyksiä työaikapankeista, nollasopimuksista ja hallituksen esitystä paremmasta muutosturvasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat