Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenilmauksella on laajat vaikutukset

Koulut ja terveyskeskukset pitävät ovensa auki perjantaina, mutta postit ja monet Alkot ovat kiinni. Liikenne takkuaa.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Suomi pysähtyy perjantaina, miten tähän päädyttiin?
Suomi pysähtyy perjantaina, miten tähän päädyttiin?
Palkansaajien laaja mielenilmaus vaikuttaa kaikkien suomalaisten arkielämään perjantaina. Video kertaa lyhyesti tilanteeseen johtaneen tapahtumaketjun. Toimittaja: Mark Autio, grafiikka: Uolevi Holmberg, editointi: Arttu Luhtala.

Koulut. Opetusalan ammattijärjestö OAJ arvioi, että kaikki koulut ovat auki perjantaina. Helsingin opettajien ammattiyhdistys HOAY sanoo, ettei se ole perjantaina sulkemassa kouluja Helsingissä.

Ylioppilaskirjoitukset hoidetaan normaalisti. Jos lukiolainen myöhästyy ylioppilaskokeesta kulkuyhteyksien takia, hän voi saada kokeessa lisää aikaa.

Päiväkodit. Ainakin osa päiväkodeista saatetaan pitää kiinni. Lastentarhanopettajat kuuluvat Opetusalan ammattijärjestöön OAJ:hin, jonka mukaan päiväkoteja ei pitäisi kokonaan sulkea. Osa lastentarhanopettajista ja -hoitajista kuuluu kuitenkin muihin liittoihin. Vantaa pyrkii pitämään kaikki 126 päiväkotiaan auki. Helsingin ja Espoon tilanne ratkennee torstaina.

Bussiliikenne. Useat linja-autoyhtiöt eivät aja vuorojaan perjantaiaamun kello kolmen ja lauantaiaamun kello kolmen välisenä aikana.

Linja-autoliikenteessä töiden seisahtuminen kattaa kaiken lähi-, paikallis- ja kaukoliikenteen, myös pikavuorot. Tilausvuorot ja tilausajoliikenne ajetaan koko Suomessa.

Lisäksi ainakin Onnibus aikoo ajaa sata vuoroa perjantaina. Myös Pohjolan liikenne hoitaa esimiesvoimin osan Finnairin lentokenttäbussin vuoroista.

Junat. Junat seisovat perjantaina aamukuuden ja iltakuuden välillä. Ennen aamukuutta lähtevät junat ajetaan perille.

Aamulla ennen kello kuutta ei ajeta yhtään lähiliikenteen vuoroa.

Venäjän-liikenteessä perutaan sekä Suomesta että Venäjältä päivän kolme ensimmäistä Allegro-vuoroa. Helsingistä kello 20 Pietariin ja Pietarista kello 19.25 Helsinkiin liikennöivät Allegrot ajetaan. Perjantaina Helsingin ja Moskovan välillä liikennöivät Tolstoi-junat ajetaan normaalisti.

Raitiovaunut ja metrot. Raitiovaunut ja metrot seisovat koko päivän, aamuliikenteen ensimmäisistä vuoroista yöliikenteen loppuun. Raideammattilaisten yhteisjärjestö päätti osallistumisestaan lakkoon keskiviikkona. Suurin osa metron- ja raitiovaununkuljettajista kuuluu liittoon. Satunnaisten raitiovaunuvuorojen ajamisesta tiedotetaan tarkemmin torstaina.

Taksit. Taksit kulkevat todennäköisesti normaalisti. Helsingin taksit ajavat perjantaina täydellä miehityksellä, mutta palvelu saattaa silti ruuhkautua.

Lentoliikenne. Lentoliikenne Suomessa näyttää pysähtyvän tai ainakin myöhästelevän suurilta osin perjantaina. Finavian mukaan lennonjohto-, asemataso-, turvatarkastus- ja muut palvelut hoidetaan työnseisauksen aikana esimiesvoimin ja tilapäisjärjestelyin. Myöhästymisiä on odotettavissa erityisesti iltapäivän ja illan aikana.

Lennonjohtajat, lentokenttien maahenkilökunta, lentoemännät ja stuertit ovat lakossa kello 11–13. AKT:n lentokentillä toimiva jäsenhenkilöstö lopettaa työt koko päiväksi.

Peruutusten ja aikataulumuutosten osalta matkustajia pyydetään seuraamaan oman lentoyhtiön tai matkanjärjestäjän tiedotusta. Finnair antaa asiakkaidensa vaihtaa maksutta lentoja, jotka on varattu perjantaille.

Terveyskeskukset. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöt Tehy ja Super kehottavat jäseniään mukaan mielenosoitukseen, mutta vain työajan ulkopuolella. Mielenosoituksen ei pitäisi siis vaikuttaa terveyskeskusten toimintaan.

Kaupat. Palvelualojen ammattiliitto Pam ohjeistaa jäseniään osallistumaan mielenosoitukseen tai keskeyttämään työt sen ajaksi perjantaina kello 11–13. Tämä vaikuttaa ainakin kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden aukioloon lounasaikaan.

SOK:n ja Keskon edustajien mukaan päivittäistavaramyymälät pyritään pääasiassa pitämään auki mielenilmauksen ajan. Lähes kaikki Alkot ovat Pamin mukaan suljettuina kello 11–13.

Pankit. Osuuspankin, Danske Bankin ja joidenkin pienempien pankkien toimihenkilöitä edustava ammattiliitto Pro kehottaa jäsenistöään osallistumaan puolenpäivän molemmin puolin pidettävään mielenilmaisuun.

Pankkien ja konttorien johto päättää, pitääkö pankin auki vai ei. Tämä riippuu siitä, onko heillä toimihenkilöitä.

Postit. Kaikki postin toiminnot sanomalehden varhaisjakelua lukuun ottamatta pysäytetään kello 6:n ja 18:n väliseksi ajaksi. Posti ei siis kulje perjantaina. Valtaosa postikonttoreista on kiinni, mutta kahdeksan konttoria palvelee asiakkaita eri puolilla maata. Avoinna olevat konttorit voi tarkistaa Postin verkkosivuilta.

Rio Gandara HS
Mielenilmaus pysäyttää junat perjantaina aamukuudelta. Junat alkavat kulkea jälleen iltakuuden jälkeen.
Mielenilmaus pysäyttää junat perjantaina aamukuudelta. Junat alkavat kulkea jälleen iltakuuden jälkeen.
Anni Reenpää Lehtikuva
Lähes kaikki Alkot ovat kiinni perjantaina mielenilmauksen ajan.
Lähes kaikki Alkot ovat kiinni perjantaina mielenilmauksen ajan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat