Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Takaportit pois tiedustelulaista

Yritykset ovat pelänneet, että tietoturvan murentaminen vie asiakkaiden luottamuksen

Kotimaa
 

Tulevassa tiedustelulaissa ei velvoiteta yrityksiä asentamaan palveluihinsa ja tuotteisiinsa niin sanottuja takaportteja tai luovuttamaan viranomaisille salausavaimia.

Takaportit ja salausavaimet ovat keinoja ohittaa esimerkiksi matkapuhelimen tai sähköpostin salasanat ja suojaukset, jolloin viranomaiset pääsisivät tutkimaan kenen tahansa puhelinta, sähköpostia tai muita tietoteknisiä laitteita ja sovelluksia.

Tästä on kyse

 Turvallisuusviranomaisten tiedonhankintaa tietoverkoissa puntaroinut niin sanottu tiedonhankintalakityöryhmä jätti mietintönsä viime tammikuussa.

 Työryhmä ehdotti, että hallitus loisi tiedustelua koskevan lainsäädännön.

 Ulkomaantiedustelua ja tietoliikennetiedustelua koskevan lain säätäminen on nykyisen hallituksen ohjelmassa.

Linja ilmenee HS:n hankkimasta asiakirjaluonnoksesta. Se on osa sotilastiedustelua koskevan lain valmistelumateriaalia.

Linjaus hälventää tietotekniikkayritysten huolta. Yritykset ovat pelänneet menettävänsä asiakkaidensa luottamuksen, jos tuotteiden tietoturvaa olisi pitänyt heikentää viranomaisten vaatimuksesta.

Elinkeinoelämä on halunnut Suomen kunnostautuvan mieluummin tietoturvallisten tuotteiden kehittäjänä ja tuottajana kuin viranomaisten tiedustelutarpeiden palvelijana.

Sotilastiedustelulait ovat osa laajaa lakipakettia, jonka valmistelua hallitus on parhaillaan käynnistämässä. Uusissa laeissa on tarkoitus säätää, millaista ulkomaan- ja tietoliikennetiedustelua suomalaisviranomaiset voivat harjoittaa.

Lait valmistellaan kolmena kokonaisuutena. Sotilastiedustelua koskevaa hanketta johtaa puolustusministeriö, siviilitiedustelua sisäministeriö ja mahdollista perustuslain muuttamista koskevaa osuutta oikeusministeriö. Hankkeet ovat erillisiä, mutta niitä on tarkoitus viedä eteenpäin kiinteässä yhteistyössä.

Lainsäädäntöhankkeen sotilastiedustelua koskevasta luonnoksesta ilmenee, että työ alkaa nyt syyskuussa ja loppuu ensi vuoden lopussa. Kyseessä on kuitenkin luonnos, johon voi tulla vielä täsmennyksiä.

Uuden sotilastiedustelulain tavoitteena on helpottaa Puolustusvoimien tiedonhankintaa. Puolustusvoimille aiotaan säätää valtuudet ulkomaan henkilötiedusteluun sekä tietojärjestelmä- ja tietoliikennetiedusteluun.

Tietoliikennetiedustelu kohdistuisi Suomen rajat ylittäviin tietoliikennekaapeleihin. Niissä puhelut, sähköpostit, Facebook-päivitykset ja monet muut tiedot kulkevat merenalaisia kaapeleita pitkin Suomesta Viroon ja Ruotsiin ja edelleen muualle. Ulkomaan tietojärjestelmätiedustelulla hankitaan tietoa ulkomailla sijaitsevista tietojärjestelmistä. Vieraan valtion näkökulmasta kyse voi olla laittomasta urkinnasta.

Ulkomaan henkilötiedustelu perustuu henkilökohtaiseen havainnointiin tai kanssakäymiseen ihmisten välillä.

Verkkovalvontaa koskevan lainsäädäntöhankkeen taustalla on puolustusministeriön tietoverkkotiedustelua ruotineen työryhmän mietintö. Työryhmän enemmistö asettui kannattamaan verkkovalvontalainsäädännön luomista, jotta turvallisuusviranomaisten tiedonhankintaa voitaisiin helpottaa.

Uuden lainsäädännön luominen on herättänyt runsaasti huolta yksilönsuojasta sekä siitä, kuka valvoisi verkkoliikennettä seuraavia viranomaisia ja kuka myöntäisi luvat tähän verkkotiedusteluun.

Poliisihallitus on esittänyt, että tarvittavat luvat myöntäisi Helsingin käräjäoikeus, jonne on jo keskitetty salaisten tiedonhankintakeinojen lupaharkintaa. On myös mahdollista, että Suomeen perustetaan lupia varten oma erityistuomioistuin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat