Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Masennuslääkkeet yhteydessä väkivaltarikoksiin nuorilla

Tutkijoiden mukaan lääkkeiden vaikutusta käyttäytymiseen on syytä tutkia lisää

Kotimaa
 

Masennuslääkkeitä käyttävät nuoret tekevät selvästi enemmän väkivaltarikoksia kuin ne, jotka eivät syö lääkkeitä.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan 15–25 -vuotiaat tekivät huomattavasti enemmän väkivaltarikoksia silloin, kun he söivät uusia, niin sanottuja SSRI-masennuslääkkeitä.

Masennuslääkkeitä käyttävät nuoret tekivät väkivaltarikosten lisäksi enemmän muitakin rikoksia, heille sattui muita enemmän tapaturmia, ja heillä oli enemmän ongelmia alkoholin kanssa.

Tutkimuksen perusteella ei voi suoraan väittää, että juuri masennuslääkkeet aiheuttaisivat väkivaltaa. Tutkijoiden mukaan asiaa on kuitenkin syytä tutkia lisää. Jos yhteys vahvistuu, he suosittelevat rajoittamaan masennuslääkkeiden käyttöä nuorilla.

Plos Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin yli 850 000 ruotsalaisen masennuslääkkeiden käyttöä ja rikoksia neljän vuoden ajan.

Muilla ikäryhmillä ei huomattu merkittäviä eroja, mutta nuorilla rikosten ja muiden ongelmien määrä kasvoi selvästi silloin, kun he käyttivät masennuslääkkeitä.

Tutkimuksesta tekee poikkeuksellisen se, että siinä ei verrattu masennuslääkkeiden syöjiä verrokkiryhmään. Vertailtavina olivat samat ihmiset, jotka välillä söivät ja välillä eivät syöneet masennuslääkkeitä.

Psykiatrian toimialajohtaja Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu Satakunnan sairaanhoitopiiristä pitää tuloksia tärkeinä ja toivoo aiheesta lisätutkimuksia. Liian äkkinäisiä johtopäätöksiä hän ei kuitenkaan vetäisi.

"Tutkimustuloksiin voi löytyä muitakin selityksiä kuin se, että masennuslääkkeet aiheuttaisivat väkivaltaa. Lääkkeitähän käytetään silloin, kun vointi on huonoimmillaan, joten ongelmat voivat johtua siitäkin", Haapasalo-Pesu sanoo.

"Tilastotkaan eivät tue kovin suoraviivaista yhteyttä lääkkeiden ja väkivallan välillä. Lääkkeiden käyttö on jatkuvasti kasvanut, mutta nuorten tekemä väkivalta ei ole lisääntynyt."

Haapasalo-Pesun mukaan nuoret ovat muutenkin poikkeuksellinen ryhmä lääkkeiden käyttäjinä. Psyykenlääkkeet voivat vaikuttaa heillä eri tavoin kuin aikuisilla, ja sivuvaikutukset voivat olla voimakkaammat.

"Kyse on siitä, että nuoren keskushermosto on vielä kehittymätön. Siksi nuorille masennuslääkkeitä määräävän lääkärin tulisi todella hallita asiansa. Lääkkeiden aloittaminen ei ole kevyt päätös. Terveyskeskus- ja koululääkäreille olisi hyvä olla koulutusta aiheesta, ja kynnys ottaa yhteyttä nuorisopsykiatriin tulisi olla matalalla", Haapasalo-Pesu sanoo.

Masennuksen hoidossa tehokkaimmaksi on todettu terapian ja lääkkeiden yhdistelmä. Haapasalo-Pesun mukaan sitä tarjotaan myös nuorille.

"Hoidossa saattaa olla isojakin alueellisia eroja, mutta toivoisin, että missään ei vain lykätä pillerireseptiä nuoren käteen. Keskusteluhoitoa pitäisi aina olla tarjolla, silloinkin, kun tiivistä psykoterapiaa ei ole mahdollista saada. Kaikki eivät toki keskusteluapua halua, mutta tarjota sitä pitää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat