Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arabian kieli täytti matkakeskuksen Torniossa

Sadat turvapaikanhakijat jatkavat rajalta epätietoisina

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Irakilainen Assel Munther (vas.) ja hänen puolisonsa Ahmed Rashed hakivat kolmevuotiaalle tyttärelleen Mahasa Ahmedille mehua seurakunnan vapaaehtoisten kojulta Haaparanta-Tornion matkakeskuksessa keskiviikkona.
Irakilainen Assel Munther (vas.) ja hänen puolisonsa Ahmed Rashed hakivat kolmevuotiaalle tyttärelleen Mahasa Ahmedille mehua seurakunnan vapaaehtoisten kojulta Haaparanta-Tornion matkakeskuksessa keskiviikkona. Kuva: Vesa Ranta

Arabiankielinen puheensorina täytti hetkessä Haaparanta-Tornion matkakeskuksen keskiviikkona. Luulajasta Ruotsista tulleet kaksi täyttä bussilastillista irakilaisia jalkautui tihkusateeseen. Moni oli epätietoinen, mihin suunnata seuraavaksi.

"Oulu!" huusi yksi ja "Turku!" huusi toinen.

Bagdadista lähtenyt Ahmed Rashed, 32, nosti bussista kolmevuotiaan Mahasa -tyttären rattaat. Hänellä ja Assel -vaimolla, 23, ei ollut selvää käsitystä määränpäästä. Tärkeintä oli saada liput bussiin ja jatkaa matkaa.

Vain jokunen puhui hieman englantia. Teknillisessä koulussa Irakissa opiskellut sähköteknikko Khalid Alugide, 29, oli yksi heistä. Hän esitteli Suomen karttaa matkapuhelimestaan.

"Mihin kannattaisi mennä? Onko Kokkola hyvä paikka? Entä Vaasa? Kumpi on pienempi ja kumpaa suosittelisit?"

Suurin osa turvapaikanhakijoina Tornioon saapuneista jatkoi saman tien linja-autolla Kemiin. Moni arveli suuntaavansa pienelle paikkakunnalle. "Ruotsiin ei kannata jäädä, se on täynnä", todettiin useasta suusta.

Puoli vuotta sitten avioituneet Maher Sabar, 39, ja Samra Sade, 34, aikoivat pyrkiä pohjoiseen. "Mitä ylemmäs, sen parempi", Sabar suunnitteli.

Mohamed Ali, 23, aikoi kahden serkkupoikansa kanssa hankkia liput Turun junaan.

"Äitini ja siskoni ovat jo Turussa", Ali perusteli.

Matkakeskuksen pihalla Tornion ja Haaparannan seurakuntien vapaaehtoiset Mervi Mustonen ja Ulla Hyvönen tarjoilivat teetä, keksejä ja banaaneja.

Terminaalipäällikkö Roland Björkén myi matkalaisille lippuja. Hänen mielestään kaaoksilta on vältytty, vaikka turvapaikanhakijoita täynnä olevia busseja saapuu asemalle päivittäin jopa kymmenen. "Kaikki ovat siirtyneet sujuvasti jatkokuljetuksiin. Keskus menee kiinni kello 19, mutta lippuja voi ostaa myös busseista, ja loput ajavat takseilla. En tiedä kenenkään jääneen yöksi kylmään."

Tornion seurakunnan diakoniatyöntekijä Johanna Wennerström löysi yhtenä yönä pihalta kaksi matkalaista, joille hän vei peiton ja syötävää. "He olivat käyneet Oulussa, todenneet, että paikka on täynnä ja päättäneet palata Ruotsiin."

Parinsadan metrin päässä Tornion entisen yhteislyseon lukion tiloissa valmisteltiin turvapaikanhakijoiden järjestelykeskusta.

Tarkoituksena on ohjata kaikki rajalle saapuvat turvapaikanhakijat keskukseen poliisin rekisteröitäväksi.

Tornion kaupunginvaltuusto ei ole ollut yksimielisesti keskuksen perustamisen kannalla. Tilojen luovuttamisesta päätetään äänestyksessä maanantaina.

Ratkaisun pitäisi olla selvillä tänään torstaina aamupäivällä. Valtioneuvosto päättää asiasta iltapäivän istunnossaan.

"Väliaikainen järjestely viikonlopun aikana voisi toimia ulkotiloissakin. Koulutilojen hyväksyminen vaatii valtuustossa määräenemmistön. Sen jälkeen tilat voisivat olla käytössä tiistaista alkaen", sanoi kaupunginjohtaja Timo Nousiainen.

Koulutiloissa suunnitelmat ovat valmiina: laajaan rakennukseen tehdään suljettu ja avoin puoli. Näiden väliset ovet pysyvät lukittuina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat