Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä vetosi työmarkkinoiden osapuoliin

Hallituksen työehtopaketti voitaisiin korvata jatkamalla päivittäistä työaikaa tai luopumalla lomarahoista

Kotimaa
 
Juha Sipilän tv-puhe kokonaisuudessaan
Juha Sipilän tv-puhe kokonaisuudessaan
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) esiintyi poikkeuksellisessa tv-puheessa keskiviikkoiltana. Puheen aikana hän perusteli hallituksen kaavailemia leikkauksia ja vetosi vielä työmarkkinaosapuoliin, jotta ne voisivat vielä itse etsiä korvaavia keinoja estää leikkaukset. Kuva: Yle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti keskiviikkoiltana tv-puheen, jossa hän vetosi vielä kerran työmarkkinaosapuoliin, jotta kiivaasti arvosteltua hallituksen työehtopakettia voitaisiin muuttaa.

"Etsikää hankaliksi koettujen keinojen, kuten sunnuntailisän, tilalle helpompia keinoja työehtosopimusten sisältä", Sipilä sanoi Yleisradion välittämässä puheessa.

"Koko hallituksen esittämä paketti voitaisiin korvata esimerkiksi jatkamalla päivittäistä työaikaa parillakymmenellä minuutilla tai luopumalla lomarahoista."

Puhe oli nauhoitettu keskiviikkona kello 16 pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

Sipilä muistutti, että työmarkkinaosapuolilla on aikaa vielä muutama päivä ennen kuin eduskunta alkaa käsitellä hallituksen esittämiä toimia.

Valtioneuvoston tiedonanto "kilpailukykyä parantavista toimista" on tulossa eduskunnan käsittelyyn ensi keskiviikkona.

Sipilä teki kaksi epäonnistunutta yritystä yhteiskuntasopimuksen solmimiseksi. Hänen mukaansa neuvottelujen kariutuminen oli suuri pettymys.

"Tein vielä viimeisenä iltana kompromissiesityksen. Olin todella yllättynyt, kun siihenkään kaikki eivät tarttuneet. Silloin minulle olisi selvää, että todellista valmiutta yhdessä sopimiseen ei ole", hän kertoi elokuisista neuvotteluista.

Palkansaajapuoli ja myös jotkut oikeusoppineet ovat nyt ärähtäneet hallituksen puuttumisesta sopimusvapauteen.

"Käytämme niitä keinoja, joita hallituksella ja eduskunnalla on", Sipilä puolustautui.

Hän muistutti, että lainsäätäjän keinot ovat nyt vähän karkeampia kuin jos keinoista olisi päästy yhdessä sopuun työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Sipilä kertoi, että häneltä on kysytty, miten viennin kilpailukykyä parantaa se, jos leikataan sairaanhoitajan tai poliisin sunnuntaikorvauksia.

"Myönnän, että valvoin tämän kysymyksen äärellä ennen päätöksen tekemistä", hän sanoi.

Sipilän perustelu sunnuntaikorvausten pienentämiselle on se, että se vähentää merkittävästi julkisen puolen kuluja ja mahdollistaa osaltaan työnantajan sosiaaliturvamaksun alentamisen.

Sunnuntaikorvauksen vaihtoehtona hänen mielestään olisi esimerkiksi pidentää kaikkien päivittäistä työaikaa vajaalla kolmella minuutilla tai leikata pientä osaa lomarahoista.

Sipilä painotti, että hallituksen viime viikolla ilmoittaman työelämätoimenpidepaketin yksityiskohdat eivät ole hallitukselle arvovaltakysymys.

"Mutta tavoitteesta emme voi tinkiä. Suomalainen työ ja työllistäminen on tehtävä nopeassa tahdissa taas kannattavaksi."

Tämä on Sipilän mukaan tärkeä viesti yrityksille ja yrittäjille, jotta he voivat luottaa siihen, että Suomeen kannattaa luoda työpaikkoja.

Moniin ihmisiin kipeästi kohdistuvia valtion menoleikkauksia hän perusteli sillä, että muutaman vuoden kuluttua edessä voi olla vielä kipeämmät päätökset, jos leikkauksia ei tehdä.

"Tasavallan presidentin sanoin tekemättä ei voi jättää."

Sipilä muistutti, että Suomi oli etunenässä neuvomassa kreikkalaisia.

"Otetaan nyt neuvot itse käyttöön. Emme saa päästää tilannetta siihen, että muut päättävät asioistamme."

Suomeen odotetaan tänä vuonna 15 000–30 000:ta turvapaikanhakijaa, mikä on pääministerin mukaan ennennäkemätön haaste yhteiskunnalle.

"Meidän on pystyttävä löytämään inhimillisyyttä itsestämme tukalasta taloustilanteesta huolimatta", hän sanoi.

Hänen mielestään Suomesta turvapaikan saaneiden on voitava tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi.

"Jos tunnet, että haluat tehdä tässä asiassa itse enemmän, ota yhteyttä esimerkiksi Suomen Punaiseen Ristiin", Sipilä kehotti.

Poikkeuksellista viestintätapaansa Sipilä perusteli sillä, että Suomen tilanne on poikkeuksellisen vakava. Valtion velka kasvaa hurjaa tahtia, talouskasvu on Euroopan heikointa, ja työttömyys pahenee.

"Meidän tulisi nyt löytää keskinäisen syyttelyn sijaan yhteinen uudistamisen henki", Sipilä sanoi.

Suomalaisia Sipilä kuvasi hieman oudoksi kansaksi.

"Teemme mieluummin kuin puhumme ilmanaikaisia", Sipilä sanoi. Ilmanaikaisilla hän tarkoitti turhia.

"Suomalainen kädenpuristus merkitsee enemmän kuin satasivuinen juridinen sopimus. Näille vahvuuksille pystymme rakentamaan uutta."

Rio Gandara HS
"Kaivetaan nyt sisu sekä yhdessä tekemisen ja välittämisen henki", vetosi pääministeri Juha Sipilä keskiviikkona Kesärannassa pitämässään poikkeuksellisessa tv-puheessa.
"Kaivetaan nyt sisu sekä yhdessä tekemisen ja välittämisen henki", vetosi pääministeri Juha Sipilä keskiviikkona Kesärannassa pitämässään poikkeuksellisessa tv-puheessa.
Sunnuntailisien leikkaus valvotti Sipilää
Sunnuntailisien leikkaus valvotti Sipilää
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kannusti tv-puheessaan työmarkkinaosapuolia etsimään säästökeinoja työsopimusten sisältä ennen kuin hallitus esittelee leikkauksensa eduskunnalle. Aikaa on vain muutama päivä. Video on lyhyt ote pääministerin tv-puheesta. Kuva: Yle.
Vanhanen ja Urpilainen ruotivat pääministerin tv-puhetta
Vanhanen ja Urpilainen ruotivat pääministerin tv-puhetta
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ja kansanedustaja, entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) ruotivat HSTV:n studiokeskustelussa pääministerin tv-puhetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat