Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaata liikkuvuutta ja rasvamatkailua

Kotimaa
 
Kauppias Otto Hast arvioi 1976, että ruotsalaiset tulevat ostoksille Suomeen lihan takia.
Kauppias Otto Hast arvioi 1976, että ruotsalaiset tulevat ostoksille Suomeen lihan takia.

1809: Suomi liitettiin suuriruhtinaskuntana Venäjään. Ruotsin ja Suomen välinen rajalinja vedettiin Tornionjokea ja Muonionjokea pitkin Tornionlaakson halki. Asukkaat saivat valita, kummalle puolelle rajaa he jäivät asumaan.

Elämä jatkui jokseenkin entisellään. Rajan sai ylittää vapaasti mistä vain.

Arkiset hyödykkeet hankittiin sieltä, mistä ne edullisimmin saatiin.

1824: Ensimmäisiä passinkaltaisia matkustusasiakirjoja koetettiin ottaa käyttöön, mutta uudet määräykset juurtuivat hitaasti jokivarren asukkaisiin.

Tilanteen sekavuutta lisäsi rajaseudun asukkaiden oikeus ylittää raja vapaasti, jos mukana ei ollut tullattavaa kauppatavaraa. Oikeus säilyi ensimmäiseen maailmansotaan saakka, kunnes rajavalvontaa lisättiin.

1900-luvun alku: Ruotsin Tornionlaaksossa oli kolmetoista raja-asemaa, mutta tullaus voitiin suorittaa vain Haaparannalla.

Tulliasemia ja -miehiä tarvittiin rajalle, sillä valtio ei hyötynyt rajan yli käydystä vapaasta kaupasta. Sitä haluttiin rajoittaa ja verottaa.

1950-luku: Sodanjälkeisessä Suomessa oli pulaa lähes kaikesta. Ruotsin puolelta ostettiin muun muassa edullisia vehnäjauhoja ja margariinia, mutta myös ylellisempiä tavaroita, kuten leluja ja makeisia. Köyhä Suomi oli otollista maaperää myös salakuljettajille.

1958: Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja tekivät sopimuksen passintarkastusten poistamisesta Pohjoismaiden välisillä rajoilla.

1960–70-luku: Autoilu ja ostosmatkailu rajalla voimistuivat, mutta vuonna 1967 markan devalvoinnin jälkeen suomalaisten ostosmatkat Ruotsiin tyrehtyivät.

Ruotsalaiset puolestaan ostivat Suomesta muun muassa edullisia lihatuotteita.

Vuonna 1977 bensalitran sai Ruotsin asemilta 30–35 penniä halvemmalla kuin Suomesta.

1970–80-luvuilla rasvamatkailun kultakautena suomalaisia saapui bussilasteittain hamstraamaan voita Ruotsista.

1991–1995: Rajavartiostojen toimintaa supistettiin Neuvostoliiton hajottua ja Suomen ja Ruotsin liityttyä EU:hun vuonna 1995. Ruotsissa maan EU-jäsenyys johti tullilaitoksen supistamiseen itäisellä maarajalla.

2001: Schengenin säännöstöä alettiin soveltaa täysimääräisesti Suomessa.

Muutos ei vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kansalaisten liikkumiseen rajalla. Schengen-maat muodostavat alueen, johon kuuluvien maiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia.

Schengenin sopimuksen mukaan Ruotsin ja Suomen välisen rajan saa ylittää mistä vain myös tullattavan tavaran kanssa, mutta tullaus on tällöin hoidettava erikseen asioimalla tullipaikassa.

2015: Turvapaikanhakijoiden saapuminen Suomeen Ruotsin kautta on saanut esimerkiksi ulkoministeri Timo Soinin pohtimaan, pitäisikö valvontaa rajalla lisätä.


Lähteet: Tornionlaakson maakuntamuseo, HS-arkisto
ja Rajavartiolaitos.

Haaparannan myymälät kaikuivat tyhjinä markan devalvoinnin jälkeen 1967.
Haaparannan myymälät kaikuivat tyhjinä markan devalvoinnin jälkeen 1967.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat