Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten kannatus yhä laskussa, Sdp:n kääntyi nousuun

Keskusta on edelleen suurin puolue

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini suuren valiokunnan kokouksen jälkeen 11. syyskuuta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini suuren valiokunnan kokouksen jälkeen 11. syyskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Päähallituspuolue keskusta on säilyttänyt suurimman puolueen asemansa selvällä erolla muihin, vaikka kannatus onkin hieman laskenut. Jos eduskuntavaalit olisivat nyt, keskustaa äänestäisi 22,3 prosenttia suomalaisista.

Fakta

Näin tutkittiin

 Suomen Gallup teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin puolueiden kannatusta eduskuntavaaleissa.

 Tutkimusta varten haastateltiin 2 425 henkilöä 10.8.–10.9.

 Otos edustaa Manner-Suomen äänestysikäistä väestöä.

 Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Toiseksi suurin eduskuntavaalikannatus on kokoomuksella (18 prosenttia) ja kolmanneksi suurin perussuomalaisilla (15,6 prosenttia).

Kolmesta hallituspuolueesta vain kokoomus on hieman lisännyt kannatustaan edellisestä mittauksesta.

Perussuomalaisten kannatus on suurimmassa muutoksessa. Pääosin elokuun aikana tehty kysely antoi perussuomalaisille kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kannatusta kuin kevään eduskuntavaaleissa ja 1,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisessä mittauksessa, jonka haastattelut tehtiin heinäkuussa.

Tuore kannatuskysely tehtiin 10. elokuuta ja 10. syyskuuta välisenä aikana eli valtaosiltaan ennen kuin pääministeri Juha Sipilä (kesk) julkisti työehtosopimuksia heikentävän leikkauslistansa 8. syyskuuta.

Juha Sipilä
Juha Sipilä

Voimakkaita reaktioita herättäneen leikkauslistan vaikutukset kansalaisten mielipiteisiin ja äänestyskäyttäytymiseen eivät näy tässä kyselyssä.

Sen sijaan turvapaikanhakijoiden ryntäys Suomeen Lähi-idästä ja Afrikasta oli jo kyselyn aikaan täydessä vauhdissa.

Perussuomalaiset on menettänyt kannatustaan ilmeisesti siksi, että hallituksessa puolue on joutunut mukautumaan linjansa vastaisiin päätöksiin. Toisaalta puolue on julkisuudessa niin Kreikan avustamisessa kuin maahanmuuttokysymyksissä puolustanut voimakkaasti omaa kantaansa.

Sdp:n kannatus on historiallisen romahduksen jälkeen kääntynyt nousuun. Sdp:tä äänestäisi kansalaisista nyt 15 prosenttia, kun edellisessä mittauksessa Sdp:tä olisi äänestänyt 14,2 prosenttia kansalaisista. Kannatus oli tuolloin koko mittaushistorian alhaisin.

Vaikka vihreiden kannatus on pysynyt korkealla eli runsaassa 11 prosentissa, Sdp on tehnyt pesäeroa pahimpaan uhkaajaansa.

Edellisessä mittauksessa puolueiden välinen ero kannatuksessa oli vain 2,8 prosenttiyksikköä, nyt se on 3,9 prosenttiyksikköä.

Epätietoisten määrä on nyt 32 prosenttia. Joka kolmas siis ei osannut tai halunnut sanoa, mitä puoluetta äänestäisi. Epätietoisten osuus on lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Erittäin varmoja omasta poliittisesta kannastaan on 42 prosenttia kansalaisista. Sekin vastaa pitkän aikavälin keskiarvoa.

Kaikkein varmimpia puoluekannastaan ovat Sdp:n ja kokoomuksen äänestäjät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat